Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenka Abveršek

Još malo pa će ministar odlučiti da sestre mogu raditi i manje operacije

spomenka avberšek
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
01.04.2016.
u 22:00

Nije ministar tu da sređuje svoj ceh, nego zdravstvo za građane! Traži da građani budu solidarni, a država ne obavlja svoju socijalnu ulogu

Spomenka Avberšek bila je poput crvene krpe mnogima u svom sindikalnom radu. Često je dosad mislila da situacija u zdravstvu ne može biti gora, međutim, kaže, da je znala da će stvari krenuti ovim smjerom, ne bi se povukla u mirovinu krajem prošle godine.

Je li opravdano poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Nipošto, a obrazloženje kojim se pravda to poskupljenje je bezobrazno! Poziva se pacijente na solidarnost s onima koji nemaju, kao da već ne plaćamo 15% doprinosa za solidarno zdravstvo. Ministar traži da građani dvaput budu solidarni, a država nije u stanju obavljati svoju socijalnu ulogu. To nema veze ni s reformom ni s reorganizacijom sustava, nego je on problem lagodno prebacio na leđa ono malo ljudi koji rade. A oni i te kako dobro znaju koliko je situacija teška, ne treba im ministar to govoriti. Umirovljenički par sa po 1500 kuna mirovine nije oslobođen participacije, a nemaju za režije, i sad se od njih traži ponovna solidarnost! Nije ministar tu da sređuje svoj ceh, nego zdravstvo za građane!

To se osvrćete na pravilnik o dopunskom radu liječnika?

Da, jer novi ministar, otkad je došao na funkciju, samo rješava probleme liječnika, a mi smo ipak socijalna država. Nakon što već nekoliko godina slušamo kako liječnici padaju s nogu jer rade previše, sada im se bez ikakvih kriterija dopušta da, uz rad u bolnici, rade kod privatnika. To nije ništa novo, samo je gore jer je sve prepušteno ravnatelju na odluku. U bolnici je, na žalost, plaća sigurna radio manje ili više, a kod privatnika nije, pa vas pitam: gdje će se doktori onda više angažirati?

Dodatni rad trebao bi smanjiti odlazak liječnika.

Tko hoće ići van, ići će, u Europskoj uniji slobodno cirkulira radna snaga. Treba uvjete rada urediti, a ne rješavati te probleme sukobom interesa.

Najavljena reforma Hitne službe predviđa značajnu ulogu medicinske sestre, one bi trijažirale pacijente i vraćale ih ako procijene da nisu hitni slučajevi.

Ministar pravi budalu od nas kad kaže “trijaža se uvijek radila”. Medicinska sestra koja na šalteru hitnog prijma radi trijažu pita pacijenta koji su mu simptomi i prema njima odluči šalje li ga kirurgu, otorinolaringologu ili u neku treću ambulantu. Usmjerava pacijenta prema doktoru. A ovo što se sad traži bilo bi zapravo dijagnosticiranje, što nikako nije posao medicinske sestre, nego liječnika. Pacijent koji traži liječničku pomoć mora doći do liječnika. Ako ministar želi da sestra vodi trijažu i vraća pacijente, neka u Zakon o zdravstvenoj zaštiti unese izmjenu po kojoj “medicinske sestre i medicinski tehničari vode trijažu tako da oni određuju liječenje prema simptomima ili da pacijenta mora pregledati liječnik”. Nikad to neće učiniti jer zna da ne može. Ovakva je reforma neozbiljna, može imati pogubne posljedice. Još samo čekam da kaže kako će medicinske sestre i tehničari početi operirati male zahvate!

>> Udar na džep pacijenata, zdravstvo sve manje dostupno

Komentara 20

BA
bakulušić
22:35 01.04.2016.

Je li gospođa iz Milanovićeva tima ili iz tima Komadine?

TH
than
23:24 01.04.2016.

E pa para nema. Festa je prosla, jutro dolazi i netko treba platiti racun. Naravno vecina drustva ce pobjeci, a nastradati ce porezni obveznici i oni koji ce sutiti (a i djaba im se buniti, jer novca nema i disu svi sistemi na skrge, odnosno na strane kredite). Naravno, na tome zahvaliti nesposobnim Vladama u zadnjih 25 godina....

BI
bijeliptic
23:05 01.04.2016.

gospođo abveršek ko konjska muha-ste -dosta vam je mirovine zar ne- imate unučad nedajte da ih ulica odgaja to vi činite i neće vam faliti crveni sindikati - hristos se rodi- kad sam to pročitao istupio sam iz takvog sindikata-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije