Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panama Papers

Vlada već blokirala 200 milijuna kuna

Russia's then President Dmitry Medvedev (R) and then Prime Minister Vladimir Putin (front) listen to Sergei Roldugin, art director of St. Petersburg House of Music, during an excursion around the house in St. Petersburg, Russia, in this picture taken Nove
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.04.2016.
u 07:10

Ured za sprečavanje pranja novca: radimo na slučaju Panama Papers i već smo blokirali 200 milijuna kuna sumnjivih transakcija

U najvećem curenju tajnih podataka u povijesti više od 140 političara iz preko 50 zemalja svijeta – ali ne i Hrvatske – raskrinkano je kao osobe povezane s operacijom zamračivanja novca u poreznim oazama i skrivanjem tragova kroz odvjetničku kuću u Panami. Pod sumnjom su se našli i državnici poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je uz pomoć kruga najbližih prijatelja navodno zamračio 2 milijarde američkih dolara, te ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je osnivao tvrtku u poreznoj oazi dok je u njegovoj zemlji bjesnio rat s ruskim separatistima. Tu je i britanski premijer David Cameron, čiji je otac kroz svoju tvrtku u poreznoj oazi izbjegao plaćanje poreza u zemlji koju vodi njegov sin.

11,5 milijuna dokumenata

Sve su to detalji iz afere “Panama Papers”, na kojoj je radila globalna mreža istraživačkih novinara nakon što je do njemačkog dnevnog lista Suddeutsche Zeitung procurilo 11,5 milijuna tajnih dokumenata iz panamske odvjetničke kuće Mossack Fonseca, specijalizirane za pružanje pravnih usluga ljudima koji osnivaju tvrtke u poreznim oazama kako bi sakrili svoja bogatstva od poreznika, javnosti ili nekog trećeg. Suddeutsche Zeitung surađivao je s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) i s nizom medijskih organizacija diljem svijeta kako bi analizirao opsežne dokumente, što je trajalo nekoliko mjeseci, a rezultati su objavljeni jučer. Novinari koji su radili na analizi podataka nisu imenovali nikoga iz Hrvatske, no navodno se među 11,5 milijuna dokumenata spominju tri hrvatske tvrtke, 8 skrivenih vlasnika i 22 dioničara.

– Još nismo vidjeli koje su to tvrtke. Naše Ministarstvo financija ima urede koji će to provjeriti i, ako se potvrdi, iskomunicirat ćemo to s javnošću – rekao je premijer Tihomir Orešković komentirajući ovu globalnu aferu. Ured za sprečavanje pranja novca, kako je priopćio, već radi na slučaju Panama Papers. Već su blokirali 200 milijuna kuna sumnjivih transakcija, priopćili su.

Odmah nakon objave afere porezne vlasti nekoliko zemalja, od Australije do Austrije, najavile su da pokreću službene istrage, a iz Rusije, čiji je predsjednik imenovan u medijima kao najkrupnija zvjerka s najvećim iznosom novca zamračenog navodno u njegovo ime, jučer su kritizirali samu objavu afere nazvavši je produktom “putinofobije”.

Foto: Ilustracije ICIJ

Nema Putinova imena, ali...

Iako se njegovo ime ne spominje među dokumentima, Putin se našao pod dosad najjasnije elaboriranom sumnjom u pljačkanje države kojom upravlja jer se u tajnim dokumentima panamske odvjetničke kuće spominje ime Putinova najboljeg prijatelja i krsnog kuma Putinove kćeri. On je Sergej Roldugin, po zanimanju je glazbenik, odnosno čelist, dosad je tvrdio da nema nikakve veze s biznisom, no sada je otkriveno da ima ključnu ulogu u tajnoj mreži Putinovih prijatelja i suradnika koji su kroz netransparentne tvrtke u poreznim oazama provukli najmanje 2 milijarde dolara.

Iako nije protuzakonito registrirati tvrtku u poreznim oazama, često se događa da novac biva usmjeravan na takve tvrtke radi izbjegavanja plaćanja poreza, što može biti protuzakonito.

Islandski premijer Sigmundur D. Gunnlaugsson mogao bi biti prisiljen na ostavku nakon što su dokumenti pokazali da je imao skriveni suvlasnički udio u kompaniji na Britanskim Djevičanskim Otocima. Kod kuće na Islandu politički se borio protiv stranih kreditora koji su imali negativnu ulogu u kolapsu islandskih banaka, a njegova tvrtka iz porezne oaze bila je jedan od tih kreditora. Među klijentima panamske tvrtke specijalizirane za osnivanje tvrtki u poreznim oazama bili su i nogometaš Lionel Messi, kung-fu glumac Jackie Chen i druge bogate i slavne osobe iz čitavog svijeta.

>>Među 11,5 milijuna dokumenata spominju tri hrvatske tvrtke, 8 skrivenih vlasnika i 22 dioničara?

>>Procurili tajni dokumenti: Otkriveno kako svjetski bogataši skrivaju novac

Komentara 7

BI
binki
09:18 05.04.2016.

Jel ono svojevremeno M.P.Thompson rekao da je novac dobio od "prijatelja "iz južne amerike.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:18 05.04.2016.

Afera Panama Papers:.... tri hrvatske tvrtke, 8 skrivenih vlasnika i 22 dioničara......Hoćemo li znati imena tvrtki i vlasnika ? Islanđani žele smjenu svoga premijera, organizirane su velike demonstracije, a mi ama baš ništa.E hebem te pravdo.

BR
braveheart11
09:50 05.04.2016.

domaci slobodni umjetnici kojima nije draga drzava a niti Bog.... govorili su nam da se utaja dogadja samo kod nas.... govorili su da nase cifre najvece u povijesti kradja .... dosta su govorili a ruke gurali u med

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije