Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski dan autizma

Vlada i UNICEF dogovorili suradnju: Naslijedili smo opći košmar

vlada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
02.04.2014.
u 16:45

U sklopu ove suradnje dogovorena je tehnička pomoć UNICEF-a u uspostavi modela rane dijagnostike i rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra kako bi roditelji i djeca dobili odgovarajući podršku koja može uvelike unaprijediti razvoj ove djece

Na današnji, Svjetski dan autizma UNICEF je danas u Vladi potpisao sporazume o suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom obrazovanja te Ministarstvom zdravlja zahvaljujući kojem bi najmlađi s poremećajima iz autističnog spektra dobili kvalitetniju skrb. U sklopu ove suradnje dogovorena je tehnička pomoć UNICEF-a u uspostavi modela rane dijagnostike i rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra kako bi roditelji i djeca dobili odgovarajući podršku koja može uvelike unaprijediti razvoj ove djece.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla su trenutno u Hrvatskoj registrirane 1344 osobe s autizmom, no prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj živi oko 10 tisuća djece s poremećajima iz autističnog spektra. Upravo o ranoj dijagnostici i ranoj intervenciji često ovisi koliko će se djeca s autizmom moći osamostaliti i integrirati u odraslom životu.

- Ovo je 500 tisuća kuna težak projekt kojeg će isfinancirati tri ministarstva. Lani smo otvorili Centar za autizam u Splitu, a u Rijeci tražimo stručne kapacitete, odnosno educirane ljude koji znaju raditi s najugroženijom populacijom – rekla je Opačić te dodala kako je stručni kadar veliki problem jer ove godine 40-ak ljudi ide u mirovinu, a na splitskom Zavodu za zapošljavanje nema niti jednog čovjeka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Rekla je i da imaju veliki problem s "brkanjem nadležnosti" budući su naslijedili "opći košmar" pa se u čijoj je što ingerenciji. Tako joj je nelogično da je u ingerenciji Grada Zagreba Centar za autizam koji ima svoje podružnice i u Splitu te Rijeci.

Predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić rekla je da je bitno izraditi standarde i protokole kako bi u prvim godinama života djeteta roditelji jasno znali koje korake učiniti i pomoći svom djetetu.

>>S Markova trga prema nebu poletjeti plavi 'baloni poruke'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije