Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Domovinskom ratu u tome mjestu poginulo 55 civila i 25 vojnika

Škabrnja: Zašto za zločine nisu odgovarali

hrv-skab-txt.jpg
import
18.11.2005.
u 18:30

Svetom misom, polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja kod masovne grobnice te potom i na mjesnom groblju, kao i komemorativnom svečanošću, jučer je 2000 ljudi u Škabrnji dostojanstveno obilježilo 14. godišnjicu tragičnih događaja. Toga 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a, a ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava. Žrtvama se jučer poklonio izaslanik hrvatskoga predsjednika, izaslanstvo Vlade na čelu s potpredsjednikom Damirom Polančecom i ministrima Božidarom Kalmetom i Nevenom Ljubičićem, izaslanstvo Sabora...

Razmišljamo treba li oprostiti i suditi. Bog je tu da sudi, a čovjek treba pokušati oprostiti, no nikad ne smijemo zaboraviti poručio je Damir Polančec. No, mnogi Škabrnjani, a u tom ravnokotarskome mjestu nema obitelji kojoj tragičnoga 18. studenoga netko nije ubijen, ne žele oprostiti svojim krvnicima. Tko ima pravo zaboraviti i oprostiti onima koji su Škabrnju zavili u crno?

Tko je uopće odgovarao za počinjene zločine? Nije valjda Zorana Banić zapovijedala Kninskim korpusom JNA, 62. motoriziranom brigadom iz Benkovca, brigadom mornaričkog pješaštva iz Šibenika i srpskom paravojskom zapitao se zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić. Među brojnim izaslanstvima koja su se došla pokloniti žrtvama u Škabrnji bilo je i ono HSP-a, koje je predvodio Tonči Tadić, koji je i podsjetio Vladu da ratni zločin ne zastarijeva. (G. ŠI.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije