Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O STEPINCU

U papinoj komisiji Bozanić te biskupi Škvorčević i Perić

Josip Bozanić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.03.2016.
u 09:00

Uz kardinala i biskupe u komisiju su imenovani hrvatski povjesničari Jure Krišto i Mario Jareb te predstavnici Srpske pravoslavne crkve

Papa Franjo imenovao je članove vatikanske komisije koja će surađivati s komisijom Srpske pravoslavne crkve o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. To su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Mario Jareb. Doznali smo i članove komisije Srpske pravoslavne crkve i to je pet episkopa, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši veleposlanik Srbije pri Svetoj Stolici Darko Tanasković.

– To je izbor Vatikana i razgovori će se odvijati pod njihovim pokroviteljstvom. Mi dosad nismo dobili nikakvu službenu informaciju i čekamo poziv iz Vatikana, jer to nije stvar Katoličke crkve u Hrvatskoj i SPC-a, nego Vatikana i SPC-a – rekao nam je jedan od članova komisije Srpske pravoslavne crkve, kada smo jučer pročitali Ikinu vijest iz Vatikana.

Papa Franjo, kako je javila Ika, primio je u četvrtak ua posebnu audijenciju članove Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednika HBK zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića i đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đuru Hranića te porečkog i pulskoga biskupa Dražena Kutlešu.

Oni su ga izvijestili o stanju Katoličke crkve u Hrvatskoj, a na susretu s papom Franjom govorilo se među ostalim i o radnom tijelu koje je inicirao Sveti Otac, a koje ima zadatak zajednički razmotriti ulogu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugoga svjetskog rata.

Članovi Stalnoga vijeća imali su odvojene radne susrete s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i s predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, kardinalom Kurtom Kochom, javila je Izvještajna katolička agencija.

>> 'Sam Stepinac je govorio da mora promijeniti svoje mišljenje o Strossmayeru'

>> 'Stepinac je na temelju 10 zapovijedi sudio i NDH i komunističku Jugoslaviju'

Komentara 32

AP
apolon
09:22 06.03.2016.

Za uključivanje SPC u sam proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca postoji samo jedna jedina riječ koja zorno oslikava svu apsurdnost situacije....Sramotno!!!t situacije....Sramotno!!!

CR
crocro
13:30 06.03.2016.

Samo neka se svi živući zamisle što bi na sve to rekao Papa Ivana Pavao II da se ovo natezanje dogodilo za vrijeme njegovog pontifikata. Toga natezanja sigurno ne bi bilo jer bi kardinal Stepinac već bio svetac rimokatoličke crkve. A ne pravoslavne crkve koja bi odlučivala o njegovoj svetosti. Hrvate ne interesira a niti su odlučivali o svetosti svetog Save, pa niti oni neće odlučivati o svetosti Hrvatskih mučenika. Ta se stranica mora zatvoriti.

NE
nemanatrag
14:54 06.03.2016.

Što će se spektakularnoga novoga dogoditi kad ga proglase svetim?Mrtvac će i dalje biti mrtvac, a njegove kosti kostima...jedino je titula nova... de luxe ili extra....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije