Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovinsko osiguranje i fondovi

Vlada će današnjim uredbama 'podebljati' proračun za 1,8 milijardi kuna

Vlada
Foto: Robert Anic/PIXSELL
26.08.2015.
u 07:00

U državni proračun bi se zbog ove uredbe sljedeće godine trebalo sliti 175 milijuna kuna, a 2017. godine još toliko

Vlada će današnjim uredbama o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju te o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, državni proračun za ovu godinu "podebljati" za ukupno 1,8 milijardi kuna, dok bi se u državni proračun zbog ove uredbe iduće godine trebalo sliti 175 milijuna kuna, a 2017. godine još toliko.

Uredbom se, među ostalim, predlaže da se korisnicima invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema propisu koji uređuje prava iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, ili kojem je mirovina određena prema tom propisu prestaje članstvo u obveznom mirovinskom fondu 1. rujna 2015. godine, a ukupna kapitalizirana svota doprinosa s osobnog računa prenosi se putem Središnjeg registra osiguranika u državni proračun.

Na ovaj način samo bi korisnicima invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, koji su to pravo stekli s osnova sudjelovanja u obrani RH, sredstva ostala na osobnom računu do ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu prema posebnom ili općem propisu.

Odluka o osiguranju novca za nastavak procesa preoblikovanja Imunološkog zavoda

Vlada će na sjednici donijeti i odluku o osiguranju novca od 3,2 milijuna kuna kako bi se omoućio nastavak procesa preoblikovanja Imunološkog zavoda i početak rada te tvrtke koja je odnedavno, odlukom Vlade, javna ustanova. Centar za restrukturiranje i prodaju će u ime i za račun RH osigurat novac od prihoda ostvarenih od prodaje udjela tj. dionica u tvrtkama u državnom vlasništvu.

Tim bi se novcem isplatile tri zaostale plaće, nakon što je jedna zaostala plaća i doprinosi za četiri plaće uplaćeni.

>> Konverzija kredita banke će stajati između 5,5 i 6 milijardi kuna

Komentara 6

MS
martin.silkat
08:26 26.08.2015.

Dug je loš drug, socijaldemokrati nisu vas to učili? 1,3 milijarde kuna, tko to more platit! Koga vi gospodo farbate, nemojte nas žedne preko vode, mi smo još duboko u tunelu izlaska iz "krize"! Kriza je kod nas permanentno stanje, iazći ćemo kad o njoj prestanemo pričati! Nema veze ionako ovoj vladi nije do visokoorazovanih koji iseljavaju, na naša mjesta će ovi jadni izbjeglice iz podajmajko država! Pozdrav iz Rijeke!

MA
Maja28
07:48 26.08.2015.

Dakle uzeli navedenima i pretočili u budžet? Pa to je već viđeno na sličan način. Smanji plaće, uzmi regres, božičicu, otpusti radnike...već se punio proračun i opet je prazan. A zašto malo ovi sa slike ne odvade od sebe? Ionako ne rade išta korisno. Dođu kad dođu, odu kad odu, uzmu šta uzmu, luetaju šta lupetaju...narod malo zvoca i prolazi laganice mandat. Malo se zaoštri retorika. U svakom slučaju cirkusa i tragikomedije ne nedostaje.

GU
gustirna
10:03 26.08.2015.

Hihihi.....da vlada.....pa to je obicna lopovska banda koja ostavlja mega dugove slijedecoj vladi...i zar nisu komunjare nastale na lopovluku,pljacki i genocidu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije