Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska grupa Brod

U posljednjih 10 godina supruzi ili članovi obitelji ubili više od 300 žena

obiteljsko nasilje
Foto: ilustracija
16.02.2015.
u 15:30

Zbog problema s radnim odnosom, nasiljem u obitelji, razvodom... svake godine pomoć potraži 700 zlostavljanih žena

Svaka treća žena doživjela je neki od oblik nasilja, a u posljednjih desetak godina partneri, supruzi ili članovi obitelji ubili su više od 300 žena. Na osvještavanju zajednice, prijavljivanju nasilja i pomoći ženama i u najkritičnijim situacijama aktivno pomaže Ženska grupa Brod.

– Zbog problema s povredom radnog odnosa, nasiljem u obitelji, razvodom i drugim problemima koji ih tište, svake nam se godine u prosjeku obrati oko 700 zlostavljanih žena. Mi se trudimo pomoći im, ali to je, nažalost, samo gašenje požara – kaže Anamarija Matanović, programska koordinatorica udruge koja postoji već 16 godina.

Ona tvrdi da naše društvo još nije dovoljno svjesno nasilja nad ženama. I dalje se premalo radi na prevenciji, koja bi se trebala provoditi već u vrtiću i tako doprinijeti izgradnji kulture nenasilnog života. Umjesto toga, nasilja je, nažalost, sve više, osobito seksualnog i psihološkog, koje nije lako dokazati. Dobro je, dodaje, što bi Hrvatska ove godine napokon trebala potpisati Konvenciju koja štiti prava žena, a koju su u regiji već potpisale Slovenija, Crna Gora i BiH. 

>> Film koji je digao javnost na noge: 'Silovali su te? Sama si kriva!' 

>> Ove godine na istoku Slavonije 451 prekršaj zbog nasilja u obitelji

Komentara 3

MA
maxxxx
16:48 16.02.2015.

"u 10-ak godina clanovi obitelji su ubili 300-tinjak zena" kao statisticki podatak ne govori puno, koliko su clanovi obitelji ubili muskaraca? 100? 1000? 3000? napisite sve da bi dobili cijelu sliku, ovako ispada kao jeftino manipuliranje brojkama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije