Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osniva novu stranku

Svi žele sreću Josipoviću, ali se ne vide s njime

Ivo Josipović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
07.04.2015.
u 16:09

Bivši SDP-ovac Slavko Linić ne vidi se u Josipovićevoj stranci, iako ne odbacuje mogućnost postizbornog koaliranja s njome

Predsjednik Sabora, ali i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko pozdravio je ideju bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića o osnivanju nove stranke.

– Moj je stav da je Hrvatska demokratska država i da su svi koji imaju ambiciju, želju, znanje i sposobnosti da pomognu demokratskom razvoju Hrvatske, napretku i boljem životu dobrodošli na političku scenu – komentirao je Leko koji ne vjeruje da bi ta nova lijeva stranka mogla naštetiti SDP-u.

– Demokracija SDP-u ne šteti, što je dobro za Hrvatsku, dobro je i za SDP – tvrdi Leko.

Bivši SDP-ovac Slavko Linić ne vidi se u Josipovićevoj stranci, iako ne odbacuje mogućnost postizbornog koaliranja s njome.

– Ja se ipak više opredjeljujem za nezavisne liste, za nezavisnog zastupnika i moj je interes samo osma izborna jedinica i u tom dijelu ne vidim nekog prostora da nešto jače možemo surađivati. Želim biti zaista nezavisni zastupnik, a postizborna suradnja je uvijek moguća, znači kad vidimo koji će biti rezultat. Moramo vidjeti i što su programski ciljevi i mene kao nezavisnog zastupnika i njegove stranke. Onda možemo govoriti, ali predizborno, teško – kaže Linić. Krivca za sve probleme na ljevici, pa i Josipovićevu odluku da osnuje novu stranku, vidi u predsjedniku SDP-a i premijeru Zoranu Milanoviću.

– To je rezultat koji je prouzročio Zoran Milanović, koji je SDP okrenuo prema liberalima i samom centru, što znači da je lijevo biračko tijelo ostalo bez ozbiljne političke stranke i to je razlog da se mnogi političari i okreću tom biračkom tijelu. Budimo iskreni, za sve ovo što se događa na ljevici je kriv Milanović sa svojim neizvršenim Planom 21, neprovedenim reformama i dosta teškom situacijom u RH – tvrdi Linić te zaključuje kako želi puno uspjeha Josipoviću u organiziranju i vođenju stranke, "što neće biti lako s obzirom na to da su izbori pred nama".

Bivša premijerka Jadranka Kosor također želi sretan put Josipoviću, no ne planira surađivati s njime jer njegova stranka može biti samo lijeva, a ona je politički na drugoj strani.

– Ja sam centar i desni centar. Više centar, ali ako se treba gledati lijevo ili desno, onda svakako više desno, tako da nismo o tome razgovarali. Bilo je nekih špekulacija u medijima da se mi nešto dogovaramo o suradnji. O suradnji s Josipovićem, o osnivanju nove stranke nisam nikada razgovarala niti bi to bilo logično, mislim da to ne bi bilo moguće, ali da imamo neka slična i zajednička stajališta o nekim problemima u društvu, to je činjenica, kao što imamo i različita stajališta o nekim problemima u hrvatskom društvu – objašnjava Jadranka Kosor. Nije sigurna kakav uspjeh bi mogla polučiti ta nova stranka.

– Teško je to sada reći, mislim da će iz sadašnje njegove pozicije biti teško, pred njim predstoji težak put zato što nije nimalo jednostavno utemeljiti novu stranku. S druge strane, nije lako jer je prošlo vrlo malo vremena od trenutka kada je izgubio izbore i, naravno, kad se obračunao sa svojom bivšom strankom na način na koji je to učinio. Međutim, ništa ne treba potpuno odbaciti zato što je činjenica da su ljudi zasićeni politikom i političarima, da žele promjene, da nisu zadovoljni Vladom i premijerom, ali kao što vidite istraživanja pokazuju da su gotovo jednako nepopularni i premijer i šef oporbe. To možda otvara prostor za neke druge političke osobnosti – zaključila je Jadranka Kosor.

>> Ivo Josipović: Osnivam novu stranku!

Komentara 19

HR
H.R.T.99
16:29 07.04.2015.

Tko su to svi? Leko, Linić i J. Kosor. Postali ste jako neprecizna novina. Isto kao kad pišete da je Milanović predložio sastanak Vijeća za obranu. Gubite korak, probudite se.

BA
barovka777
16:51 07.04.2015.

Hrvatska treba ponekad i malo sreče, ali s ovim kao i mnogima, nema sreće!

FR
franjo1995
16:19 07.04.2015.

Problem je što su i svi drugi gubitnici pa bi bilo puno gubitnika u jednoj novoj stranci .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije