Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNA ODLUKA

Ustavni sud ovaj tjedan objavljuje odluku o pobačaju

Abortus
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
27.02.2017.
u 23:26

Manje je važno i hoće li komunistički propis izdržati ocjenu ustavnosti, ili će cjelokupan ili njegovi dijelovi odmah ili s odgodnim učinkom biti ukinuti kako bi se dalo vremena Hrvatskom saboru da kroz godinu ili dvije uredi sporna pitanja

Odluka o ocjeni ustavnosti zakona koji regulira pobačaj još od 1978. godine bit će objavljena ovaj tjedan, potvrđeno nam je s Ustavnog suda. Dakle, nekoliko tjedana prije proljeća, kao krajnjeg roka do kada je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obećao da će odluka biti donesena.

Jedno je sigurno, nakon odluke Ustavnog suda pobačaj sigurno neće biti zabranjen ili ograničen jer kao što Europski sud za ljudska prava prepušta državama članicama Vijeća Europe da riješe to pitanje, tako ni posao Ustavnog suda nije da određuje politiku prema pobačaju, već je to posao Hrvatskog sabora.

Jednako tako Ustavni sud neće presuditi niti da je pobačaj ljudsko pravo. Manje je važno i hoće li komunistički propis izdržati ocjenu ustavnosti, ili će cjelokupan ili njegovi dijelovi odmah ili s odgodnim učinkom biti ukinuti kako bi se dalo vremena Hrvatskom saboru da kroz godinu ili dvije uredi sporna pitanja.

Sasvim sigurno Ustavni sud mora voditi računa o realnosti i da svojom odlukom ni privremeno ne ugrozi život žena. Već stoga kad bi i došlo do ukidanja zakona iz 1978. to bi bilo moguće jedino s odgodnim učinkom.

Jedna od vodećih stručnjakinja za obiteljsko pravo, dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, u svome znanstvenom radu objavljenom početkom prošle godine zaključila je da je sporni zakon, iznimno površan i nedorečen, te protivan ustavnoj odredbi koja jamči pravo na život svakom ljudskom biću.

Ali je izričito navela da zabrana pobačaja nije rješenje. Međutim založila se za uravnoteženiji pristup pri kojem se vodi računa i o pravu fetusa na život kojem je moguće suprotstaviti jedino jednako pravo majke. U biti razmatranja problema pobačaja pitanja su kad život počinje i kakav je pravni status nerođenog djeteta.

Njemački Savezni ustavni sud baveći se tim pitanjima presudio je da nerođeno dijete ima "pravo na pravnu zaštitu i od svoje majke". S tim da temeljna prava žene postoje i u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta i moraju se na odgovarajući način zaštititi.

>> EKSKLUZIVNO Dokumenti koji otkrivaju složnost Hrvatske, Poljske i Mađarske u EU

>> Stier: Nećemo mijenjati zakon o pobačaju

Komentara 31

KR
kritika5
23:31 27.02.2017.

zabrana pobačaja nije rješenje

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:36 28.02.2017.

ovdje je jedno pitanje da li je starije jaje ili kokoš? mislim da je najbolje riješenje ne nametati nikome zabrane niti liječnicima da moraju izvršiti pobačaj ... pobačaj je sam po sebi teška lekcija života no ne postoji način daa se zabrani jer će i dalje se provoditi i nitko to neće moći kontrolirati niti brojčano niti zdravstveno... što se tiče crkve u vjerskih udruga one to mogu tražiti isključivo od svojih vjernika i isključivo verbalno putem svojih glasila, misa... a hoće li ih vjernici slijediti u tome opet njihova volja ...

IB
iva.begovic
06:50 28.02.2017.

U Austriji se često mogu vidjeti plakati koji pozivaju mlade žene u slučaju neželjene trudnoće da im se obrate za pomoć. Neki od tih plakata su od crkve nekki od raznih udruga. Kod nas su svima puna usta, a nema djela. Tko pomaže djevojkama/ženama pri neželjenoj trudnoći, tko ima daje psihološku i materijalnu podršku, tko im kaže rodite, ima tisuće neplodnih parova. Nitko. Markićka maršira, priča bezveze kao navijena, bogati se, a potrebitima ne bi ni čašu vode dodala, a nekmoli im nešto dala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije