Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.11.2014. u 12:00

Ako bude nafte i plina u Jadranu, trebali bismo biti bogatiji, ali i znatno sigurniji

Velik interes za istraživanje novih ležišta nafte i plina u Jadranu jedan je najvažnijih događaja ove godine u Hrvatskoj. Ne zbog milijardi kuna koje bi se mogle sliti u nacionalni proračun, već zato što su ovi projekti realno najbolja šansa koju Hrvatska ima da bi postala ono čemu deklarativno punih dvadeset godina teži – da bude predvodnica regije.

Kolika je politička dimenzija ovakvih projekata, vidi se na primjeru Izraela, države koja je prije desetak godina otkrila znatna nalazišta prirodnog plina. Nakon tih otkrića Izrael je postao izvoznik tog energenta, a među prvim kupcima bio je susjedni Jordan – država s kojom je Izrael službeno bio u ratu punih 46 godina. Pragmatični energetski interes spojio je nekadašnje protivnike i znatno promijenio geopolitičke odnose u regiji.

Analogno tome, sve države kojima je Hrvatska okružena pate od plinskog deficita, a želja da osiguraju dobavu dovodi ih u žarište globalnog geopolitičkog sukoba SAD-a i Rusije. Nove hrvatske rezerve plina stoga su moguće rješenje tog problema, generator stabilnosti u regiji te zalog jačeg gospodarskog iskoraka Hrvatske na tržištima susjednih zemalja. Ako bude nafte i plina u Jadranu, trebali bismo biti bogatiji, ali i znatno sigurniji.

>> Eksploatacija nafte i plina u Jadranu: Za 15 područja javilo se šest kompanija

Komentara 19

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:15 04.11.2014.

Ha, ha, ha! Pogledajte koliki su troškovi države i bit će Vam jasno da se neke apetite jednostavno ne može zadovoljiti.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:14 04.11.2014.

Slušamo bajke već 20 godina......"nova švicarska", "nova norveška" "predvodnik regije".....i uporno nastavljaju sa bajkama, oni koji žive u svome svijetu nesvjesni da je ljudima dosta njihovih bajki

DU
Deleted user
13:01 04.11.2014.

Koje "regije"?..... da li mozda Dubrovacko-Neretvanske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije