Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon outsourcinga

Vlada odustaje od spin offa jer tako želi HNS

Zoran Milanović i Vesna Pusić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
15.09.2014.
u 23:15

Kako doznajemo, Vesna Pusić se usprotivila odluci o primjeni tzv. spin off modela, usprkos tome što su taj model prethodno usuglasili na užem Vladinu kabinetu

Vlada odustaje od spin offa jer se HNS žestoko protivi tom modelu, potvrđeno nam je iz izvora bliskih Vladi.

Nakon što su u lipnju odustali od outsourcinga – izdvajanja poslova čišćenja, pranja, kuhanja, tehničkog održavanja i drugih pratećih djelatnosti po ministarstvima, školama, zdravstvenim ustanovama itd. i povjeravanja tih poslova privatnim tvrtkama, sada odustaju i od osnivanja nove državne tvrtke koja bi objedinjavala te poslove i pružala ih svim tim institucijama i ustanovama.

Kako doznajemo, Vesna Pusić se usprotivila odluci o primjeni tzv. spin off modela, usprkos tome što su taj model prethodno usuglasili na užem Vladinom kabinetu. Kako bi bila sigurna da spin off neće proći, V. Pusić se za tu priliku prvi put uopće pojavila na sastanku tijela zaduženog za to pitanje, a koje vodi potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Opačić je pak bila odlučna provesti spin off, ističući kako zaposlenima to ne bi donijelo nikakve značajnije promjene već bi se ujednačile norme, koje su negdje preniske a drugdje previsoke, ostvarile uštede na objedinjenoj javnoj nabavi.

HNS prethodno je jasno isticao outsourcing kao najbolji model, ali osnivanje velike tvrtke s 24 tisuće zaposlenih i prometom od tri milijarde kuna nije htio podržati zbog masovnog odaziva građana sindikalnoj akciji. Sindikati su, naime, skupili 618 tisuća potpisa za referendum koji se kolokvijalno nazivao „protiv outsourcinga“, ali je pitanje bilo pažljivo sročeno pa se potpisivalo protiv bilo kakvog oblika izdvajanja pomoćnih poslova iz državne i javne službe.

Potpisi koji su predani početkom ljeta u Sabor, uskoro će u Vladu na provjeru, a predlaže se svojevrsni moratorij na svako dalje prikupljanje potpisa za referendum, dok se ne uredi Zakon o referendumu. Bez obzira na zakonske izmjene, prikupljeni potpisi u ovoj sindikalnoj akciji podliježu aktualnom zakonu.

>> Milanka Opačić: Nećemo odustati od spin offa

>> Kako Vlada zamagljuje probleme: Od clean starta do spin offa

>> Novi val protiv spin offa: 'Ta tvrtka je čudovište na hrvatski način'

Komentara 50

MA
malimiš00
23:31 15.09.2014.

Pogledajte dobro kako Milanović izgleda na slici.. tako će izgledati nakon izbora!

PI
pixiee
23:35 15.09.2014.

SDP vrijeme je da se maknete sa vlasti.. sat polako otkucava

MX
MXLCLGTG
23:26 15.09.2014.

Nema vladanja na silu kakav moratorij prosla su ta vremena kad se narod iskljucivo iz donosenja odluka u kojem vjeku vi zivite gospodo ili ce te sluziti narodu ili pakujte kofere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije