Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnos 
Hrvatske i BiH

Svi složni: Daytonski model u BiH je mrtav

daytonski sporazum
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/10
13.05.2014.
u 20:17

Ideja o trećem entitetu u susjednoj državi dijeli hrvatsku političku elitu – HDSSB i HSS "za", HDZ samo uz uvjet da to podrže i Bošnjaci i Srbi. HNS, IDS i ORaH "protiv", a SDP nejasan oko trećeg entiteta

Daytonski model uređenja Bosne i Hercegovine ne funkcionira, stav je oko kojeg se slažu sve vodeće hrvatske političke stranke (SDP, HDZ, HNS, IDS, Laburisti, ORaH, HDSSB, HSS i Nacionalni forum).

Izvješće tvrtke Alpheus

Štoviše, daytonski je model za IDS "svojevrsni nastavak rata političkim sredstvima", a u HDZ-u smatraju da daytonska politička struktura BiH generira nestabilnost i smetnja je izgradnji demokratske i samoodržive države. Piše to u "Izvješću o stavovima političkih stranaka" koje je izradila tvrtka Alpheus analiziravši stavove stranaka o odnosu Hrvatske i BiH. I dok se naše vodeće stranke slažu da je vrijeme za promjenu daytonskog modela, podijeljene su kad je u pitanju uspostava hrvatskog entiteta. U HDZ-u se načelno ne protive mogućnosti regionalizacije/federalizacije BiH po etničkom kriteriju i stvaranju hrvatske teritorijalno-političke jedinice ako bi to rješenje bilo rezultat dogovora svih triju konstitutivnih naroda. U HDSSB-u predlažu uspostavu četiriju etničkih regionalnih (federalnih) jedinica te tvrde da bi stvaranje hrvatskog entiteta u konačnici moglo politički stabilizirati susjednu državu. Na stvaranje hrvatskog entiteta HSS gleda blagonaklono i tvrdi da se interesi svih konstitutivnih naroda trebaju osigurati kroz institut uzajamnog veta. HNS, IDS i ORaH izričito se protive stvaranju hrvatskog entiteta. Za HNS to je "nerealna opcija o kojoj ne treba ni razgovarati", IDS tu ideju odbacuje, a ORaH se zalaže za regionalizaciju po neetničkim kriterijima.

SDP podržava ravnopravnost i političku suverenost Hrvata u BiH, ali vladajuća stranka nije jasna po pitanju uspostave hrvatskog entiteta. Šef stranke Zoran Milanović nikada nije dao izjavu u prilog etničke regionalizacije ili federalizacije BiH, ali isto tako nikada nije eksplicitno odbacio mogućnost stvaranja hrvatske političke jedinice unutar BiH. Laburisti načelno smatraju da stvaranje hrvatskog entiteta ne bi narušilo ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih građana BiH, ali smatraju kako "treba razmotriti i druge modele koji bi omogućili ravnopravnost koja se treba očitovati u paritetnoj zastupljenosti svih triju naroda na svim razinama". Nacionalni forum ne podržava ni federalni ni unitarni model, a stvaranje hrvatskog entiteta smatra mogućim samo "kao posljedicu razvoja događaja u BiH, a ne povod za promjene političkog ustrojstva".

A ima li Hrvatska zbog svoje uloge u ratu u BiH svojevrsnu moralnu hipoteku čemu treba prilagoditi i svoj odnos prema susjednoj zemlji? Za IDS i ORaH dvojbe nema – Hrvatska ima "moralnu hipoteku" koju uvijek treba imati na umu, dok HDZ, HDSSB, Nacionalni forum i HSS smatraju da Hrvatska ne nosi nikakvu moralnu hipoteku iz rata u BiH koja bi nas ograničavala u odnosima s tom zemljom. Laburisti su "neutralni", HNS "nije zauzeo stav", a SDP-ovo stajalište nije posve jasno.

HDZ i SDP bez odgovora

Naime, SDP i HDZ jedine su stranke koje nisu odgovorile na upitnik.

– Alpheusov službeni upitnik samo je jedna metodološka razina ovog izvješća. Konačan pregled stavova stranaka dobili smo sintezom medijskih istupa njihovih istaknutih članova, promatranjem njihove zakonodavne aktivnosti te analiziranjem službenih programskih dokumenata – objašnjava direktor Alpheusa Mario Aunedi Medek.

Komentara 16

Avatar bandogcro
bandogcro
20:36 13.05.2014.

Da nije bilo intervencije Hrvatske Vojske u BiH, danas ne bi ta država postojala osim u dijelove gdje su Hrvati bili u večini. Zbog toga su vlasti u Sarajevo dužni Hrvatima osigurati svoj entitet ili se blisko povezati sa Hrvatskom.

VE
verakruz
21:32 13.05.2014.

Orah protiv? Zar je to stranka? Koliko imaju članova? Holy i još par njenih susjeda i špijuna iz SDP-a? Kao oni se pitaju nešto? IDS protiv hrvatskog entiteta? Čudno... A u Hrvatskoj baš oni traže svoj "entitet" za sebe, Istrijane, kako se vole nazivati...Čudan članak.

Avatar guten_tag
guten_tag
21:01 13.05.2014.

ids i orah su bespotrebne strančice, koje kontaminiraju političku scenu, bez ikakvih kapaciteta i njihovo mišljenje je nebitno. hdz mora čvrsto stati iza interesa Hrvata u BiH, da se BiH organizira kao država tri entiteta od kojih Hrvatima pripada najmanje tri autonomne jedinice, hercegovina, srednja bosna i posavina. hrvatska je spasila BiH od potpune okupcije i sudjelovala u njenoj obrani i opstanku. Hrvati BiH su na referendumu legalizirali državnost BIH iprvi su pružili otpor agresorima. sve ostalo su izljevi mržnje od šovinista i jugo komunista kao i pete kolone radi hrvatske pobjede i ostvarenja želje hrvatskog naroda izrečene na referendumu 19.svibnja 1991. da bi BiH opstala i spriječila velika-mala Srbija da pređe Drinu Hrvatska mora čvrsto braniti nacionalne interese kako na terenu tako i pred međunarodnim institucijama. presuda protiv Hrvata BiH je primjer velike nepravde jer oni koji su obranili BiH, spasili stotine tisuća ljudi od stradanja i prisili Srbe na mirovni sporazum ispadaju krivci što je neodrživo, nepravedno i povijesni je falsifikat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije