Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PUNO IZBORA

Splitu prijeti bankrot zbog Arene

Koncert Iron Maidena u prepunoj Spaladium areni
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
15.12.2016.
u 07:30

Na temelju pravorijeka arbitraže HGK, Grad Split morat će Erste i Unicredit banci platiti oko 53 milijuna eura koje one potražuju za izgradnju Spaladium arene

Pravorijek Grada Splita za nedovršenu Spaladium arenu bankama koje su kreditirale njezinu izgradnju morat će platiti 53 milijuna eura! Proizlazi to iz pravorijeka arbitraže Hrvatske gospodarske komore koja je odlučila kako Grad Split preuzima sva prava i obveze tvrtke TPN Sportski grad koja je podigla kredite, gradila Arenu i završila u stečajnom postupku koji još uvijek traje.

Iznos od 53 milijuna eura koji potražuje Erste i Unicredit banka Split bi mogao gurnuti u provaliju bankrota.

Gradonačelnik Ivo Baldasar konferenciju za novinare o temi Spaladium arene zakazao je za četvrtak, pa u srijedu ništa konkretno nije htio reći. – Mi čekamo tekst kompletne presude kako bismo je mogli kvalificirano komentirati.

Zamolio sam ih da nam službeno pošalju njihovo rješenje. Javljeno je da je napisano u petak. Rješenje znam, pročitao sam ga, ali ga ne mogu tumačiti dok ne dobijem službeni dokument.

Riječ je o iznimno važnoj stvari za grad Split, arbitraža traje mjesecima i sad ćemo mi iz nepotvrđenih izvora tumačiti nešto što je vrlo pravno komplicirano.... – rekao je novinarima Baldasar.

– Kada sve proučimo, svaki ću vam detalj obrazložiti, zajedno s odvjetnikom. Za sada mogu reći da sam razočaran jer se ponovno grad Split gura u probleme, spominju se bankroti, ja to zaista ne razumijem – zaobilazno je odgovorio Baldasar na pitanje koliko je situacija ozbiljna.

Puno konkretniji bio je Lovro Kovačić iz odvjetničkog društva Gugić i Kovačić, zastupnika Erste banke.

Potvrdio nam je kako je donesen pravorijek o raskidanju ugovora o javno privatnom partnerstvu između Splita i TPN-a Sportski grad te kako su sva prava i obveze prebačene na Grad Split koji ima pravo koristiti Arenu i nastaviti građenje, ali i obvezu plaćanja dugova njezine gradnje.

– Neosporno smo utvrdili da je Grad Split u obvezi plaćanja duga bankama koje su kreditirale Spaladium arenu iako pravorijek izrijekom ne nalaže da Grad to plati. Vjerujem da će se detalji dogovoriti izravno između Grada i banaka – kaže Kovačić.

Split, po svemu sudeći, nema puno izbora, morat će se obratiti bankama i predložiti modalitet otplate vrtoglavog iznosa jer bi u protivnom banke mogle posegnuti za instrumentom ovrhe. Spaladium arenu počeo je graditi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret, u vrijeme Ive Sanadera i potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

Bila je zamišljena kao megaobjekt, uz sportsku dvoranu trebao se uzdizati poslovni toranj visok 100 metara. Gradio ju je konzorcij Dalekovod – Konstruktor – IGH, koji su ujedno osnivači TPN Sportskog grada.

Plaćanje kredita u jednakom su omjeru preuzeli Grad Split i Republika Hrvatska. Grad je prestao plaćati kada je postalo jasno da konzorcij dvoranu nikada neće završiti, država ništa nije učinila da se situacija riješi. Banke novac traži natrag, a po svemu sudeći, sada je jasno i tko će to platiti.

>> Marijana Puljak: Možemo pobijediti u Splitu

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:07 15.12.2016.

Najjednostavnije, za rukometno prvenstvo sagrađene su velebne dvorane od kojih je dobar dio apsolutno bio nepotreban jer nisu održive. Istovremeno vodstvo rukometnog saveza postalo je izuzetno bogato, među najbogatijim ljudima u Hrvatskoj. To je, naravno, politička ostavština HDZ-a i firmi povezanim s njime a sada je rješenje to sve prevaliti na leđa građana. No prije toga potrebno je uraditi barem nešto. Utvrditi koji su krivci za tako ogromnu štetu i možebitnu pljačku. Počevši od rukovodstva rukometnog saveza pa sve do gradonačelnika koji su odobravali garancije u ime svih građana tom sumnjivom projektu. Naravno, na vlasti je bio HDZ i danas je HDZ, iluzija je da će netko iz politike i kriminala odgovarati za pljačku. Kombinacijama će se iz proračun namiriti ove zle investicije koje nisu molgle biti održiove a stručnjaci, elaborati, sve to je bila podvala i na kraju prevara. Utjeha je da je barem stotinjak političkih i kriminalnih sretnika ugrabilo veliku lovu i sakrilo je po raznim stranama svijeta, barem je netko u ovoj državi sretan.

SS
sokac sa drave
16:27 15.12.2016.

Split je u usporedbi sa Zagrebom malo vece selo i njegove potrebe su bile potpuno zadovoljene sa ondasnjim dvoranama.Lopine "Venecijanci" su to znali i bilo je bitno poceti gradnju a lovu za zavrsetak ce nadglasati sve u saboru da cijela Hrvatska to plati.Evo mi u Slavoniji i zagorju spremni smo prodati svoje dvije krava za vase megagluposti.Malo morgen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije