Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Stanovnici sela u Savudrijskoj vali: S nama se loptaju tko kako hoće

naslovnica 24.7.
Foto: VL
24.07.2015.
u 00:02

Reporteri Večernjeg lista obišli su sporna sela uz Dragonju koja su se opet našla u središtu pozornosti

Što je moje, što je tvoje... mogao bi zapjevati Gibonni da se nađe u Istri, ali ne bilo gdje, već uz samu državnu granicu koja dijeli nekadašnje dvije republike, a danas dvije države – Hrvatsku i Sloveniju.

Iako su obje članice nove Unije, granica je i dalje ostala problem zbog kojeg lete teške riječi, pljušte optužbe, a ima, kažu nam stanovnici tog područja, i neugodnih situacija. Razlog tome najmanje su ljudi koji žive uz granicu, i onu kopnenu uz prirodni tok Dragonje, i onaj skrenuti, dakle Kanal sv. Odorika, ili ribari koji su svakodnevno na plavoj njivi ispred Savudrije. Uzroci neriješene situacije, kažu nam, tražiti se mogu jedino u Ljubljani i Zagrebu.

U Mlinima, Škudelinu, Bužinu i Škrilima živi manje od pedesetak ljudi. Mali su to zaseoci na potezu između graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija. – Nikada nije bilo da nekako nije bilo, a za nas male ljude uvijek najlošije. Smjenjivale su se države i vlasti, a s nama su se loptali kako su htjeli. Sve je propadalo, propast će i ovo – kaže Anka, koja poljoprivredničku mirovinu od 850 kuna nadopunjava prodajom cvijeća i povrća na umaškoj tržnici.

>>Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje.

Iz tiskanog izdanja još izdvajamo:

Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

Stručna analiza mr.sc. Tatjane Tomaić: Papirnom aneksijom Slovenija je Hrvatskoj 'otela' četiri sela

Euro nije upitan: Uefa nas počastila, problem HNS-a i navijača ostaje

Turistička patrola - U Novalji ujutro mir i tišina kao nekad jer mladi spavaju

U prilogu Ekran pročitajte intervju sa Ivanom Marić te pronađite najraskošniji TV program. Na kioscima potražite paket - Enigmatika plus Večernji za 12 kuna.

Foto: VLm

Komentara 2

OB
Objektivno...
05:45 24.07.2015.

Hrvatska (političari) se digla na noge kad je vidjela kako joj suci pakuju. Kada se pakuje našim običnim građanima - nikom ništa! Čekam samo da neki političar kaže kako se kod nas takve stvari sa sucima ne događaju. Kako to da ovaj puta nitko nije rekao onu Bandićevu: neka institucije rade svoj posao. Čestitka Večernjem listu na objavljenoj snimci

BA
bakulušić
22:58 23.07.2015.

Da bi se stanovnicima sela vratio mir, možda bi bilo najbolje da Slovenci napadnu Italiju i uzmu im Trst i onu tanku prevlaku uz more.Drug Tito je govorio: "Trst je naš!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije