Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europa i ksenofobija

Što mislite, koliko stranaca živi u vašoj domovini?

imigranti,stranci
Foto: Eurostat
10.05.2014.
u 19:48

Iako mnogi političari danas u Europi igraju na kartu ksenofobije, statistika Eurostata lako pobija njihove navode o preliberalnim imigracijskim politikama

U mnogim europskim zemalja političke stranke koriste strah od stranaca da bi osigurale dodatne glasove na izborima. Negativnu emociju često izazivaju ili pojačavaju tvrdnjama da se imigrantima lako omogućava ulazak u zemlju te kako se novopridošlice kulturološki, religijski ili po običajima razlikuju od domicilnog stanovništva.

Neki su spremni otići i korak dalje kao nedavno britanski konzervativac Nigel Farage. On se u predizbornoj kampanji za EU izbore nije libio otvoreno okriviti strance za otimanje poslova Britancima. Sličan je slučaj u Nizozemskoj gdje desničar Geert Wilders antiimigrantskom retorikom godinama sablažnjava javnost. No, koliko stranaca uistinu živi u tim, ali i ostalim europskim zemljama?

Sudeći prema statistikama Eurostata koji je, piše One Europe, strance definirao kao ''osobe koje nisu državljani zemlje u kojoj obitavaju ili su osobe bez državljanstva'', broj imigranta u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj ne razlikuje se previše od ostatka Europe. Dok na Otoku on iznosi 7,6%, u Nizozemskoj živi svega 4,2% stranih državljana.

Foto: Eurostat

Osim Švicarske, koja broji najviše stranaca (22,8%), baltičke zemlje Latvija (16,3%) i Estonija (15,7%) nalaze se visoko na ljestvici zbog velikog broja stanovnika koji se vode kao građani bivšeg Sovjetskog saveza.

Sa svega 0,6% stranaca, Hrvatska uz Bugarsku (0,6%), Tursku (0,3%), Rumunjsku (0,2%) i Poljsku (0,1%) broji najmanji broj imigranata.

>>Hrvatska po imigracijskim politikama u društvu Srbije i BiH

Komentara 42

EU
Eugine
21:02 10.05.2014.

Koja propaganda. Naravno da je brojka puno manja zbog ovog: ''osobe koje nisu državljani zemlje u kojoj obitavaju ili su osobe bez državljanstva'', pa je brojka znatno manja od realne. U Engleskoj ima puno Indijaca i Pakistanca, a u Njemačkoj Turaka, koju su tu već dulje vrijeme pa ne spadaju u ovu grupu jer imaju državljastvo, ali se definitivno razlikuju po kulturi, religiji i običajima, tako da su brojke mnogo manje od realnih. I Hrvati tu imaju svoju ruku kada odlaze u Njemačku na sezonske poslove za sitnu lovu za koju niti jedan Njemac nebi niti prst pomaknuo. Tako se uništava ekonomija. "Sva sreća" mi smo tolko uništeni da od nas i kinezi odlaze.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
20:34 10.05.2014.

Ono što nije spomenuto u tekstu da se postotci odnose na udio stanovništva koji živi u određenoj zemlji, no nema državljanstvo te zemlje. Dakle, to nema veze s udjelom nacionalnih manjina niti, primjerice, s gastarbajterima koji su stekli državljanstvo domicilne zemlje. I ono što statistika sigurno ne otkriva jest to da, primjerice, baltičke zemlje imaju tako veliki postotak "stranog" stanovništva jer Rusima koji tamo žive ne žele dati državljanstvo. Nema tamo dvojezičnih ploča i ćirilice, a činjenično od trećine do polovice tamošnjeg stanovništva su etnički Rusi. Da su Estonci i Latvijci primijenili hrvatske manjinske standarde, tamo bi udio "stranaca" bio 0,1 posto. No tko bi se s takvim analizama u ovoj našoj zemlji zamarao. Sigurno ne naši novinari.

Avatar StudentZG
StudentZG
21:43 10.05.2014.

Ova statistika nikako ne pobija argumente ksenofoba s obzirom da se odnosi na stanovništvo bez državljanstva a ne na sveukupne imigrante i njihove potomke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije