Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN ministarstva

U Petrinji centar za ratne veterane sa 200 ležajeva

Darinko Dumbović
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
14.03.2015.
u 20:00

Grad ima puno napuštenih vojnih objekata, a planira se i dio vojarne preurediti za stanove ročnika

Prema svemu sudeći, prostor jednog dijela stare vojarne Zrin u petrinjskoj Turkulinovoj i Mažuranićevoj ulici u budućnosti bi trebao postati jedan od nekoliko veteranskih centara koje Ministarstvo branitelja planira osnovati diljem Hrvatske.

Centar na 5000 kvadrata

Grad Petrinja obavio je hitnu izmjenu prostornog plana, a Ministarstvo branitelja sada kreće u realizaciju projekta, nakon što mu Ministarstvo obrane prepiše objekt u vlasništvo. Centar bi se trebao prostirati na više od 5000 kvadrata korisne površine, a imao bi između 150 i 200 ležaja.

Ministarstvo se nada financiranju iz europskih fondova, a u takve smještajno-rehabilitacijske objekte smjestilo bi hrvatske branitelje veterane, povratnike iz mirovnih misija, stradale pirotehničare, civilne žrtve rata - ovisno o zdravstvenom stanju i socioekonomskoj situaciji.

– Naš je uvjet bio da se sruši ograda, da ti vojni objekti napokon budu uklopljeni u grad, da se otvore građanima i Petrinji. Potpuno podupiremo ideju volonterskog centra, a bitno je da će prateće objekte poput sportskih terena moći koristiti i građani Petrinje. Ništa manje nije važno ni 200 novozaposlenih koliko bi ih radilo u tom centru – rekao nam je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Petrinja ima puno vojnih, napuštenih, objekata. Za neke se znaju planovi, a neki stoje i dalje prazni. Jedan drugi dio vojarne Zrin MORH planira preurediti za stanove ročnika i osoblja.

Prazna skladišta

– Ministarstvo obrane Republike Hrvatske želi da svi profesionalni vojnici i žive u mjestima u kojima obavljaju vojnu službu, i to s obiteljima. Stoga osim uređenja tih stanova planiraju i grade na obilaznici tu veliku vojarnu po standardima NATO-a. Svi će vojnici smješteni u Petrinji imati ovdje i boravište. Ukupno njih oko 1400 – kazao je gradonačelnik Dumbović.

Nije zadovoljan jedino s objektom u Malinovoj ulici gdje je bivša JNA nekad držala vojnu tehniku. Napuštena vojna skladišta zjape prazna, a grad Petrinja bi ih htio preuzeti i preurediti u poslovnu zonu za poduzetnike.

>>Grad Petrinja prodaje dječje odmaralište u Punatu

>>Petrinja: Prvi cvjetni spomenik oblikovan s 550 maćuhica

Komentara 6

Avatar emilsalis
emilsalis
20:38 14.03.2015.

Sva sreca da to opet ne ide na racun RH !!!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:36 15.03.2015.

najisplativiji je šator ispred savske 66 sa nekoliko desetaka ležajeva u obližnjim hotelima...

AJ
ajam
01:37 15.03.2015.

Ovu zgrada zadnji put ofarbana iljaddevestoosamdesetpete. Farbalo Borino drustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije