Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor josipovića i grabar-kitarović

Nova predsjednica od danas u Vili Weiss

Kolinda Grabar-Kitarović,vila weiss
Foto: ''
1/9
09.02.2015.
u 07:45

Ratne su sjekire zakopane i primopredaja će proteći u miru

Primopredaja predsjedničke dužnosti između predsjednika RH u odlasku, Ive Josipovića i izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ipak će biti obavljena u znatno mirnijim i primjerenijim okolnostima no što je do prije koji dan izgledalo zbog dramatike s eventualnim preseljenjem Ureda predsjednika u Visoku ulicu. Da su "ratne sjekire" zakopane, potvrđuje i vijest da će od ponedjeljka izabrana predsjednica i njezin tranzicijski tim dobiti primjereni "prijelazni" ured i to u rezidencionalnoj Vili Weiss, koja se nalazi na Gornjem Prekrižju sjeverno od Ureda predsjednika na Pantovčaku. U četvrtak i petak prebacivan je dio opreme i materijala potrebnih tranzicijskom timu. A izgledalo je da će sve proći znatno neugodnije, jer se na kraju K. G. Kitarović morala smjestiti u, istina jednom od vodećih zagrebačkih hotela, Sheratonu, no to je ipak hotel.

Korektna primopredaja

Privremeni ured predsjednice ovih je tjedana glumio predsjednički apartman na 6 katu, a glavni je problem bio sigurnosni, s obzirom na to da je K. G. Kitarović već sada štićena osoba II. kategorije, a I. kategorije kad stupi na dužnost. Do ovog rješenja došlo je u pregovorima između dosadašnjeg i nove predsjednice, koji su dogovorili da i primopredaja poslova između njihovih savjetnika prođe u jednakoj, korektnoj atmosferi. S time da bi, računaju u tranzicijskom timu predsjednice, preuzimanje poslova od postojećih savjetnika predsjednika moglo potrajati i sljedećih desetak dana.

Najopsežniji, pa i najvažniji dio primopredaje odvijat će se između dva savjetnika za nacionalnu sigurnost, dosadašnjeg, Saše Perkovića i budućeg, Josipa Buljevića, jer ovdje će se, uz ključeve doslovce predavati i državne tajne, dokumenti i arhivi. U Vilu Weiss se, osim izabrane predsjednice na desetak dana, do "pravog" preseljenja u Vilu Zagorje, seli i nekolicina ključnih ljudi tima te neki savjetnici. No, još je bolje ne nagađati koja su to imena, jer za neka već objavljena imena još se sa sigurnosti ne može reći da će oni doista i biti postavljeni. Naime, razgovori s mogućim kandidatima i dalje su u tijeku. Prelaskom na Gornje Prekrižje, koje se dodiruje s prostorom predsjedničkog teritorija na Pantovčaku rješava se problem sigurnosti izabrane predsjednice. Riječ je o vili nastaloj na mjestu bivših vila zagrebačkih poduzetnika. Vila Weiss izgrađena je 1890. i bila je ljetnikovac trgovca Aleksandra Weissa, a prema, tvrdi se projektima Hermanna Bollea. No, nalazila se stotinjak metara južnije od sadašnje vile. Izgorjela je između dva svjetska rata, a današnje ladanjsko zdanje iz 1942. projektirao je arhitekt hrvatske moderne, Ivan Zemljak.

Riječ je o rustikalnoj, dijelom zidanoj, no pretežito vili izgrađenoj od drveta, a krovovi su prekriveni slamom. Kako je vila bila dio rezidencijalnih zdanja i u vrijeme komunizma, interijer krase i vrijedna umjetnička djela poznatih hrvatskih slikara Bulića, Bužana, B. Šenoa, Crnoborija, Glihe, Kopača, Detonija...Vila "pamti" važne događaje i sjednice republičkog i državnog vrha u bivšoj državi te diplomatske pregovore u Hrvatskoj devedesetih. Sada uglavnom služi kao mjesto održavanja svečanih objeda kakav je održan i u vrijeme posjeta američkog predsjednika Georgea Busha.

Kako je inauguracija K.G. Kitarović pomaknuta na raniji datum, 15. veljače, ovoga puta nova predsjednica neće odmah nakon inauguracije krenuti u Vilu Zagorje, nego nakon službene primopredaje dužnosti 19. veljače.

>>Predsjednica nezadovoljna. Pusić minira inauguraciju?

>>Redatelj otkrio detalje svečanosti inauguracije

Komentara 152

DU
Deleted user
08:04 09.02.2015.

Biti će suza,74 savjetnika na burzi rada.

DU
Deleted user
08:17 09.02.2015.

Zanimljivo kako je Kolinda Grabar Kitarović dočekana "na bodež" s idejom da se Ured preseli na jeftiniju adresu, gdje ne bi bilo toliko troškova. Podsjetimo se da trenutno u Uredu radi preko 150 osoba, što je recimo u Južnoj Koreji neka tvrtka koja ima vidne izvozne rezultate i kotira na burzi. To se protivi južnoslavenskoj ideji "ima se, može se" - i u roku keks su je sustigle sankcije i podmetanja da "izvoljeva". Najlakše je bilo zadržati status quo kao što je imao Josipović i hrpu savjetnika za ovo ili ono, a nitko njemu nije tako zluradim tonovima dobacio da pametnom savjet ne treba, a bhud ala ionako nikog ne sluša! On se razbacivao državnim novcem i plaćao te svoje "mozgove", a čim je Grabar Kitarović stala na loptu i rekla da može i jeftinija varijanta, sa smanjenim osobljem - e to su dočekali na volej. Pa ti budi racionalna osoba na Balkanu, ako ti dozvole...

PO
pozornik66
20:52 08.02.2015.

Saša Perković-savjetnik za Hrvatsku nacionalnu sigurnost u timu Josipovića ???Očekivati je da sve tajne dokumente o implikaciji njegova oca i drugih Udbaša nestanu bez traga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije