Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2015. u 09:55

Premijer i Josipović mogu se nastaviti poigravati prijetećim skandalom, ali vani još pamte kako su se poskliznuli s Perkovićem

Odradi li Ivo Josipović sramotnu ulogu u smicalici Zorana Milanovića i navrat-nanos preseli se s Pantovčaka u Visoku ulicu, nema više što tražiti u hrvatskoj politici. Pa ako to i odradi, uzalud je, jer Kolinda Grabar-Kitarović neće se 19. veljače useliti u Visoku 22. Ne smije, jer bi ugrozila nacionalnu sigurnost. Prema raspoloživim podacima, ta je zgrada spavaonica i nema protuprislušna stakla, nema sigurnu (tzv. gluhu) sobu i nema zaštićenu komunikaciju kojom se ona, i kao vrhovna zapovjednica vojske jedne članice NATO-a, mora služiti.

Kad se kaže da ta adresa ne ispunjava sigurnosne uvjete, ne odnosi se to, dakle, samo na ono javnosti najbliže, fizičku sigurnost predsjednice, nego je upitna ova “druga” vrsta sigurnosti. Narodski rečeno, tu lokaciju mogu obavještajno i elektronički “probijati” tko i kako poželi. Izvori kažu da je takvu sigurnosnu procjenu SOA već napravila, vidio ju je i premijer i svejedno krenuo u igrokaz!? A da opasnosti za nacionalnu sigurnost tu itekako ima, potvrđuje i prošlogodišnje stavljanje protuprislušnih prozora na Banske dvore. Kako se može vidjeti iz nagle i nasilne odluke Vlade o preseljenju, svrha toga je ne dopustiti izabranoj predsjednici dolazak na Pantovčak.

Zašto je tamo ne želi Milanović i zašto to “partnerski” razumije i Josipović? Histerija je počela kada se saznalo da će predsjednica na najvažnije savjetničko mjesto, ono savjetnika za nacionalnu sigurnost, postaviti Josipa Buljevića, koji će, a to je još važnije, postati i potpredsjednik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je središnje državno tijelo za informacijsku sigurnost te mjesto koordinacije svih službi. Buljević je, do odlaska na dužnost konzula RH u Los Angelesu, bio ravnatelj SOA-e. Dolazak obavještajnog stručnjaka takvog kalibra u posjed svih tajni, ali i arhiva koje su 15 godina skupljali Mesić i Josipović, diže njima, ali i premijeru, “kosu na glavi”.

Buljevićem su oni opsjednuti jer nije “njihov” pa je već samim time – Karamarkov. Pa ga valja spriječiti da stavi ruku na arhive koji će lako, pa makar tek preko knjige posjeta, dati indicije o aktivnostima bivših predsjednika. A bilježena je i komunikacija s Milanovićevom vladom. E sad, ima li u tim arhivima nečega što bi Milanović i Josipović željeli skriti, možemo samo nagađati. Iz hitrog napada na “lik i djelo” Buljevića moglo bi se zaključiti kako ima nečeg škakljivog. U međuvremenu, o Buljeviću se opet laže i podmeće. Tvrdi se da je on bio, kao glavni operativac SOA-e, zadužen za ispitivanje novinarke Helene Puljiz.

Cijela je afera završila u studenom 2004. kada su smijenjeni glavni operativac Ante Glavan, a ubrzo i ravnatelj Joško Podbevšek. Tek tada na mjesto Glavana stupa Buljević. I sam potvrđuje da je imenovan “tek 7. prosinca 2004. godine, dakle nakon afere. Znači, nisam ni na koji način u njoj mogao sudjelovati”, kaže. Poruka predsjednici ovdje bi trebala biti – odustani od Buljevića. Ne učini li to, tjerat će je i dalje u potpuno nesigurne prostore u Visokoj. K. Grabar-Kitarović sada može izgledati ranjivo jer Milanović tako bezobrazno koristi njezinu ideju da se uistinu preseli u Visoku (no tek nakon preuređenja i osiguranja lokacije), no kao osoba koja poznaje sigurnosne protokole u NATO-u jasno je da neće Ured postaviti tamo gdje bi mogla ugroziti i hrvatsku i sigurnost NATO-a. Požele li se Milanović i Josipović i dalje, nakon 19. veljače, poigravati skandalom međunarodnih razmjera, neka izvole. Vani još pamte kako su se njih dvojica poskliznula s Perkovićem.     

Komentara 336

CR
crocro
10:06 01.02.2015.

Oni se ne poigravaju samo s novom predsjednicom, što će im biti i neviđena sramota u Europi i svijetu i skandal nas skandalima, već se poigravaju i s Hrvatskim biračima. Oni igraju ping-pong s novom predsjednicom i na taj način je omalovažavaju i obezvređuju njezinu ulogu i unaprijed joj stavljajući do znanja "da ima biti u kutu" i slušati što "tata kaže". Jadno da ne može jadnije biti. Oni ne mogu nikakav sklandal izazvati na račun Kolinde, da sam ja na mjestu Kolinde, samo bi šutjela i dala si postaviti šator iz kojeg bi funkcionirala. Ova vlast zna da bez obzira što se sada dogodilo s uredom predsjednice i gdje će biti, sada su si ovim postupkom zakucali i posljednji čavao u kovčeg poraza na slijedećim prijevremenim parlamentarnim izborima. Premjerijer u ovakvim okolnostima ionako ne može pobijediti Kolindu Grabar Kitarović jer je ona nova osoba na političkoj sceni koja tek ima što za reći, a što je ova vlada do sada radila to smo već vidjeli i toga se zasitili. Ovo ponižavanje nove predsjednice vidi se i iz svemira, ali kao što rekoh, odbiti će se od glavu cijeloj vladi. Nisu smjeli eksperimentirati i ovakvim postupcima srditi Hrvatsku javnost.

DU
Deleted user
10:15 01.02.2015.

Smicalice i jal umrijezeni su u hrvatskoj politici.Poslije Perkovica dobivamo jos jedan skandal .Sramota.

SU
suncesmokvemaslina
09:59 01.02.2015.

Kolinda ako hoće neka preseljava dobila je dozvolu ali josipović nije dobio dozvolu i on ne može preseliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije