Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odgođena pravda'

Sindikati Ustavnom sudu: Prestanite šutiti o pravima radnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.05.2014.
u 14:30

Mirela Bojić, tajnica Matice sindikata zamjerila je činjenicu da je u Hrvatskoj sporost pravnog sustava i dalje svakodnevnica te što će morati uložiti još puno napora kako bi to ispravili

Čelnici Matice hrvatskih sindikata zatražili su danas od Ustavnog suda da prestane sa šutnjom o pravima radnika, odnosno da brže na svoj dnevni red stavlja zahtjeve koji se tiču radničkih prava.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić sazvao je konferenciju za novinare na Markovom trgu ispred zgrade Ustavnog suda, čime, kazao je, želi zamoliti Ustavni sud da "malo promjeni svoje prioritete". Pomoć su tražili i od građana kojima su dijelili majice s natpisom "odgođena pravda=uskraćena pravda", a zatim ih zamoliti da zajedno s njima šute 10 minuta pred zgradom Ustavnog suda i na taj pokažu da u državi pravosudni sustav mora funkcionirati na vrijeme, objasnio je Ribić.

- Ako ne funkcionira na vrijeme, onda je to znak da uopće ne funkcionira. Kako kažu natpisi na našim majicama 'odgođena pravda=uskraćena pravda' jer rokovi idu, ako dobijemo presude kada je već kasno mi tada više ništa ne možemo napraviti jer će nastupiti zastare. Želimo da ona pitanja koja su vezana za radničke interese Ustavni sud stavi malo brže u proceduru nego što je to do sada bio slučaj – kazao je Ribić te dodao da su tražili sastanak s predsjednicom Suda Jasnom Omejec, koja im se javila i zakazala sastanak za srijedu ujutro. Prioritet im je da se Ustavni sud oglasi o Zakonu o uskrati prava.

 - To je vezano za protukonvencijsko ukidanje kolektivnih ugovora zakonom. Ova vlada koristeći poziciju državne moći zapravo provodi mjere koje su potpuno izvan svakog civilizacijskog dosega, krši se načelo "ugovori se moraju poštovati", to unutarnje pravno načelo i vanjska pravna načela. Ustavni sud bi o tome morao iznijeti svoje mišljenje i definitivno stvoriti jednu praksu u RH – tvrdi Ribić.

Mirela Bojić, tajnica Matice sindikata zamjerila je činjenicu da je u Hrvatskoj sporost pravnog sustava i dalje svakodnevnica te što će morati uložiti još puno napora kako bi to ispravili.

- Ta pravovremenost u rješavanju sudskih sporova, odnosno situacija u koju stupaju građani vrlo je bitna i to je jedan od temelja vladavine prava. Svaka država koja u ustavnom poretku ima zacrtan taj cilj da želi biti država u kojoj postoji vladavina prava mora napraviti sve da osigura jedan takav dio pravosudnog sustava. U protivnom će se desiti velike posljedice i na to želimo upozoriti. Posljedice mogu biti velike, po građane, po radnike, ali i po samu državu. Posebno zabrinjava, kada su u pitanju predmeti koje smo mi podnijeli na Ustavni sud, činjenica da se u većini tih predmeta radi o zakonima i drugim propisima koji ugrožavaju pravni poredak, ali jednako tako većina njih derogira, uskraćuje ili smanjuje prava radnika koja su bila ugovorena i osigurana kolektivnim ugovorima – kaže Bojić te dodaje da se tu dakle radi o materijalnom statusu tih istih građana, odnosno radnika pa joj je nevjerojatno da tako sporo traje proces u kojem se treba donijeti odluka da li su oni smjeli biti doneseni, da li su protivni pravnom poretku naše države, odnosno da li su protivni međunarodnim konvencijama i drugim propisima Europske unije.

Tako, dodala je, Zakon o reprezentativnosti na Ustavnom sudu stoji od kraja 2012., Zakon o uskrati prava na božićnice i regrese, uredba o koeficijentima kojom su smanjene plaće u javnim i državnim službama za 3 posto i sada najnoviji slučaj ponovnog Zakona o uskrati prava koji se tiče ovo dodatka na vjernost službi od 4,8 i 10 posto.

- Da se sve može brže kako bi trebalo postupati dokaz su i neke presude koje ste popratili, koje su se donijele neke u par mejseci, a neke u manje od mjesec dana, npr. Zakon o predstečajnoj nagodbi, 2009. je to bio Zakon o trgovini, zatim Zakon o PDV-u (na novine). Samo je očito stvar što je prioritet i moramo ukazivati na tu sporost i apelirati na Ustavni sud da i one predmete koji se tiču izravno materijalnog statusa i prava građana i radnika rješavaju jednako tako u brzom roku – kaže Bojić te zaključuje da poštuju instituciju Ustavnog suda, ali i apeliraju da se ti predmeti rješavaju puno brže jer bi mogli imati velike posljedice što se duže odugovlači

>> Vilim Ribić napustio sjednicu mirenja između MZOS-a i sindikata znanosti

Komentara 3

Avatar Carrera
Carrera
16:14 20.05.2014.

ova vlada nimalo ne štiti nas obične građane, totalno su nas razočarali i zato svi želimo prijevremen izbore

CB
Conan Barbarin
16:27 20.05.2014.

kukuriku vlada se pokazala potpuno beskorisnom i nesposobnom i hrvatska neće ići naprijed dokle god je ovi vode

RI
riche35
18:00 20.05.2014.

Da mi je samo znati kako si ova gospoda u Ustavnom sudu tumači svoj nerad? Mora da su jako jadni zauzeti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije