Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje ustanka

Uzvicima 'Za dom spremni' prekidali antifašiste u Srbu

srb
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/12
27.07.2016.
u 18:01

Obilježavanje ustanka u Srbu pretvorilo se u verbalni rat između antifašista i pravaša, policija spriječila sukob

Bit će to mirno okupljanje, samo da bi se ukazalo na činjenicu da je skup Srpskog narodnog vijeća eklatantni povijesni falsifikat - kazao je uoči današnjeg skupa u Srbu potpredsjednik Autohtone-Hrvatske stranke prava Vladimir Kinđerski.

Međutim, pokazalo se poprilično suprotno od obećanog.

Jake policijske snage

Dvije nepomirljive skupine - jedni tvrde da je u Srbu riječ u ustanku protiv fašizma i njegovih zločina drugi da se ovdje ipak radilo o genocidu nad Hrvatima - vodile su pravi verbalni rat, a moguću eskalaciju sukoba spriječile su jake policijske snage. Intervenirali su već u ranim jutarnjim satima na prilaznim cestama, nakon što se nekolicina pravaša s majicama HOS-a željela probiti do Srba. Kada im je to onemogućeno, nakratko su blokirali promet i molili Očenaš, da bi u konačnici prosvjednici svoje majice obukli preokrenute i produžili prema Srbu.

Prvi incident uslijedio je još uoči skupa dok je izjave novinarima davao Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige. Saborski zastupnik HDZ-a, umirovljeni general Željko Glasnović obrušio se na Pusića, govoreći mu da je moralna nakaza, optužujući ga za veličanje velikosrpsko-četničko-imperijalističke agresije, te da svojim djelovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina. Zoran Pusić Glasnovića je, pak, optužio za reviziju povijesti te dodao da ni on osobno niti drugi sudionici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugdje, ali da su se ljudi digli na ustanak zbog ustaških zločina koji su prethodili.

Ni govornici ispred partizanskog spomenika, željeznog ogradom odvojeni od prosvjednika, nisu bolje prošli. Thompsonovom pjesmom “Lijepa li si”, članice udruge “Žene u Domovinskom ratu” nadglasale su govor bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

'Bal vampira'

Istodobno, i s govornice nisu ostali dužni svojim ideoloških suparnicima. Nikola Budija iz zadarskog udruženja Saveza antifašističkih boraca verbalno je napao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zato što je “podupirala ustaškog barjaktara Tomislava Karamarka i izbacila Titovu bistu s Pantovčaka”. “Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac”, poručio je Budija. Okupljenima se obratio i Milorad Pupovac. “Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život”, kazao je predsjednik SNV-a, pa sve one koji današnji dan smatraju kontroverznim pozvao da pročitaju tekst Slavka Goldsteina o ustanku u Srbu.

Usprkos sudskoj zabrani dolaska u Srb na šest mjeseci, kontraprosvjed je predvodio šef A-HSP Dražen Keleminec. “Nitko mi ne može zabraniti pozdrav Bog i Hrvati! Nitko mi ne može zabraniti barjak sa bijelim poljem”, poručio je Keleminec. Pritom je antifašistički skup nazvao balom vampira “ispred četničkog spomenika” pa poveo skandiranje “Za dom spremni”. Inače, skupu je nazočila veleposlanica Srbije, no predsjednica RH nije poslala izaslanika. Nakon završetka skupa nije bilo uhićenja, no iz PU zadarske su poručili da će kaznene prijave biti podnešene za svako kršenje zakona. Treći čin, dakle, tek se očekuje.      

>> Keleminec kažnjen šestomjesečnom zabranom dolaska u Srb i novčanom kazno

Komentara 340

AA
AAlien
11:25 27.07.2016.

Dakle, imamo bivšeg predsjednika koji svršava na masovno klanje hrvatskih civila od prije 70 godina, i jednog koji aktivno radi za današnje četnike. Mašala.

Avatar zagorac2
zagorac2
11:31 27.07.2016.

bando cetnicka komunisticka

HE
hr.eu
11:38 27.07.2016.

Tzv. krajinski Srbi...identični ustanak podigli su protiv Hrvatske države i 1941. i 1991., a tko misli da je drukčije na žalost je u velikoj zabludi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije