Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera lovrić-merzel

Visoki upravni sud: Kako je porezna uprava procijenila tržišnu vrijednost?

Marina Lovrić Merzel
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
13.04.2014.
u 21:15

Nedostatak kriterija procjene vrijednosti nekretnine za sud je bio razlog da usvoji tužbu

Kupio sam stan od umirovljenice, neuseljiv i derutan, piše forumaš na internetu tražeći pomoć jer mu je Porezna uprava kod razreza poreza stan procijenila na dvostruko veći iznos nego što ga je zaista platio. Stoga se ne treba čuditi ako je i procjena sisačke Porezne uprave autosalona iz slučaja Lovrić-Merzel bila za 4,4 milijuna kuna veća od cijene s kojom računa DORH.

Nedostatak kriterija

Autosalon je bio procijenjen na temelju Preglednika tržišnih vrijednosti nekretnina prema kojem je četvorni metar poslovnog prostora u zoni u kojoj se nalazi autosalon prije dvije godine, a i danas košta 8000 kuna. I iz obrazloženja šefice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec i zamjenika ministra financija Borisa Lalovca, očito je da je procjena napravljena prema cijenama iz tabela za tu vrstu nekretnine u toj zoni (sastavljenih na temelju prijavljenih kupoprodajnih ugovora), a ne i na temelju stvarnog stanja nekretnine. Odnosno, ni njih dvoje, a niti je to učinjeno u procjeni tržišne vrijednosti autosalona na zahtjev Sisačko-moslavačke županije, nisu otkrili stvarne kriterije procjene.

Dakle, na temelju koliko kupoprodajnih ugovora za slične nekretnine, na tom ili kojem drugom području, za koje vremensko razdoblje i jesu li napravili korekcije uzimajući u obzir specifičnosti konkretne nekretnine (lokaciju, starost, prometnu povezanost, okolno zemljište, vrstu i kvalitetu gradnje...).

Vještaci na objavi metodologije Porezne uprave i njihovih tablica vrijednosti inzistiraju godinama, a i sudovi. Na isti način kako je procijenjen autosalon, Porezna uprava je procijenila jedno zemljište, pa je vlasnik pokrenuo spor i tužba mu je prihvaćena na Visokom upravnom sudu uz obrazloženje: “Naime, iz spisa predmeta, obrazloženja osporenog akta, a isto tako ni iz obrazloženja prvostupanjskog rješenja, a ni podneska Porezne uprave ne proizlazi na koji je način, odnosno na osnovi kojih parametara je procijenjena konkretna tržišna vrijednost, pa se slijedom navedenog nadalje ne može provjeriti ni pravilnost izračuna naknade niti otkloniti prigovori tužitelja o nerealnoj procjeni zemljišta.”

Nedostatak razloga i kriterija procjene tržišne vrijednosti nekretnine za sud je bio razlog da usvoji tužbu.

Primjedbe struke

I Hrvatska udruga poslodavaca je u prosincu 2012. stavljajući primjedbe na nacrt prijedloga Zakona o porezu na nekretnine prigovarala zbog procjena koje su izuzetno kompleksne: “Paušalna procjena poreznika nikako ne može doći u obzir jer njihovi kadrovi nisu kvalificirani za procjenu vrijednosti nekretnina. Masovno procijeniti stotine tisuća nekretnina prema nejasno određenim kriterijima apsolutno je nedopustivo”, pisao je HUP. Čak je i Ministarstvo graditeljstva u svome prijedlogu Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina u siječnju obrazlagalo da je procjenjivanje vrijednosti nekretnina u RH “prepušteno poslovnoj praksi i diskrecijskim odlukama procjenitelja” te da “ne postoji kvalitetan pregled kretanja cijena nekretnina”.

Posao procjene predvidjeli su dati ovlaštenim sudskim vještacima. Za porezne službenike koji su procjenjivali nekretninu možda i nije bitno je li i koga od lokalnih šefova iz porezne zvala Lovrić-Merzel, s obzirom na to da su nekretninu procijenili prema tabeli, ali to ništa ne znači i za županicu, osobito ne u kontekstu kronologije kupoprodajnih razgovora i poreznih dogovaranja.

Komentara 22

19
1995josip
22:17 13.04.2014.

Ma nema problema , gospon iz porezne je propjevao da mu je županica dala nalog da nekretnina vrijedi 10 000 000 kuna ! A dalje delaju USKOK I DORH ! Nekako istovremeno se kupuju stanovi na imena rođaka , mameame i to za gotov novac , a dalje bude USKOK provjeravao !! Kako bude opravdala svu svoju imovinu koju je zaradila za deset godina kako je županica ? Kako bude opravdala sve one derneke i balove koje su platili siromašni građani SMŽ ? Ovo što sdpejci pokušavaju spasiti svoju kumu je jako riskantno za partiju , jer kumu prate brojne afere iz kojih se teško bude izvukla , mislim da je SDP ostao bez izdašnog bankomata u Sisku !

MX
MXLCLGTG
21:47 13.04.2014.

jos malo pa ce ispast svetica ne korumpirana zupanica

SO
SOKOL01
21:16 13.04.2014.

ma dajte molim vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije