Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaška pravda

Uroti usprkos, Meron je sudac koji će u Haagu 'ugasiti svjetlo'

'05.11.2004., Zagreb - Ministrica Vesna Skare Ozbolt i predsjednik haaskog suda Theodor Meron. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Goran Stanzl/PIXSELL
03.10.2013.
u 19:15

Meron je pogazio dogmu Carle del Ponte da svi vojni zapovjednici koje tužiteljstvo "označi" moraju biti kažnjeni

Kada je u studenom prošle godine sudac Theodor Meron oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, ta je odluka upalila i crvene alarme. Meron je tom presudom, koja je ujedno učinila smiješnim prvostupanjsku presudu suca Orieja, upriličio i presedan koji je srušio dotadašnju politiku Tribunala. Meron je pogazio, pokazalo se, dugogodišnju dogmu haaških sudaca, a koja je nalagala da svi vojni zapovjednici protiv kojih tužiteljstvo podigne optužnicu moraju biti kažnjeni zatvorom. Time je zapravo otvoren sukob dviju različitih koncepcija i politika oko Tribunala.

Prve, koju je predstavljala Carla del Ponte, koja je najdrastičnije rabila sva, pa i nedopuštena sredstva (političke ucjene), sve kako bi se ostvario opći plan politike – ravnomjerna raspodjela krivnje jer "svi moraju biti kažnjeni kako bi se došlo do pomirenja". Realpolitika je, pak, prepoznala da se takav haaški sud pretvorio u svojevrsnog monstruma, jer presuda našim generalima dovela je do novog apsurda – u budućim ratovima svaka upotreba artiljerije mogla bi postati ratni zločin!? Protiv Merona je stoga pokrenuta hajka iza koje su stajali jaki svjetski igrači, a lov je počeo objavom pisma danskog suca Harhoffa u kojemu optužuje Merona da je silio suce presuđivati u korist američkog i izraelskog vojnog establišmenta.

Hajkom se želio spriječiti reizbor Merona, no završilo je tako da je iz igre (sa suđenja Šešelju) ispao sudac Harhoff, optužen da je "pristran". Novi-stari predsjednik Tribunala Meron tako će, s obzirom i na činjenicu da je ujedno predsjednik tzv. Mehanizma (aparata koji ostaje nakon gašenja suda), urotama usprkos, biti taj koji će u Haagu "ugasiti svjetlo".

>>Sudac koji je oslobodio Gotovinu opet na čelu Haškog suda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije