Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TODORIĆ TRAŽIO KREDIT HBOR-a?

Vlada se više puta sastala s Agrokorom: 'Država nije Caritas, odgovornost je na vlasniku kompanije'

Andrej Plenković, Ivica Todorić, Zdravko Marić i Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/Robert Anić/PIXSELL
1/6
14.03.2017.
u 22:00

I HDZ i Most složni su da se Todorić mora povući iz Agrokora, no HDZ smatra da država ne može pomoći privatnoj kompaniji te da vjerovnici i konzultanti moraju obaviti restrukturiranje, dok je Petrov zauzeo stav da bi Vlada morala reagirati, zbog kratkog vremena u kojem možda vjerovnici neće imati vremena za spašavanje

Kao što je Večernji list već pisao 5. ožujka, održan je u Vladi sastanak na temu stanja u Agrokoru. Vlada je danas reagirala prvi put službenim priopćenjem.

– Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje – kažu u Vladi.

Na tom sastanku bili su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i šef financija Ivan Crnjac, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Martina Dalić. No doznajemo da je održano više sastanaka, na nekima od njih bio je i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić, no razilazila su se stajališta HDZ-a i MOST-a.

I HDZ i Most složni su da se Todorić mora povući iz Agrokora, no HDZ smatra da država ne može pomoći privatnoj kompaniji te da vjerovnici i konzultanti moraju obaviti restrukturiranje, dok je Petrov zauzeo stav da bi Vlada morala reagirati zbog kratkog vremena u kojem možda vjerovnici neće imati vremena za spašavanje.

Sugovornik iz Vlade iz redova HDZ-a kaže nam da Agrokor ima dobre operativne kompanije te, ako se Todorić makne, da će se vjerovnici organizirati i uspjeti izvući kompaniju kroz neki od modela. No, kako doznajemo, na sastanku komunikacija nije bila laka te je Todorić navodno tražio kredit HBOR-a, što više nije moguće niti će država u tome popustiti.

– Država nije Caritas, a odgovornost je na vlasniku kompanije. No svjesni smo isto tako važnosti Agrokora za ekonomiju – kaže nam sugovornik.

Pratimo razvoj događaja i očekujemo da će Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi nekakva rješenja za situaciju – kaže ministar financija Zdravko Marić.

Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbanka, koja nema nikakvu želju za preuzimanjem kompanije, nego samo želi svoj posuđeni novac. No i oni žele da se Todorić povuče te da postave svoje ljude u Nadzorni odbor. Upravo je to priča na kojoj bi se temeljio novi start kompanije, počevši s vraćanjem povjerenja ulagača. Jer smanjenjem rejtinga kompaniji pala je i obveznica Agrokora i sada je na samo 30 posto prinosa.

Neki dan među ulagačima je puštena informacija da je Agrokor uzeo za konzultanta tvrtku Moelis, no s obzirom na situaciju, sigurno je da će konačan odabir savjetnika imati vjerovnici. Inače, ukupne obveze kompanije krajem rujna prošle godine bile su 45,1 milijardu kuna, a sada se već govori o iznosu od oko 60 milijardi kuna.

>> 'Agrokor je prevelika kompanija da država na nju ne bi obratila pozornost'

>> Todorićev Agrokor čeka restrukturiranje i vlasničko preslagivanje

Komentara 144

MA
maligogo
19:59 14.03.2017.

Majstoru nije palo na pamet prodati dvorac, helikopter, vozni park, x stanova u vlasništvu, barku od 20ak metara....već prijeti državi.....pljuc

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
19:44 14.03.2017.

sva poduzeća dobio je za 1 kn, ucjenjivalo lokalnu vlast za zemlju, potkožio sebe i svoju djecu, unučad,maltretirao radnike daobojaju tele u lila boju da bude <milka jer je njegovaunuka poželjela za rodjendan milku, ne plaća koncesiju za korišenje otokaa u privatne svrh, itd...i sad je u problemima i posustao.Radnici bijedno plaćeni i sad ga treba izvlačiti jer više mu ne treba, bitan je za gospodarstvo. Pa on ga je svojom politikom vođenja trgovine i uništio!

Avatar sinovi rata
sinovi rata
19:47 14.03.2017.

Prvo blokirati svu imovinu i račune obitelji No. 1, pa onda " spašavati" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije