Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks:

'Zabrinut sam za stabilnost i sigurnost Hrvatske. Vezivna se tkiva hrvatskog društva rastaču'

Vladimir Šeks
Foto: Screenshot/HRT
14.02.2016.
u 14:40

Na komentar Aleksandra Stankovića da su ga mnogi otpisali i na pitanje kako će i hoće li nastaviti svoju političku karijeru, Šeks je odgovorio kako se njegova karijera nastavlja, ali u drugom smjeru

- Jako sam zabrinut za stanje svijesti, produbljuju se sukobi i jazovi. Zabrinut sam za stabilnost i sigurnost Hrvatske. Sudjelovao sam u stvaranju moderne države i promatram kako se vezivna tkiva hrvatskog društva rastaču i kako raste neprijateljstvo. Želim dati prilog da se to stanje počinje mijenjati, rekao je Vladimir Šeks gostujući na HRT-u u emisiji Nedjeljom u dva nakon sedam godina što je sjedio na "vrućoj stolici" nasuprot Aleksandra Stankovića. 

Na Stankovićev komentar da su Šeksa mnogi otpisali i na pitanje kako će i hoće li nastaviti svoju političku karijeru, Vladimir Šeks je odgovorio: 

- Zadnjih 50 godina, za vrijeme onog starog režima su me mnogi otpisivali, a ja sam ponovno ukrsnuo. Od 90-ih su me grobari više puta pokapali, ali ja sam svaki put uskrsnuo. Nije moja karijera završena. Nastavit ću je na drugi način. Neću se više kandidirati za Sabor, ali političku karijeru ću nastaviti tako što ću nastaviti pisati svoje memoare i djelovati na publicističkom planu. Pisat ću to do 2047. godine, svake godine po jednu knjigu. 

S mjesta savjetnika Predsjednice morao je otići jer je kod komisije za pomilovanja zagovarao pomilovanje Vanje Goldbergera, prijatelja njegovog pokojnog sina. 

- Predsjednica je bila ljuta, bijesna, vrlo napeta jer je stavljena u središte skandala. Meni je zamjerila što je nisam upozorio da sam razgovarao s nekim članovima Komisije. Kazao sam joj da je nisam trebao upozoriti jer je Goldberger imao sve reference za pomilovanje. Ona je ustrajala da sam je trebao upozoriti i tada sam joj predao ostavku', rekao je Šeks. 

- Radio sam iz srca i vjerujem da bih opet postupio isto. Ostavku sam dao iz moralnih razloga, poručio je i podsjetio javnost oko čega se digla prašina.   

- Goldberger je izdržao dvije trećine kazne, teškog je zdravstvenog stanja, uzdržava kćer od 18 godina i jednu 2 i pol godišnju djevočicu. On je držao u svom stanu određene količine droge, policija je to pronašla i oduzela. On nije ni jedan gram te droge dilao, dodao je.  

Stanković je Šeksa pitao da kometira slučaj Lozančić i spomenuo dobre odnose predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović sa Zdravkom Mamićem. Na pitanje je li do razrješenja čelnog čovjeka SOA-e došlo zbog tog odnosa, Šeks je odgovorio: 

- Ne želim spekulirati i nemam nikakvih saznanja o tome. Znam samo da po Ustavu predsjednica Republike i predsjednik Vlade po sistemu dvostrukog ključa imenuju i razrješuju šefa SOA-e. Bilo bi daleko spretnije da je postojao jedan uhodan modus operandi po kojem bi oni zajedno donijeli odluku o tome. Vjerojatno su ti šumovi u komunikaciji uvjetovani nedovoljnim iskustvom. Hrvatskoj treba mehanizam gdje će određene službe na vrijeme upozoravati državne dužnosnike da ne ostvaruju kontakte s osobama koje se nalaze pod istragama i krim obradama. Razne su kontroverze koje se vežu uz Zdravka Mamića, on nije pravomoćno osuđena osoba, on je javna osoba. Da sam ja na mjestu Predsjednice izbjegavao bih kontakte s njima. 

"Moji odnosi s Karamarkom su nikakvi"

Je li Karamarko zadužen za vaš odlazak iz Ureda predsjednice, upitao je Stanković.

- To su medijske spekulacije i ne želim vjerovati da Karamarko stoji iza toga. 

Na pitanje kakav ima odnos s Karamarkom, Šeks je kratko odgovorio:

- Ledeni su odnosi. Nikakvi. 

Zašto je to tako odlučio Karamarko, nastavio je Stanković.

- Možda on primišlja da ja mogu biti neki faktor koji mu može prouzročiti puno nevolja. Glavni razlog naših nikakvih odnosa je to što je 2. svibnja prošle godine u Okučanima, pa u Vinkovcima je on mene žestoko prekorio da zašto ja iznosim tvrdnje da u HDZ-u nema demokracije, a ja sam mu u Vinkovcima uzvratio: Ja ne govorim da nema demokracije nego da se unutrastranački sukobi moraju rješavati demokratski, a ne razrješenjima. Priznao je i da je savjetovao predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da ne daje mandat za sastavljanje vlade Karamarku jer je bio relativni pobjednik.

Šeks je rekao i da bi, da je sada u Saboru, pledirao da se Ranko Ostojić izabere za predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost jer najveća oporbena stranka ima pravo na to mjesto i predložiti koga želi. Kazao je i da vjeruje da će se mehanizmi suradnje HDZ-a i Mosta uravnotežiti i stabilizirati se.

- Optimist sam jer će se svi akteri kloniti novih izbora. Održanje na vlasti je najjači eliksir od bilo čega, izjavio je.

Vlast je i za njega imala opijajuću moć, priznao je Šeks.

- Pogriješio sam kada sam ušao u bitku s novinarima. Bila je to teška bitka. Velika bitka koju nisam mogao dobiti. Vjerovao sam da su neki od njih propagandisti, koji agitiraju protiv HDZ-a, a kada sam ušao u žestoke polemike s njima, sve mi se to vratilo sa sto puta jačim udarcima. Na to nisam imao odgovor, priznao je Šeks.

"Slučaj Hasanbegović"

Osvrčući se na aktualne političke teme koje posljednjih dana pune medijske stupce, Vladimir Šeks je rekao da je ministar kulture Hasanbegović teret za ovu Vladu, ali to ne mora biti jer, tvrdi, nitko ne mora ispaštati zbog nekih grijeha iz prošlosti. 

Ogromni pritisci se rade na premijera da se Hasanbegović razriješi i oni će biti sve jači i sve žešći. Koordinirani su iz tuzemstva i inozemstva.Ne mogu se zanemariti, ali na Vladi je i premijeru da uđe u vrlo jasno označavanje oko nekoliko elemenata vezanih za Hasanbegovića. Trebamo uvjeriti snažne autoritete da je Hasanbegović imao grijeh iz mladosti i zablude i da je on na ozbiljan način napravio veliki otklon od bilo kakvog totalitarizma posljednjih deset godina, Ne treba zbog grijeha mladosti ispaštati teško ili doživotno za bilo koju društvenu funkciju. Imali smo puno ljudi kroz povijest koji su u mladosti griješili. On je teret, ali uz podršku bi se taj problem mogao prevladati, zaključio je.

>>Mirjana Rakić: ja u Srbiju nemam pošto ići. Ovo je moja domovina i ja nikad iz nje neću otići

Ključne riječi

Komentara 141

ĆA
ćaćaća
14:49 14.02.2016.

kako stanković(partijski novinar)ugodno razgovara sa svima koji se na neki način konfrontiraju s hdz.om a sve one koji su u službi hdz.a i koji ga podupiru drsko i bezobrazno napada..zapravo cijelo ozračje je potpuno drugačije ..

DU
Deleted user
14:51 14.02.2016.

Radman mora otići a i ostalo crveno smeće sa njime...

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
14:54 14.02.2016.

Nadam se da je ovo jedna od zadnjih emisija ozloglašenog Stankovića i da će Hrvati konačno dobiti mirno nedjeljno popodne u ozračju ljubavi i mira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije