Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

U Hrvatskoj se na godinu utopi sto ljudi

Spašavanje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
06.07.2015.
u 14:15

U svijetu godišnje od utapanja umre oko 372.000 osoba, podaci su SZO-a

Vrućine su počele i mnogi osvježenje traže uz vodu. Posebno je važno pridržavati se upozorenja o zabrani kupanja na umjetnim jezerima nastalim vađenjem šljunka, upozorava Grupacija šljunka i pijeska Gospodarsko-interesnog udruženja za proizvodnju, preradu i promet mineralnih sirovina PROMINS.

Kupanje na takvim mjestima opasno je jer su obale strme, a voda odmah duboka. Djeca, a nerijetko i odrasli, upozorenja ne poštuju pa se, osobito roditeljima, skreće posebna pozornost da djecu ne puštaju samu na šljunčare.

Djeca pod nadzorom

– Djeca ne bi smjela biti niti jednog trenutka u vodi bez nadzora odraslih – poručuje Gordan Šredl, direktor PROMINS-a, upozoravajući sve koji potraže osvježenje na umjetnim jezerima da se kupaju isključivo na mjestima određenim i uređenim za kupanje. Pozivaju i lokalnu samoupravu na čijem području ima šljunčara da preventivnim aktivnostima i pojačanim komunalnim nadzorom na mjestima gdje se djeca kupaju, učine sve kako bi se smanjila opasnost od utapanja.

Četvrti uzrok smrti

Godišnje u Hrvatskoj oko stotinu ljudi umre od utapanja, čime je to četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda iza padova, prometnih nesreća i otrovanja, govore podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu, s udjelom od 7% u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja umre oko 372.000 osoba. Najviše stradalih, njih 90% je u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta. Utapanje je među deset vodećih uzroka smrti u djece i mladih. Mala djeca i muške odrasle osobe su pod najvećim rizikom.

– U najvećem riziku od utapanja su osobe koje se kupaju u alkoholiziranom stanju, djeca bez pratnje, pogotovo ako još nisu dobri plivači, zatim srčani bolesnici na koje može djelovati nagla promjena temperature, ako je voda hladna – kaže dr. Mladen Hron, voditelj smjene zagrebačke Hitne medicinske pomoći.

>>Utopio se učenik: S prijateljima skočio u hladnu vodu i više nije izronio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije