Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pritisnula' premijera

Sukob oko smjene šefa SOA-e Lozančića. Predsjednica potpisala razrješenje, Orešković zatečen

04.02.2016., Zagreb - Dragan Lozancic, ravnatelj SOA-e, dolazi u Banske dvore. Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2016.
u 11:00

Predsjednica Grabar –Kitarović donijela je rješenje o razrješenju ravnatelja SOA-e bez dogovora s premijerom Oreškovićem

Nakon desetak dana medijskih nagađanja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović donijela je rješenje o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, ali i predstojnika Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) Ivice Panenića i poslala ga je u Vladu na supotpis premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Razriješila i šefa UVNS-a

Potpisala je razrješenje ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića “zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu..., a ravnatelju Lozančiću osobno je priopćila kako ne uživa njezino povjerenje”, kaže se u priopćenju iz njezinog Ureda. Isto tako, predsjednica je “potpisala je i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a”. Minutu prije nego je iz Ureda predsjednice došlo priopćenje o njenoj odluci da smijeni Lozančića, premijer Orešković je u Vladi davao izjavu o sastanku sa sindikatima, pa mu je postavljeno i pitanje hoće li smijeniti šefa SOA-e.

- To ćemo predsjednica i ja zajedno odlučiti kada je pravo vrijeme za ikakve promjene vezano uz šefa SOA-e – odgovorio je Orešković koji očito nije ni znao da mu iz Ureda predsjednice već dolazi zahtjev za smjenom Lozančića. Kako neslužbeno doznajemo, odluka predsjednice zatekla je i dužnosnike u Mostu koji smatraju da se radi veliki pritisak da se smijeni Lozančića, a čelnik Mosta Božo Petrov viđen je kako u četvrtak navečer ulazi u prostorije SOA-e. Neslužbeno i Orešković je tri puta razgovarao s Lozančićem. Kako doznajemo, niti premijer nije sklon smijeniti Lozančića bez konkretnog razloga, što znači da se na njega radi pritisak da se ta smjena i odradi. Smjena bez supotpisa Oreškovića nije moguća. Zadnje vijesti govore da će Orešković odluku donijeti idući tjedan.

Pod mjerama zbog Mamića

Predsjednica je objavom rješenja oštro pokazala svoj stav prema Lozančiću, očito ga smatrajući odgovornim što je “uletjela” u mjere tijekom druženja sa Zdravkom Mamićem, kojeg je SOA prisluškivala. S Pantovčaka se tvrdilo da je Lozančić odmah morao upozoriti predsjednicu, kao štićenu osobu prvog ranga, da je osoba s kojom se ona čuje i viđa pod mjerama. Navodno je Lozančić to učinio, ali usmeno, u četiri oka tjednima ili mjesecima poslije. Kako upozorenje nije stiglo niti iz UVNS-a, razrješava se i predstojnik Ivica Panenić. Posebni je problem bilo to što je Lozančić, navodno, transkripte razgovora predsjednice i Mamića dao na čitanje i bivšem premijeru Milanoviću. Izvori su tvrdili da je tek državni odvjetnik Dinko Cvitan javio predsjednici da je Mamić pod mjerama. Mamić je bio ozvučen na proslavi predsjedničina rođendana u njegovoj vili krajem travnja 2015.

Predsjednica je i prije razmišljala o Lozančićevoj smjeni, ali za to nije imala potporu Milanovića, pa joj je to postavljalo nepremostivu zapreku obzirom da je za smjenu ravnatelja SOA-e potreban supotpis premijera. Pitanje svih pitanja sada je – hoće li, “pritisnuti” Orešković i supotpisati volju predsjednice. Dok se to ne dogodi, njezina “razrješnica” ne vrijedi. Prije 4 dana, na prvom radnom sastanku predsjednice i premijera dogovorena je, inače njihova “potpuna usklađenost”. U Vladi potvrđuju da su zaprimili zahtjev predsjednice i uopće se nisu htjeli upuštati u prejudiciranje hoće li premijer supotpisati smjenu nego da će odluku donijeti idući tjedan.

>> Vlada: Orešković će odluku o supotpisu na smjene Lozančića i Panenića donijeti idući tjedan

Komentara 134

SA
samograd
11:49 06.02.2016.

sve što se piše u medijima mora se pet puta promisliti ,jasno je da ne žele novu vladu i rade na tome da je sruše skupa sa ljevicom koja je otišla . zar netko misli da su predsjednica i premijer pričali o rukometu kad su se satali prije neki dan, normalno da su spominjali lozančića i jegov odlzak ,bilo bi naivno misliti da će istodobno donijeti razriješenje šefa soa-e . lozančić se treba malo roštiljati ,neka bude čovjek i neka kaže da je milanović koristio soa-u za stranačke interese .

MR
Mrgika
11:54 06.02.2016.

Internetska antifa ekipica jase zadnji krug. Pipa se zatvorila.

NE
neos
11:29 06.02.2016.

Sukob ? Ahahaha ! Imate vi sukob u partiji i zabavljajte se time tko je veći jugoslaven i antifašist a tko vesela vjeverica. Ravnatelj obavještajne agencije leti kroz prozor jednostavno zato jer da je radio svoj posao barem pola sdp-a bi bilo na robiji zbog protudrzavnog i kontraobavijestajnog djelovanja, veleizdaje, četnikovanja i šire. Šta je taj čovjek radio ? Pratio Mamića ? Velikog mi posla majko mila !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije