Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica

Vlada donijela odluku o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Mesića

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
13.04.2016.
u 15:28

– Provedbom Zakona ostvarit će se uštede u proračunu u iznosu od oko 600.000 tisuća kuna godišnje – kazala je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o ukidanju trajnog prava na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo predsjedniku Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Tako će bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog, kako je navedeno, trenutačnih gospodarskih uvjeta, na teret državnog proračuna ostati samo pravo na fizičku zaštitu. 

– Ne vidim kakav je to doprinos Hrvatskoj. Meni je čak prihvatljivo da to bude u roku od pet godina, Ivo Josipović se odrekao i toga prava, ali da postoji nešto što će trajati doživotno, mislim da to Hrvatskoj sigurno ne može koristiti, a ni građani ne znaju što je taj ured dosad napravio, a da je vrijedilo ovih 10 do 15 godina financiranja – kazao je uoči sjednice potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Na pitanje zašto se ukida ured, ali ne i osiguranje Stjepanu Mesiću, odgovorio je da je njegov prijedlog da se napravi sigurnosna procjena i utvrdi je li osiguranje uopće potrebno.

– Procijenjeno je da je osiguranje ipak trajno potrebno, no vidjet ćemo – ovisno o sigurnosnoj procjeni – hoće li se to nastaviti i u budućnosti – objašnjava Petrov.

Tijek sjednice:

15.58 – Završen je otvoreni dio sjednice Vlade.

15.34 – Ministar Šprlje: U 2015. godini ukupno osiguran iznos za besplatnu pravnu pomoć bio je 2,8 milijuna kuna.

15.20 – Zbog trenutačnih gospodarskih uvjeta ocjenjuje se primjerenim i predlaže se ukidanje trajnog prava na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo bivšem predsjedniku, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu. Odluka bi, nakon glasovanja u Saboru, stupila na snagu 1. svibnja 2016. godine. Provedbom Zakona ostvarit će se uštede u proračunu u iznosu od oko 600.000 tisuća kuna godišnje – kazala je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, a Vlada je prihvatila prijedlog o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

 

15.17 – Projektom zaštite od poplava unaprijedit će se, obnoviti i dograditi postojeći sustav zaštite od poplava kako bi se smanjili rizici. Projekt će stajati 80 milijuna eura, a financirat će se 50 posto zajmom, a 50 posto iz izvornih prihoda Hrvatskih voda. Realizacija je predviđena u razdoblju od 2015. do 2018. – rekao je ministar Davor Romić.

15.09 – Sjednica Vlade počela je točkom "Nacrt prijedloga zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)".

– Uredbom o ORS-u propisano je rješavanje potrošačkih sporova putem Platforme za online rješavanje potrošačkih sporova – kazao je ministar Panenić.

>>Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića gasi se 1. lipnja

 

Komentara 58

DO
DonQuijote
15:47 13.04.2016.

Ne da su mu trebali ukinuti ta sredstva, nego ga treba uhapsiti kao veleizdajnika. Propalica koja je šakom i kapom dijelila povjerljive državne dokumente, lopina koja ni dan danas nije objasnila odakle mu lova za stanove koje je kupio, smradd koji je "izgubio" lovu koja se slala za obranu Hrvatske. Naša velika sramota je to što je još na slobodi.

DU
Deleted user
15:28 13.04.2016.

ova vlada uzivo ... a prosla? telefonske sjednice i mnogo zatvorenih a prenosa niti jedan! pa vidi li netko razliku u javnosti?

NE
Neonacionalist
15:46 13.04.2016.

Ovakva sramotna odluka da se največem živučem hrvatskom antifašisti Stjepanu S. Mesiću ukida ured samo nam pokazuje koliko je uznapredovala fašizacija hrvatskog društva i to taman uoči jednog od največeg blagdana svih antifašista a to je obljetnica u Jasenovcu ,u , usput rečeno drugi ili zapravo prvi njihov največi blagdan je dan rođenja največeg sina svih naših naroda i narodnosti njihovog neprikosnovenog vječnog vođe i idola J.B.Tita a treći je naravno obljetnica ustanka u Srbu , ne ona naknadano uvedena u Sisku nego baš ona u Srbu koja je bila mnogo djelotvornija jer je tokom nje poklano nekoliko stotona Hrvata , vjerovatno će ovi iz HDZ-a nastojati ugrožavati i ostale ove navedene najveće blagdana svih domačih antifašista kao i vodeće antifašističke ličnosti , dakle riječ je o povjesnim revizionistima i pošto ugrožavaju prava, privilegije i egzistanciju antifašista automatski fašistima jer što je suprotno od antifašizma ako nije fašizam , ovo zadnje poručujem onom koji me je zadnji put brisao kad sam napisao da se radi o fašizaciji i ustašizaciji koja dolazi iz vrha vlade iako n ato upozoravaju svi vodeči moralni stupovi i uvjereni antifašisti poput Ante Tomića, Frljića , Dežulovića, Vili Matule, Mirjane Mirt , Milorada Pupovca, Zorana Pusića, svi čuveni kulturnjaci i niz drugih da ih sve ne nabrajam jer bi mogao nabrajati cjeli tjedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije