Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitanje granice

Slovenci se žale na hrvatske karte o eksploataciji Jadrana

platforma
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
02.04.2014.
u 17:15

Iz slovenskog veleposlanstva tvrde da karte jednostrano prejudiciraju rješenje granice na moru između Slovenije i Hrvatske

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu izrazilo je prigovor zbog upotrebe zemljopisnih karta Jadranskog mora koje, kako tvrde, jednostrano prejudiciraju rješenje granice na moru između Slovenije i Hrvatske u danas predstavljenoj raspisnoj dokumentaciji javnog natječaja za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

 – Slovenija će pomno proučiti lokaciju morskih područja u sjevernom Jadranu koje je Vlada Republike Hrvatske predvidjela za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te u nastavku poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu slovenskih interesa, bude li to potrebno – najavljuju iz slovenskog veleposlanstva te dodaju:

 – Želimo naglasiti kako su se Slovenija i Hrvatska dogovorile da pitanje granice i relevantnih morskih pojasa između dviju država riješe pred arbitražnim sudom. Dio sjevernog Jadrana područje je preklapanja zahtjeva Slovenije i Hrvatske pa će konačno razgraničenje biti poznato tek nakon odluke arbitražnog suda. Slovenija se zato protivi jednostranom crtanju granice na moru i drugim upravnim aktima institucija Republike Hrvatske na tom području.

Na kraju su izrazili žaljenje zbog toga što hrvatska strana nije prethodno proslijedila detaljne informacije vezane za morsko područje koje je predmet odlučivanja međunarodne arbitraže, iako je bila za iste u više navrata zamoljena.

>>Ivan Vrdoljak: Hrvatska će imati najjeftiniji plin u regiji

Komentara 14

RA
rasimcanaj
17:43 02.04.2014.

Ponovo ti Zlovenci . Sto na zatraze od Italije Trst i Goricu . To je njihova zemlja.

DU
Deleted user
17:47 02.04.2014.

... i Villach (Beljak) i Klagenfurt (Celovec) od Austrijanaca... Ma koja glupost! Pa na cijelom slovenskom moru nemres smjestiti jednu platformu jer bi vec povrijedili granice!

HA
HajdukziviVjecno
18:08 02.04.2014.

Logicno,zele nas kekeci i dalje ucjenjivati i krasti kao do sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije