Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

Hrvatska ostaje predana postizanju cilja jednakopravnosti spolova do 2030. godine

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
28.09.2015.
u 00:04

Predsjednica je istaknula kako čak i uz usvajanja zakonskih okvira te usprkos vidljivom napretku, žene još uvijek nisu jednako zastupljene u hrvatskom političkom i javnom životu.

U okviru Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015., predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na sastanku svjetskih vođa o  jednakosti spolova i osnaživanju žena „Predanost djelovanju“, organiziranom  povodom obilježavanja 20. obljetnice Pekinške deklaracije i Platforme za  djelovanje.

Predsjednica je naglasila kako donošenje nove agende za globalni održivi razvoj predstavlja jedinstvenu priliku za pozicioniranje jednakopravnosti spolova i osnaživanje žena u središte globalnog djelovanja.

- Unatoč mnogim naporima i postignućima u području jednakopravnosti spolova, niti jedna zemlja na svijetu nije uspjela postići punu ravnopravnost te nas još čeka  dalek put, istaknula je Predsjednica, ističe se u priopćenju.

Osvrćući se na situaciju u Hrvatskoj, Predsjednica je kazala da “kao prva žena Predsjednica Republike Hrvatske, mogu s ponosom reći kako ideja da napredak žena predstavlja i ljudski napredak leži u srži naše Nacionalne politike za ravnopravnost spolova - osnovnog strateškog dokumenta u području jednakopravnosti spolova.”

Važni zakoni doneseni su u Hrvatskoj koji zabranjuju diskriminaciju te promiču jednakost. No, Predsjednica je istaknula kako čak i uz usvajanja zakonskih okvira te usprkos vidljivom napretku, žene još uvijek nisu jednako zastupljene u hrvatskom političkom i javnom životu. Primjerice, trenutno samo 25% zastupnika u Saboru su žene.

“Uvjeravam vas da će Hrvatska nastaviti rad na provedbi politike jednakopravnosti spolova i dalje podupirati osnaživanje žena, kako u zemlji i inozemstvu. To je i ostat će jedan od naših glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, s posebnim naglaskom na konfliktna i postkonfliktna društva”, kazala je Predsjednica, dodavši kako Hrvatska podržava razne projekte na globalnoj razini, posebice one koji potiču žene poduzetnice i eliminaciju svakog oblika nasilja nad ženama.

“Osiguravanje ženske ekonomske neovisnosti i osnaživanje žena preduvjeti su za postizanje jednakopravnosti spolova, ali i za unaprjeđenje gospodarskog razvoja zemlje. Dokazi su uvjerljivi: gdje su žene i djevojke u mogućnosti ostvariti svoja prava, rast je brži, jači te put do blagostanja postaje kraći”, kazala je. Naglasivši kako je potrebna još energičnija borba, kako u Hrvatskoj tako i na globalnoj razini, protiv rodnih stereotipa i za podizanje razine javne svijesti o jednakopravnosti spolova, Predsjednica je kazala kako Hrvatska ostaje predana  postizanju cilja jednakopravnosti spolova i ostvarenju "Planet 5050” agende do 2030. godine.

Predsjednica je ranije sudjelovala na interaktivnom panelu pod nazivom 'Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u  okviru Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. U svom obraćanju, Predsjednica je istaknila kako su odgovorne i uključive  institucije, zajedno s dobrim upravljanjem na svim razinama, vladavinom prava i  poštivanjem ljudskih prava, temelj za pokretanje napretka i stvaranje sigurnih  društava. 

 - S druge strane, slabe institucije vode k nepravdi, ekonomskoj ranjivosti i ugrozama  sigurnosti koje vuku društva dublje u siromaštvo i nesigurnost, naglasila je. 

 - Prirodne katastrofe i nasilni sukobi izazivaju migracije i predstavljaju posebne  izazove za institucije da pruže bitne usluge. Trenutačna migrantska kriza tijekom  koje je preko 75.000 izbjeglica i migranata ušlo u Hrvatsku u razdoblju od samo  jednog tjedna podupire činjenicu da još uvijek nemamo jake, zajedničke institucije  koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze, kazala je.

>> Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Nikolić žele bolje odnose

Komentara 16

KS
Ksantipa
08:41 28.09.2015.

Bilo bi dobro da nešto od toga o čemu govori i zaziva na globalnom nivou pkuša barem djelomično, malo po malo sređivati u Hrvatskoj. Očito je Hrvatska premala za KGK, preuska i nedovoljno afirmativna za njene ambicije.

AN
antidogmatik
20:21 27.09.2015.

'Transparentnost i odgovornost od najveće su važnosti za rad institucija'. Dok se događao grabež državne imovine tad ovo nisi znala reći kome si trebala.

DU
Deleted user
08:49 28.09.2015.

plavušo , a kaj veli baza ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije