Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

Milanovićeva izjava o izbjeglicama glavna vijest na BBC-u

milanović
Foto: BBC News screenshot
1/10
18.09.2015.
u 13:23

Hrvatska je pretrpana izbjeglicama koje su se slile preko njezinih granica u najvećem migrantskom valu u posljednjih 70 godina, piše Guardian

BBC News na naslovnici donosi izjavu premijera Zorana Milanovića kako ''Hrvatska izbjeglice šalje dalje te neće postati 'hot spot' za migrante''

U nastavku donosimo pregled što strani mediji pišu o valu izbjeglica u Hrvatskoj

Mokhtar Allouf 23- godišnjak je i jedan od brojnih Sirijaca koji je ostavio otiske svojih cipela na hrvatskom tlu u potrazi za, kako je rekao, sigurnošću.

Bolnim koracima pješačio je preko poljoprivrednog zemljišta uz hrvatsku granicu kako bi, kao i ostalih 11 tisuća izbjeglica, koliko ih je prema procjenama dosad ušlo u našu zemlju, našao sigurnost. Ovaj mladić na svom tijelu nosi ožiljak koji će ga doživotno pratiti i biti podsjetnik na ono zbog čega više nije u svojoj domovini.

Godine 2011. bajunetom ga je u području kralježnice ranio sirijski vojnik tijekom protesta u Homsu. Mladić je bio paraliziran šest mjeseci, a četiri godine poslije jedva stoji na nogama.

Njegovu priču donosi The Guardian navodeći kako "je ovo jedna od priča koja simbolizira očaj i odlučnost sirijskih izbjeglica".

– Mi Sirijci smo snažni i nastavit ćemo dolaziti u potrazi za sigurnošću – rekao je Allouf oslonjen na rame svog prijatelja Ahmeda.

Hrvatska je pretrpana izbjeglicama koje su se slile preko njezinih granica u najvećem migrantskom valu u posljednjih 70 godina, piše The Guardian. Do prije koji dan na području između Šida i Tovarnika mogli su se vidjeti tek poneki tragovi prašnjavih traktora po zemlji, a danas gotovo da i nema komadića zemlje na kojoj nema tragova sirijskih izbjeglica.

'Hrvatska Vlada nije bila spremna'

Nije dugo trebalo da se vijest proširi kako se može ući u Hrvatsku. U Tovarnik je ušlo gotovo više od pet tisuća izbjeglica, a hrvatska Vlada nije pripremila dovoljno kamiona ni prijevoznih sredstava za brojne izbjeglice. Nije bilo ni dovoljno službenih osoba  od kojih su izbjeglice mogle dobiti potrebne informacije i rijetko tko od njih je uopće i znao gdje se zapravo nalazi, navodi se u članku.

'Svuda se čuje samo plač'

Slike tisuće uplakanih žena i djece te tek nekoliko stotina policajaca u Tovarniku odjeknule su svjetskim medijima. "Humanitarna Hrvatska", tako su nas nazivali, ali već nakon dva dana opisi su drukčiji. The Independent piše kako se na hrvatskim područjima s izbjeglicama može čuti "samo plač i plač". 

"Hrvatska se jednostavno ne može nositi s ovim. Jednostavno ne može", opisao je situaciju u Hrvatskoj Stuart Ramsey sa Sky Newsa.

"Kako će Hrvatska zaustaviti izbjeglice?"

Izbjeglice i dalje ulaze u Hrvatsku, tijekom noći prelazili su ilegalno i na slovensko-hrvatskoj i srpsko-hrvatskoj granici. Slovenski mediji objavili su da je u ilegalnom prelasku "zelene granice" uhvaćeno stotinjak osoba, a o nastavku priljeva izbjeglica u Hrvatsku iz Srbije pišu i američki mediji.

Reuters u svojoj analizi situacije u Hrvatskoj koja se nosi s izbjegličkom krizom piše kako je nejasno kako će hrvatska policija  zaustaviti daljnji ulazak izbjeglica u Hrvatsku.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Milanović o mogućem slanju izbjeglica u Sloveniju: Mislim da je Mađarska puno bliže

>> Neredi u Belom Manastiru: Potukle se dvije skupine izbjeglica, letjelo i kamenje

>>Svjetski mediji: Hrvatska je pretrpana izbjeglicama', migranti poručuju: Nastavit ćemo dolaziti u potrazi za sigurnošću'

Komentara 139

DU
Deleted user
08:24 18.09.2015.

Malo sam nabildan ,imam Iphone ,ray ban naočale,10 000 $ u džepu, mrzim crveni križ .od granice do granice idem taksijem. Od Hr države tražim veća prava nego sirotinja koju Hrvatska policija redovito deložira

HE
hercegovačkiponos
08:29 18.09.2015.

"Mi Sirijci smo snažni i nastavit ćemo dolaziti u potrazi za sigurnošću, " rekao je Allouf oslonjen na rame svog prijatelja Ahmeda.... Prenosi VL... A ni riječi o tome kako će njegova sigurnost nama napraviti ogromnu nesigurnost? Novinari su obični plaćenici koji iskrivljavaju i lažu ne samo nas nego čitavu Europu. Majstore, imao si sigurnost i u Turskoj, odakle da ideš do , za tebe, na kraj svijeta da bi pronašao "sigurnost" ??? Zašto nisi ostao dole ako ti je na pameti samo sigurnost? Ovo je okupacija Europe, destabilizacija gore nego rat sa Rusijom.

DU
Deleted user
08:29 18.09.2015.

To nisu izbjeglice, to je dobro organiziraja vojska kamuflirana pokojom majkom s djetetom!!! U toku je invazija Europe. Pazite samo kaj se bu dogodilo kada ta rulja opeljesi neko skladiste oruzja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije