Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U CIGLANI

Tone opasnog otpada umiješane u ciglu

03.07.2002.
u 00:00

* Ciglana ima dozvolu Ministarstva zaštite okoliša, premda je u sanitarnoj zoni zaštite rijeke Gacke

Stotinu tona opasnog otpada završilo je u cigli koja zaključana stoji u hali ciglane "Kopitar" u Perušiću. Tvrde to Ivan Rukavina i Božo Milković, načelnik i voditelj komunalnih djelatnosti općine Perušić. Ustanovili su da je polovica vreća i kontejnera s oko 200 tona lani dovučenog opasnog otpada - letećeg i filtar pepela iz velikogoričke toplane i zagrebačke palionice PUTO-a, galvanskog mulja iz buzetske tvrtke PPC i zagrebačke "Ericsson Nikola Tesla" te otpadnog motornog ulja - nestalo iz kruga ciglane. A kroz prozore zaključane hale vide se gomile sirove cigle. Prema prijavama na Zeleni telefon, isto zaključuju, potvrdila nam je predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić, i brojni zabrinuti građani toga dijela Like.

Bura zbog opasnog otpada u perušićkoj ciglani digla se u proljeće prošle godine, kad je na ulazu zamijećen natpis "Skladište opasnog otpada". Ustanovljeno je da vlasnik tvrtke Alojz Dončić još od kolovoza 2000. godine ima urednu dozvolu Ministarstva zaštite okoliša za "obavljanje djelatnosti skladištenja i obrađivanja opasnog otpada ugrađivanjem anorganskih muljeva u opekarske proizvode do jedan posto te spaljivanjem otpadnih ulja prve i druge kategorije". Perušićani su bili šokirani, jer ciglana je u drugoj sanitarnoj zoni zaštite rijeke Gacke. To znači da su industrijski i zanatski pogoni koji koriste, proizvode ili odlažu opasne tvari - zabranjeni. A iz Gacke se vodom opskrbljuju Lika, Senj i otok Rab.

Inspekcije pišu zabrane

Općinska vlast odmah je alarmirala inspekcije, a u ciglanu je ušla i policija. Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da ciglana nije ni propisno uređena za odlaganje i preradu opasnog otpada, kako to stoji u obrazloženju dozvole Ministarstva. Protiv tvrtke podnose prekršajnu prijavu i zabranjuju joj skladištenje otpada dok se prihvat propisno ne uredi. Viši državni vodopravni inspektor Vlado Rogić ustanovljava potom i opasnost za podzemne vode i obližnje vodotoke, pa Državna uprava za vode od Ministarstva zaštite okoliša traži da se "Kopitaru" dozvola ukine. Inspektor Rogić potvrđuje da je slučaj predan i nadležnom sudu.

Buka koju su podigli perušićki općinski čelnici naljutila je ministra zaštite okoliša Božu Kovačevića, pa im je poslao opširno pismo u kojem ih uvjerava da kemijske analize pokazuju kako opeka s dodatkom jednog postotka tog pepela, premda sadrži do 0,8 posto oksida teških metala, nije nimalo opasnija od obične gline, a kamoli radioaktivna i kancerogena. Ministar je objasnio i da je pregled uoči izdavanja dozvole upozoravao kako ciglana ima sve uvjete za čuvanje i obradu takvog otpada, ali se stanje poslije pogoršalo. Ministarstvo, dodao je, u trenutku izdavanja dozvole za županijsku odluku o zonama sanitarne zaštite Gacke nije znalo, a lokalne vlasti o dozvolama nisu dužni obavještavati. Nesporazum, kako ga je nazvao, time je smatrao izglađenim.

Ličani sumnjaju: netko je dobro zaradio

Otad se nije dogodilo ništa, a ciglana prepuna opasnog otpada pod ključem je već cijelu godinu.

- Tko jamči da je u ciglu doista umiješan jedan postotak tog pepela? Zašto ga ne koriste i sve ostale ciglane kad je tako dobar za opeku? Gdje je nestalo to more od 700 prostornih metara motornog ulja i 700 litara otpada od čišćenja spremnika D2, koliko je toga, prema pratećim listovima, bilo u krugu pogona? I nitko prstom da makne! Kako da onda ne sumnjamo da je netko dobro zaradio, a ostavio nama neka se brinemo hoćemo li se otrovati i ostati bez vode za piće?! - komentiraju Ivan Rukavina i Božo Milković, koji je od početka i član povjerenstva za perušićku ciglanu, pa nam je ustupio i kopije sve dosad prikupljene dokumentacije.

Što će biti s opasnim otpadom navučenim u Perušić, morat će odgovoriti Ministarstvo zaštite okoliša. Učinit će to, ali tek kad inspektor zaštite okoliša obavi novi očevid. To će, obećali su nam, biti ovaj tjedan.

Vesna Šaško

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije