Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost je sada

U Zagreb dolazi ekspert za racionalizaciju španjolskog zdravstvenog sustava

Budućnost je sada
Foto: Promo
1/2
23.03.2017.
u 16:10

Javier Colas, potpredsjednik tvrtke Medtronic za Španjolsku i Portugal, tvrtke koja je jedan od najvećih globalnih lidera u području medicinske tehnologije, biti će jedan od predavača na predstojećoj, drugoj regionalnoj konferenciji digitalne medicine, „Budućnost je sada“, koja će se održati u zagrebačkom Hypo centru 7.travnja 2017.

Predavanje Javiera Colasa pod naslovom „Transformacija u sustav plaćanja terapije prema učinku u Španjolskoj“ biti će uvod u panel o zdravstvu temeljenom na ishodima, odnosno modelu Value Based Healthcare koji mnoge zemlje u Europi razmatraju kao rješenje za racionalizaciju sve većih troškova u zdravstvenom sustavu. Tvrtka Medtronic bila je neposredno uključena u uspješan projekt transformacije španjolskog zdravstvenog sustava i ovo će biti prilika za neposredno upoznavanje sa španjolskim projektom, ali i razgovor o tome jesu li to rješenja primjenjiva u drugim zemljama, pa i u Hrvatskoj.

Španjolska je zbog rasta troškova u zdravstvu i sve kompleksnijih problema koji su prouzročili ozbiljnu neučinkovitost ali i nezadovoljstvo pacijenata hrabro krenula u transformaciju sustava plaćanja po činjenju prema plaćanju po učinku. Osiguravajuće kuće u Španjolskoj više ne plaćaju bolnicama i kompanijama koje pružaju usluge zdravstvenom sustavu po isporučenom implantantu ili lijeku nego prema rezultatima postignute terapije. To je model koji pokreće efikasnost u svim segmentima: tako se poboljšavaju rezultati terapije te stimuliraju i liječnici i kompanije u zdravstvu da koriste najefikasnije terapije. Ovakav sustav plaćanja omogućila je digitalizacija i primjena novih IT rješenja jer se tako omogućuje precizno mjerenje postignutih rezultata.

Ulogu tvrtke Medtronic u promociji modela zdravstva temeljenog na ishodima pojašnjava dr. Jurica Toth, menadžer za odnose s državnim institucijama i EU fondovima u Medtronic Adriatic d.o.o.:

-Tvrtka Medtronic je lider kada je riječ o transformaciji zdravstva i plaćanju terapije po postignutim rezultatima. Upravo iz tog razloga na panel raspravi pokušat ćemo okupljenima predstaviti i objasniti kakva rješenja ovaj model uistinu donosi, osobito jer postoji potreba za poboljšanjem organizacije zdravstvenog sustava, a činjenica je da postoje digitalna rješenja koja nam to mogu omogućiti. Ključna je volja dionika u zdravstvenom sustavu da se ulaže kontinuirani napor i dogovore optimalne procedure i primjena tehnologije koja će za trošak pružiti uštedu i olakšati rad zdravstvenim djelatnicima te im omogućiti još bolju skrb za pacijenta.

Dr. Toth objašnjava što te promjene konkretno donose pacijentu:

- Cilj je promijeniti pristup liječenju orijentirano na pojedinu bolest na potpuno nov način, orijentiran na rezultate terapije. Kako najjeftiniji materijali i terapije često na kraju budu najskuplji, a za pacijenta najmanje efikasni, plaćanjem terapije po učinku i korištenjem najnovijih digitalnih rješenja za mjerenje učinka terapije, poput big data-e, može se značajno popraviti efikasnost primjene terapije. Korištenjem velikog broja efikasno obrađenih podataka dobivenih od pacijenata može se s puno većom vjerojatnošću utvrditi koja terapija će biti efikasna u kojim slučajevima. Krajnji cilj ovakvog pogleda na zdravstvo je veća vrijednost za pacijenta za isti novac. Primjenom novih tehnologija moguća je bolja evaluacija učinaka, što dovodi do većih ušteda, a samim tim i do primjene najefikasnije terapije i dijagnostike i ukupne bolje skrbi za pacijenta.

Ovogodišnja, druga regionalna konferencija digitalne medicine, „Budućnost je sada“ osim tematikom zdravstva temeljenog na ishodu, baviti će se i drugim temama bitnim za budućnosti zdravstva, između ostalog, e-kartonom, registrom pacijenata, te o mogućnostima i primjerima suradnje IT sektora i zdravstvene industrije te mogućnostima individualizirane terapije bazirane na analizi genetike pacijenta. Predstavit će se i nekoliko startupa iz regije koji se bave zdravstvom.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije