Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VL Biografije

Tko su generali Gotovina i Markač? Pročitajte cijele biografije

gotovina i markac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.11.2013.
u 08:19

General Ante Gotovina jedan je od glavnih zapovjednika u akciji Maslenica, te zapovjednik Zbornog područja Split

Na današnji dan navršava se godina dana od oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

General Ante Gotovina zapovjednik je snaga koje su u Oluji oslobodile Knin borio se u raznim zemljama Afrike. Obučavao je i paravojne postrojbe u Gvatemali, a u lipnju 1991. stiže u zagrebačku zračnu luku. Jedan je od glavnih zapovjednika u akciji Maslenica, te zapovjednik Zbornog područja Split.

Biografiju generala Ante Gotovine pročitajte ovdje.

General Mladen Markač za vrijer Domovinskog rata bio je zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko. Čin generala dobio je uoči akcije Oluje. Zajedno sa Gotovinom prije točno godinu dana osobođen je svih optužbi.

Biografiju generala Mladena Markača protajte ovdje.

Komentara 2

Avatar Zagrebacki frenter
Zagrebacki frenter
10:28 16.11.2013.

Antina biografija jednostavno nije istinita... Naime, on je bio 5 godina (1973-1978) u Legiji stranaca, ok, no nakon odlaska iz Legije stranaca nije radio za "Francusko ministarstvo odbrane" kao instruktor tamo negdje u Srednjoj ili Juznoj Americi. Ako je bio, bio je na svoju ruku, ili na neki drugi nacin. Francusko ministarstvo odbrane ne salje bivse legionare, sa samo 5 godina sluzbe, da budu "instruktori"... Instruktori su ljudi u penziji, sa najmanje 15 godina sluzbe, i to ne u srednjoj ili Juznoj Americi, kod gerilaca, nego u Africkim drzavama koje su nekad bile Francuska kolonija... Bio sam naime nesto vise od 20 godina u Legiji stranaca (a ne 5 kao Ante), pa znam o cemu govorim. Medjutim, neosporna je cinjenica da je Ante napravio jako puno za obranu Hrvatske, i da sa pravom nosi (u Hrvatskoj) etiketu heroja domovinskog rata. Razumijem da svaka zemlja zeli da njezini heroji budu sto veci heroji, pa tako i mala Hrvatska zeli da nas Ante bude sto veci heroj, no mislim da treba biti umjeren i realan u njegovom velicanju. Svaka cast Anti i njegovim 5 godina sluzbe u Legiji stranaca, (a i mojim vise od 20 godina), a sve ostalo u njegovij biografiji, Gvatemala, Kolumbija, i sta ja znam gdje jos,je prenapuhano, i vjerojatno neistinito... Evo ljudi, neka se nitko ne ljuti na ovo malo istine, i zivi mi ostali u lijepoj nasoj! Potpukovnik (u penziji) Legije stranaca

ĆA
ćaćaća
12:25 16.11.2013.

iz antine šutnje stoji politika..ante je od danas slobodan..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije