Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na šetnici uz more

Vodice podižu spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma

spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma, vodice
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
19.08.2015.
u 13:41

Spomenik će 23. kolovoza, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, otkriti predsjednik žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović

Vodice dobivaju spomenik Žrtvama jugoslavenskog komunizma koji podižu Grad i udruga Hrvatski domobran. Spomenik će 23. kolovoza, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, otkriti predsjednik žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, a svetu misu služit će šibenski biskup Ante Ivas.

– Ne radi se općenito o žrtvama komunizma, nego žrtvama jugoslavenskog komunizma jer počinitelji su komunisti koji su se borili za Jugoslaviju, a ne za komunističku Hrvatsku – kazala je Manda Španja, glasnogovornica udruge Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije.

– Na spomeniku nisu uklesana imena žrtava, zato što nije bilo moguće utvrditi njihov točan broj, kao ni povod, način, vrijeme i druge okolnosti stradanja. Dosad je sa šireg područja Vodica utvrđeno da su živote kao žrtve jugoslavenskog komunističkog terora izgubile 153 osobe, a gotovo svi su bili civili. Popis nije konačan, jer još od 2008. čekamo da se obavi ekshumacija više desetaka ili stotina kostura iz jame Golubinke u Tišnjanskoj Dubravi – rekao je Nikola Španja, predsjednik udruge. On i dogradonačelnik Vodica Luka Lipić apeliraju da se spomenik ne politizira.

– Žrtve nisu pitanje politike već ljudskosti. Za nas je spomenik poruka svim žrtvama da smo čuli njihov krik, obilježili njihovo stradanje i poslali poziv da se zaustavi njihovo ponižavanje – poručili su s konferencije za novinare.

Komentara 60

SK
Sviraj_kraj
14:00 19.08.2015.

Žrtve komunizma apsolutno zaslužuju spomenike...bravo za Vodice

UI
Uvijek_iskreno
13:54 19.08.2015.

Komunizam je pobio mnoge Hrvatice i Hrvate, on je jedno od najvećih zala, ne ponovio se nikad!

DU
Deleted user
14:03 19.08.2015.

Ja ne znam što znače komunistički zločini? Stjepan Mesić sic. .Deset godina ovaj je bio predsjednik Hrvatske?! Mene je sram,a vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije