Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Glavak: Već tri mjeseca nije imenovan Nadzorni odbor HRT-a

HRT
Foto: Robert Anić/PIXSELL
19.06.2015.
u 12:12

– Biste li ignorirali i popunjavanje istog da se radi o HEP-u ili nekom drugom javnom poduzeću i koja si to država dozvoljava da nema NO u tvrtki s 3000 zaposlenih? Za čiji račun se to radi? – zanimalo je Glavak

HDZ-ova Sunčana Glavak podsjetila je danas u Saboru da još uvijek nije imenovan Nadzorni odbor HRT-a te je pozvala vladajuće da ih se konačno izabere. Podsjetila je vladajuće da su početkom ožujka "brzopotezno" raspustili i razriješili prošli sastav NO-a, što znači da već više od tri mjeseca HRT funkcionira bez nadzora.

– Već tri mjeseca najveće javno poduzeće u Hrvatskoj nema nadzorni odbor, kontrolni mehanizam koji provodi nadzor nad zakonitošću i poslovanjem HRT-a. Biste li ignorirali i popunjavanje istog da se radi o HEP-u ili nekom drugom javnom poduzeću i koja si to država dozvoljava da nema NO u tvrtki sa 3000 zaposlenih? Za čiji račun se to radi? – zanimalo je Glavak.

Podsjeća da na HRT-u ljudi ponovno daju ili dobivaju otkaze, sastavljaju se liste tko je podoban, a tko nije.

– Transparentnost je ostala zapisana samo na papiru koji može sve podnijeti, ali građani koji plaćaju nemalu pristojbu ne – zaključila je Glavak pozvavši vladajuće da razriješe tu situaciju i ne dovode u sumnju zakonitost rada HRT-a. I SDSS-ov Milorad Pupovac slaže se da je stanje na HRT-u problematično.

– Slažem se da bismo o tome trebali ozbiljno razgovarati, ali to ne treba koristiti kao sredstvo za pritisak da bude gore nego što jeste. Na HRT se vrši pritisak izvana, i ne samo na njih nego i na uredništva drugih medija i dnevnih listova zbog čega pojedini novinari dobivaju otkaz poslova koje su radili, a neki njihove kolege iz solidarnosti odlučuju da te poslove ne žele raditi – kazao je Pupovac koji upozorava na sve veći pritisak i na ostale medije.

– Ako je točno da pritisak dolazi iz jedne sredine i ako je točno da se medijske kuće i medijski urednici naziva i da im se prijeti, onda, kolegice Glavak, imamo mnogo veći problem nego što je pitanje Nadzornog odbora HRT-a, a to jest problem. Umjesto da se borimo protiv korupcije mi se borimo protiv imaginarnih aktera za lustraciju. Je li to politika? Vratit ću se na ono što smatram da jest problem, a to je sve ozbiljniji trend pritisaka na medije u Republici Hrvatskoj i ograničavanje slobode medija, ne više kao što se to govorilo iz centara moći Vlade prema pravosuđu, nego sada iz centara druge moći koji nisu Vladini – naglasio je Pupovac zaključivši kako je "vršenje pritisaka i prijetnji kao pretpostavka za dolaženje na vlast apsolutno nedopustivo i pripada nedemokratskim manirama."

>> Vukšić osudio otkaze novinarima: To je čisto prestrojavanje i udar na novinarstvo

Foto: Alcatel

Komentara 6

CR
cro90
12:29 19.06.2015.

Pupovac je dosadan.

PE
pessimus
12:23 19.06.2015.

sunčana uskoro ćete preuzeti vlast pa onda birajte i upravni i nadzorni odbor, i ravnatelje i urednike. kadrove, dao dragi bog, imate i neće biti nikih problema. i ako može jedna mala sugestija, ne zaboravite bujanca.

LA
LaurenceofArabia
13:37 19.06.2015.

Pa sad nema ni smisla da ga mijenjaju, uskoro se mijenja vlast pa s time i svi kadrovi od vise na nize, Radman trazi novi posao itd. Klasik u hrvatskoj: par mjeseci prije izbora se nista ne radi jer svi gledaju kako da si osiguraju sljedeci posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije