Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Treba naći rješenje'

Šustar o odvojenim razredima u Vukovaru: Rane su još uvijek svježe

Šustar
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
08.03.2016.
u 21:30

Prethodno je Šustar posjetio Vinkovce gdje je najavio da je uvjeren kako će Vlada stati iza projekta osnutka Visoke škole za primjenjenu informatiku jer je taj projekt na tragu onoga za što se zalaže i Vlada RH.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar najavio je tijekom današnjeg posjeta Vukovaru kako će nakon što se upozna s problematikom ali i zahtjevima ministarstvo svakako pomoći u sređivanju stanja u vukovarskim školama. Prije svega tiče se to uvjeta s obzirom da učenici u nekim školama borave i školuju se u neprimjerenim uvjetima. Prije svega odnosi se to na Osnovnu školu Nikole Andrića, ali i Gimnaziju i Ekonomsku školu. Bilo je riječi i o činjenici da se i danas nastava odvija odvojeno, odnosno, da učenici koji istu školu pohađaju na hrvatskom jeziku i pismu i ona na srpskom jeziku i pismu budu u odvojenim razredima pa i smjenama.

-O tome ćemo morati pomno razmisliti, ali i konzultirati se od lokalne do regionalne zajednice pa i iskoristiti i hrvatska iskustva. Potrebno je iznaći najbolje riješenje jer rane su još uvijek svježe- rekao je Šustar.

Kazao je i kako Slavonija i ovaj kraj trebaju jaču potporu države te da će ministarstvo pronaći način kako da se osiguraju sredstva u državnom proračunu,ali i povuku sredstva iz EU fondova. Govoreći na temu školstva u Vukovaru gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ono zapušteno i da su problemi veliki.

- Nekoliko je problema i to velikih. Prije svega mislim na međunacionalnu odvojenost škola, vrlo lošu materijalnu situaciju, ali i upitan status Vukovarskog veleučilišta Lavoslav Ružička- rekao je Penava.

Prethodno je Šustar posjetio Vinkovce gdje je najavio da je uvjeren kako će Vlada stati iza projekta osnutka Visoke škole za primjenjenu informatiku jer je taj projekt na tragu onoga za što se zalaže i Vlada RH.

- Ova Vlada, a prije svega primjer Orešković, jasno pokazuje da nam na određenim razinama treba puno više informatičara nego što ih imamo. Tu će ovaj projekt sigurno dobiti potporu premijera. Uz to nakon Zagreba i Varaždina ne postoji ovakva visokoškolska ustanova. Bit će to i podrška mladima iz cijele Slavonije da se obrazuju ovdje i ovdje ostanu živjeti- rekao je Šustar napominjući kako uvjeti i standardi u kojima rade učenici i studenti u Hrvatskoj moraju biti puno viši i samim tim kvalitetniji.

Gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić kazao je kako bi Visoka škola za primjenjenu informatiku mogla započeti s radom već ove jeseni, ali i da imaju još nekoliko važnih projekata koje treba što prije realizirati. Prije svega spomenuo je izgradnju škole Bartol Kašić i završetak dogradnje osnovne škole Nikola Tesla. Prema podacima Karlića za potrebe dogradnje i izgradnje osnovnih škola na području Grada Vinkovaca potrebno je osigurati oko 68 milijuna kuna. 

>> Šustar: Donijet ćemo strategiju i novi cjeloviti zakon o sportu 

>> Šustar: Najvažnije su mjere za povezivanje znanosti i gospodarstva

Komentara 37

LU
Luka1710
21:54 08.03.2016.

Djecu ne treba dijeliti, tako se samo stvara mržnja. Djecu treba učiti toleranciji i uvažavanju različitosti, ali u Hrvatskoj to nije slučaj.

LA
Lavica7
21:54 08.03.2016.

Sto bi tek bilo da se razlikuju po boji koze??? Sramotno je odvajat djecu. Jedna drzava jedan jezik jedno pismo. Fakultativno ako se zeli uciti i cirila i TOCKA. Djeca su samo djeca. Neka se druze i nek zive u miru.

BK
branko-kockica
21:34 08.03.2016.

Mogao bi Most predložiti neku genijalnu reformu tipa da razredi budu zajednički, a nastava na hrvatskom i srpskom odvojena. Recimo da Hrvati u razredu sjede okrenuti prema zapadu, a Srbi prema istoku, s dvije ploče i dva nastavnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije