Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2015. u 14:00

Hoće li naoružani stražari oko kampova uskoro biti 17. točka Junckerova plana?

Što zapravo EU želi od država članica, kako da se ponašaju u ovoj imigrantskoj krizi? Što je uopće “europsko ponašanje” koje propisuje 16 točaka Junckerova plana na dnevnom redu summita u Bruxellesu? Bruxelles nominalno ne želi zidove među državama, pa će osuditi mađarsku ogradu, ali će u svom planu zastupati stav da svaka država ima pravo zabraniti ulaz imigrantima koji ne zatraže azil, baš kako to čini Mađarska nakon zatvaranja zelene granice s Hrvatskom. Je li onda Mađarska paradigma za “europsko ponašanje”, iako je do prije nekoliko tjedana bila apostrofirana kao “neeuropska”? Ili je “europsko ponašanje” fluidan pojam podložan promjeni raspoloženja u velikim državama, prije svega u Njemačkoj?

Nema sumnje – a i tako je rečeno – da je summit u Bruxellesu inicijativa Njemačke. U kaosu na izbjegličkoj ruti Hrvatska se, očito, u zadnje vrijeme pokazala kao faktor destabilizacije Njemačke, odnosno kancelarke Angele Merkel. Kancelarki je voda do grla – ne samo da joj pada podrška zbog politike otvorenosti nego joj je i sve teže kontrolirati opoziciju i u svojoj stranci, ali i u partnerskom CDU-u. Hrvatska je uspostavila stalni koridor prijevoza izbjeglica prema Zapadu, što je funkcioniralo koliko-toliko dok je njihov broj Njemačka mogla probaviti. Na Grčku, prvu državu EU i Schengena – koja ništa ne radi da bi kontrolirala protok ljudi, očito ne može računati pa se fokus mora prebaciti na ostale države na putu do Njemačke. Obruč – što stvarni u obliku ograda, što politički – sve se više steže oko Hrvatske. Prolaz imigranata kroz Hrvatsku ugrožava Schengen i Njemačku i sve dok Hrvatska ne zaustavlja izbjeglice, konstantno će prijetiti schengenskom prostoru. Uostalom, mađarska ograda funkcionira samo zato što je Hrvatska prestala tim smjerom slati imigrante. Do jučer su prizori oklopnih vozila na granicama bili neeuropske vrijednosti. Hoće li za nekoliko dana žilet-žica oko izbjegličkih kampova i naoružani stražari biti 17. točka Junckerova plana?

>> Uoči sastanka: Pogledajte što stoji u Junckerovom planu u 16 točaka

Komentara 62

CI
cicibela
14:40 26.10.2015.

Prvo pođite od činjenice da ni Njemačka ni ostale europske zemlje nisu slobodne države nego cioameričke gubernije. Okupacija Njemačke traje od 2.svj.rata (na njenom tlu se nalzi 37 američkih vojnih baza). Europsku vanjsku politiku, gospodarstvo i financije kontrolira amerika, aka, a ameriku cionistički mudraci. Oni su zacrtali da Europa mora biti „melting pot“ bez granica, bez nacionalnih država i nacionalnog identitea, tradicije i vjere. Gospođa Merkel je samo lutka na koncu koja poslušno izvršava zapovijedi.

OS
osica
14:06 26.10.2015.

"Kancelarki je voda do grla.......... " kao i onima koji su njom stalno na vezi i odobravaju njezine poteze, to je Sandra "sistem spojenih posuda . Preljevanje ide nezaustavljivo, onaj tko nije spreman potop". Ali kod nas je na sceni na sceni ona "poslije mene potop" - hot spot Hrvatska.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
15:00 26.10.2015.

to su zadnji trzaji merkelice jer svi je stiscu.zasto bi francizi i englezi primali oni ih nisu ni zvali kao angela merkel i nas zoki.zoki je molio na svim jezicima da krenu kad su pametni madari zatvorili.eu se pokazala da nije nista drugo osim sake jada kojom upravljaju bogati i uce sitomasne demokrati.jer vidimo sto je demokratia ljudi s novcem kupuju slobodu nema veze sto napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije