Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parada razdora

Vlada ne odustaje od mimohoda i nudi Državni odbor

28.05.2012., Mirogoj, Zagreb - Na Gradskom groblju Mirogoj prilikom obiljezavanja Dana OSRH i Dana Kopnene vojske predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Sprem polozili su vijenc
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.05.2015.
u 08:30

U odbor za obilježavanje Oluje predlažu K. Grabar-Kitarović, Milanovića, Leku, Kotromanovića, Ostojića, Matića i Lovrića

Reakcija Vlade na zaključak predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da planirani vojni mimohod u Zagrebu treba održati iduće godine, a ne spajati s proslavom Oluje u Kninu – bila je brza. I sugerira novo neslaganje Pantovčaka i Banskih dvora. Kako bi osigurala primjereno i dostojanstveno obilježavanje 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, Vlada će na svojoj redovitoj sjednici u četvrtak donijeti odluku o osnivanju Državnog odbora za organizaciju proslave Oluje. Priopćila je to jučer Vlada, iz koje podsjećaju i da je osnivanje Državnog odbora ranije predložila i sama predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je, piše u priopćenju, prihvatila i ideju vojnih zapovjednika Oluje da se ta važna obljetnica obilježi svečanošću u Kninu i vojnim mimohodom u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznajemo, za članove Odbora bit će predloženi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić. Iz brze Vladine reakcije razvidno je da Vladi ne pada na pamet odustati od planiranog vojnog mimohoda, a novost je što u izjavi ne stoji kao ultimatum da mimohod i proslava u Kninu budu upriličeni istog dana, 5. kolovoza. No, uzmemo li u obzir argumente predsjednice RH, koja je prethodno objasnila da je bolje od ideje mimohoda, ako razdvaja Hrvatsku, odustati i pronaći novi datum zbog kojeg politike i nacija neće biti podijeljeni – teško će biti uvjeriti je da se ponovno razgovara o mimohodu koji bi bio u kolovozu ove godine.

Za ideju odgode "mimohoda podjele", uostalom, dobila je i potporu Hrvatskog generalskog zbora, a predsjednik HGZ-a general Pavao Miljavac predviđen je i kao član Odbora. Nadalje, spor će sigurno nastati i zbog sastava Državnog odbora jer predsjednica je taj odbor shvatila puno šire, navela je da u njemu trebaju biti, primjerice, i zapovjednici iz Oluje.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović prelomila: Mimohod ipak održati dogodine

Komentara 32

DU
Deleted user
09:06 06.05.2015.

Da krenemo u srž zapleta - ideja je preko mimohoda izvući Milanovića od salve zvižduka, negodovanja, psovačine i eventualno trulog voća koje će doletjeti u njegovom pravcu. Za takvu akustičku izolaciju odnosno povećanje distance su idealne ZG ulice ili Jarun jer imaju velegradsku širinu, dok će nahrdati temeljito u uskim ulicama i tijesnim trgovima Knina. A izborna je godina! Eto, to je cilj ovog manevra, nikakav mimohod jer HV vojnici željni doručka i večere po vojarnama, HRM se diči klapom i admiralima, a flota komplet ruzinava i zastarjela, o stanju MIG 21 i HRZ nek svjedoče poljoprivrednici jer oni su ispod u opasnosti od njihovih dijelova, zar ne? Da je njima do HV, drugačije bi se ponašali u protekle 3 godine...

DR
drugPlenky
09:09 06.05.2015.

Hoće se premijer prisjetiti slavnih dana Oluje kad je hrabro branio Hrvatsku u Briselu

Avatar deziderij
deziderij
10:10 06.05.2015.

Nenarodni premijer slučajne države HR bi htio svakom loncu biti poklopac a ja se svesrdno nadam da Kolinda neće popustiti i dozvoliti mu da se miješa u resor u kojem je ona alfa i omega. Treba tog napuhanka nekako spustiti na zemlju a najbolje bi bilo rješiti ga se za sva vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije