Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.04.2017. u 08:00

Ljubljana želi pokazati da može čuvati EU kako bi Beč ukinuo kontrolu na granici sa Slovenijom

Nije fer, ali nije ni moguće zamjerati Sloveniji što provodi uredbu o pooštrenoj kontroli putnika na granicama. Uredbu mora provoditi, kao što moraju i ostale države. No postoji li mogućnost da Ljubljana zloupotrebljava tu uredbu? To je pravo pitanje. Nitko iz Bruxellesa nije nametnuo ni Sloveniji ni Hrvatskoj ni bilo kojoj drugoj državi da sustavno provjerava sve putnike. “Nametnule” su to države same sebi. Jednoglasno. Ministri unutarnjih poslova, a među njima je sjedio Vlaho Orepić, sami su tražili da se kontrole pooštre. I svi su – pa i hrvatski MUP – imali više od godine dana da se pripreme za novi režim. No kad već nisu, postoji i “osigurač” – sama je uredba dovoljno fleksibilna i dopušta prijelaz sa sustavne na ciljane provjere, koje jamče brži protok putnika. No, kako bismo rekli, za tango je potrebno dvoje i – hrvatske ciljane provjere nemaju smisla ako ih ne provodi i Slovenija. No ima tu još jedan dio koji se ne spominje. Slovenija je frustrirana zbog toga što je Austrija lani suspendirala Schengen i uvela kontrole na granici. Revizija austrijske odluke predviđena je 10. svibnja, a Slovenija do tada želi i na ovaj način, treniranjem strogoće, pokazati kako je sposobna čuvati schengensku granicu. Iako, kako je rekao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec hrvatskom kolegi Davoru Stieru, granica s Hrvatskom još nije određena. I zbog te Erjavčeve izjave, ali i one o tome da će Slovenija raditi probleme turistima koji putuju na odmor ako Zagreb ne prihvati odluku arbitraže, nemoguće je ovu situaciju apstrahirati od “osvete” ili sredstva pritiska oko arbitraže. No tko gubi zbog gužvi? Hrvatska, ali i Slovenija. Trpi i tamošnja ekonomija, terme gube goste, slovenski državljani nisu oduševljeni kolapsom, a ponajmanje oni s vikendicama u Hrvatskoj.

To zna i službena Ljubljana. Vidjelo se to na uskrsni ponedjeljak kad su prešli na ciljane provjere i u hipu “očistiligranicu. Nanošenjem štete Hrvatskoj, Slovenija radi i štetu samoj sebi. A to si racionalni političari ne mogu dopustiti.     

>> Plenković o gužvama: Ovakva provedba uredbe s članicama EU je neodrživa

>> Kako su hrvatski građani lakše ulazili u Sloveniju i EU dok nismo bili članica Unije? To je zaista apsurd!

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Andreeejjj
20:40 11.05.2017.

Zašto opet huškate narode da se MRZE??? Slovenci su dobili striktno i ozbiljno naredjenje da čuvaju Schengen(sku) granicu, koja je izmedju (što i zamo) Hrvatske u Sloveniju! Ukoliko se SLOVENCI ne pridrže toga, pomjera se na granicu izmedju SLO i i Austrije! I šta je tu NEJASNO, haloooo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije