Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2015. u 08:31

SDP-ovo prozivanje HDZ-a da manipulira prosvjednicima kod mnogih je stvorilo uvjerenje da je doista tako. Vodstvu HDZ-a možda su takve glasine do Markova trga i odgovarale

Nakon pregovora hrvatskih branitelja prosvjednika i hrvatskoga premijera nije se dogodilo ništa novo. Jedino što se u posljednje vrijeme promijenilo jest način komunikacije između prosvjednika i premijera. Znakovitim će biti praćenje budućega načina govora između dvije strane. Ovisno o tijeku pregovora, sigurno će se, kao i u proteklih mjeseci, mijenjati i javni govor o braniteljima prosvjednicima. Nedugo poslije početka demonstriranja ispred Ministarstva branitelja, nakon što su ondje razapeli svoj šator, prosvjednike se počelo pogrdno zvati "šatorašima".

Što je buna više odmicala, sve je više bilo i dobronamjernih koje je zamorna dužina prosvjeda umarala i iritirala. Loša socijalna situacija u državi samo je još dodatno uzrujavala i ljutila. Kada su se gledali događaji na Markovu trgu koji su prijetili da se pretvore u nerede, mnogi čak i skloni braniteljima preplašili su se nepredvidljivosti daljnjih događaja. Tako se odnos prema braniteljima postupno pretvorio u stalno pitanje: što ovi još hoće?

Kako se u "tvornicama mišljenja" stvaralo sve negativnije raspoloženje prema prosvjednicima, tako se koristio i sve zločestiji govor o njima i njihovim traženjima. Osim prvotnoga uvredljivoga naziva "šatoraši", nakon Markova trga verbalno su postali čak i "ulični falangisti"! Usto, jezičnom su podcjenjivanju manirom od hrvatskih branitelja preimenovani u nacionalno bezlične "ratne veterane". A to je možda upravo ono protiv čega su se branitelji bunili. Premda je vlast preko sklonih joj medija stvorila dojam da se hrvatski ratnici u miru bore samo za svoje povlastice, to najvjerojatnije i nije bio glavni razlog pobune. Ono, pak, što bi bivše branitelje moglo najviše kompromitirati i najneugodnije pozicionirati jest da glede privilegija postanu slični nekadašnjim partizanskim borcima. Oni su se proglasili, ne samo "čuvarima revolucije" nego i ideološkim arbitrima uvijek voljnima prosuđivati od komunističke dogmatike do režimske lingvistike.

SDP-ovo prozivanje HDZ-a da manipulira prosvjednicima kod mnogih je stvorilo uvjerenje da je doista tako. Vodstvu HDZ-a možda su takve glasine do Markova trga i odgovarale. Na taj je način održavan privid da je ta stranka bliska s braniteljima pa im nije bilo u interesu preglasno opovrgavati takve tvrdnje. Tek kad su protesti najavili mogućnost da prerastu u nekontrolirani kaos, HDZ se politički ogradio i distancirao od zagrebačkih događaja. Pogotovo kad je netko neodgovoran na Savsku ulicu dovukao plinske boce. Čudno je da policija nije intervenirala i pohapsila počinitelje! Kao što se dugo vremena gotovo neupitnim uzimalo da vodstvo HDZ-a stvara "programirani kaos", tako se u posljednje vrijeme ipak može čuti da su demonstracije zapravo odgovarale SDP-u. Ta se teza ujedno podudara i s činjenicom porasta SDP-ova javnog rejtinga.

U javnim tvrdnjama nekih esdepeovaca i njihovih medijskih glasnogovornika braniteljski je revolt predočen kao pokušaj političkoga puča i prevrata. Sve je zapravo bilo na tragu i u skladu s njihovim prethodnim tvrdnjama, s premijerovim ultimatumom: "Mi ili oni!" To je zapravo nalikovalo nekadašnjim komunističkim objedama o HDZ-u kao "stranci opasnih namjera"! Najglasnija je u tome političkom šargijanju, u toj javnoj graji u novom pučkom plašenju bila novinarska "crvena dama" koja je, kao i krajem 80-ih godina prošloga stoljeća, opetovala tu svoju staru političku diskvalifikaciju HDZ-a. Na taj se način u javni politički prostor ponovo vratio jezik Centralnoga komiteta. Još prije toga "poznati hrvatski intelektualac", govoreći o mogućem povratku HDZ-a na vlast, bio je još drastičniji. Rekao je da će "otvarati logore"!?

Kao i sve što ima nacionalni predznak, tako su i hrvatski branitelji u toj staroj mentalnoj shemi uvijek opasnost za "građansku Hrvatsku". Prosvjed hrvatskih branitelja iskorišten je za provociranje i obnavljanje starih podjela. Shizofrenija hrvatskog društva nastavlja se.

>>Glogoški: Šator ostaje! Matić: Od prosvjednika očekujem ispriku svojoj obitelji!

>>Može li se lagati na crkvenom pragu i u svečanoj braniteljskoj vojnoj odori? Nažalost, može!

Komentara 82

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
08:48 10.06.2015.

ova vlada je jedina koja radi podjele i polarizaciju. Milanovic zeli uzet jos par placa i zaposlit ekipu koju nije da onda lagano napravi oprostaj od politike jer ce se SDPovci unutar sebe posvadat i tu ce svega bit nakon sto Komadina i ekipa odluce maknut Milanovica.

Avatar misslea
misslea
08:50 10.06.2015.

Ova Vlada uporno radi podjele i smišlja afere u nadi da će tako dobiti izbore.

TI
tinhrga
08:47 10.06.2015.

A tko će tebi objasniti da policajac nije smio biti u crkv,,zašto je prelazio prag

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije