Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičari prognoziraju

Vlada s tolikim podjelama neće trajati dulje od godinu, dvije

22.01.2016., Zagreb - Vlada Tihomira Oreskovica dobila je povjerenje 83 zastupnika u Hrvatskom saboru. Pet zastupnika bilo je suzdrzano, a protiv 61 zastupnik. Potom je uslijedila prisega svih clanova Vlade.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.02.2016.
u 21:38

Rat svjetonazora u koaliciji ugrožava obećane reforme

Premda je vlast najjače ljepilo zbog tereta specifičnih okolnosti u kojima je nastajala te utjecaja ekonomske i društvene nestabilnosti u kojoj se nalaze zemlja i građani, nad Vladom i dalje visi pitanje koliko će potrajati. Koje je greške nova Vlada već napravila, a nisu joj trebale, i može li unatoč svemu dosad pokazanom biti stabilna?

Sociolog dr. Drago Čengić, koji se bavi ekonomskom i sociologijom modernog društva, upućuje na činjenice koje govore u prilog nestabilnoj Vladi. Osim što postoji problem usuglašavanja između Mosta i Domoljubne koalicije o strateškim i taktičkim pitanjima, Domoljubna koalicija još ne shvaća, kaže, da nikako ne bi trebala poticati ideološke i svjetonazorske sukobe, koji su u interesu isključivo oporbi, nego osigurati mir u kući.

Što je koncept reformi

– Kad govorimo o ugrozi dugoročnijeg mandata Vlade, bitno je kakav će biti koncept reformi? Hoće li to biti reforme kojima je cilj da više ne živimo na dug, ili da budemo zemlja najjačeg gospodarstva u ovom dijelu Europe ili će te reforme značiti da se rješavamo totalitarističkih naslaga? Upitno je i može li se mirno raditi na reformama ako prijeti opasnost od novih svjetonazorskih i ideoloških podjela. Vlada neće biti dugog vijeka, duljeg od godinu, dvije, ako se oko strateških pitanja koji se tiču stručnosti u Vladi i taktičkih ne slože najumnije glave Mosta i HDZ-a. Ne shvaća Domoljubna koalicija da bilo kakva prijetnja svjetonazorskog i ideološkog tipa može ovu Vladu ugroziti, odnosno oporba je može najlakše napadati na temelju starog ideološkog arsenala. HDZ i Most nikako ne bi trebali poticati svjetonazorske i ideološke sukobe jer, da bi imali vremena pokazati da su različiti od prethodnika, moraju pokazati mir u kući. Zato je na najavu registra izdajnika odmah trebalo reagirati. Čudi me da je Karamarko toga nesvjestan, što proizlazi iz njegovih izjava. Vara se misli li i da pitanje morala u politici nije važno jer su to vrijednosti koje trebaju biti jasne i rataru i intelektualcu – kaže Čengić.

I politolog prof. dr. Berto Šalaj slaže se da se teško upuštati u prognozu koliko bi nova Vlada mogla potrajati, ali...

– Čini mi se ni HDZ -u ni Mostu ne odgovaraju novi izbori jer se Most kompromitirao koliko god u javnosti nastavio govoriti da je korektiv HDZ-u. Mislim da se Most neće oko ključnih odluka, što smo vidjeli i na primjeru Crnoje, natezati toliko da koalicija pukne. Čini mi se realnim da bi Vlada mogla potrajati dvije godine, premda je to nemoguće prognozirati s obzirom na međunarodne okolnosti i da je ova Vlada politički eksperiment – ističe Šalaj.

Analitičar i profesor političke filozofije Žarko Puhovski od svih je sugovornika najpesimističniji kad je riječ o trajanju Vlade.

Tko će se usuditi rezati

– Vlada ima poteškoća u donošenju odluka, teško odlučuje i u jednostavnim stvarima kakav je bio slučaj Crnoja. Ako se nekako skrpa budžet i podrži ga parlament, imat će godinu dana da nešto napravi.

Problem je što bilo koja vlada, pa da čak ima i dvotrećinsku podršku, teško kod nas može potrajati dulje od godinu dana s obzirom na goleme kamate na kredite koji stižu u 2017., a što će zahtijevati drastično rezanje budžeta u koje se mislim neće usuditi ići nijedna vlada bez novih izbora – zaključuje Puhovski.

Komentara 18

RE
rekaosamsve
22:09 10.02.2016.

Potonuti nize nemremo bivsa lopovska druzina nas zaduzila za novih sto dvadeset milijarda u postotku to je isto kao da nas ova vlast zaduzi za 200 milijarda. Trajat ce ova vlada nekoliko mandata a do tada lopovske komunisticke nece biti

RE
rekaosamsve
22:10 10.02.2016.

Trajat ce ova vlast dugo dugo na zadovoljstvo Hrvata.

BK
branko-kockica
21:45 10.02.2016.

Potpuno promašene analize. Nema nikakvih trvenja, nego Most radi točno ono zbog čega je osnovan i zbog čega je i razvikan kroz jugoudbaške medije. Most ima prvenstveno ulogu zaštite udbaških i jugoslovenskih kadrova u državnim i javnim strukturama, zato su toliko i inzistirali na MUP-u i pravosuđu s čime javno nikada nisu imali ni htjeli ništa. Zato će Most koliko to god bude moguće pokušati zadržati status quo i otežavati upravljanje državom, a u prikladnom trenutku će napustiti vladu i onda idu novi izbori. A ti novi izbori će biti održani s Radmanom na čelu HRT-a, Ostojićevim kadrovima u MUP-u, nepostojećim Ustavnim sudom, udbaškim kadrovima u DIP-u, SDP-ovim kadrovima u Apisu itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije