Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručni studiji nisu izjednačeni sa sveučilišnim

SDP-ovci zabrinuti zbog sankcija Europske komisije nakon ukidanja odredbi Zakona o kvalifikacijskom okviru

Boris Jokić, Predrag Šustar i Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.04.2016.
u 16:10

Naime, Ustavni sud utorak je temeljem zahtjeva za ocjenu ustavnosti, odlučio s početkom 2017. godine staviti izvan snage dio Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim su stručni studiji u razini kvalifikacije izjednačeni sa sveučilišnim studijima

Zabrinuti zbog potencijalnih sankcija Europske komisije nakon odluke Ustavnog suda da ukine pojedine odredbe Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, SDP-ovi saborski zastupnici Domagoj Hajduković, Peđa Grbin i Damir Tomić uputili su ministru obrazovanja Predragu Šustaru te ministru vanjskih poslova Miri Kovaču zastupnička pitanja vezana uz tu problematiku.

Tako su ministra obrazovanja Predraga Šustara pitali "na koji će se način osigurati tretiranje hrvatskih građana sa završenim specijalističkim diplomskim stručnim studijem, kako isti ne bi bili diskriminirani na tržištu rada Republike Hrvatske i Europske unije", a slično pitanje dobio je i ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

- Odlukom Ustavnog suda broj od dana 20. travnja 2016. godine ukinut je članak 8. stavak 1. alineja 8. Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u dijelu koji glasi: specijalistički diplomski stručni studiji. Imajući navedeno u vidu, molim Vas da nam odgovorite na koji će se način spriječiti sankcioniranje Republike Hrvatske zbog kršenja prava Europske unije, budući se navedenim zakonom izvršavaju obveze Republike Hrvatske koje proizlaze iz Direktive 2005/36 i Europskog kvalifikacijskog okvira - pitali su Hajduković, Grbin i Tomić ministra Kovača. Ministri imaju 30 dana da im odgovore na ta pitanja koja su SDP-ovci postavili strahujući da se ovom odlukom Ustavnog suda zadire u slobodu tržišta.

Naime, Ustavni sud utorak je temeljem zahtjeva za ocjenu ustavnosti, koji mu je krajem siječnja u ime Zagrebačkog sveučilišta podnio rektor Damir Boras, odlučio s početkom 2017. godine staviti izvan snage dio Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim su stručni studiji u razini kvalifikacije izjednačeni sa sveučilišnim studijima.

- Ostane li stanje kao sada, nakon odluke Ustavnog suda, 55.000 studenata koji tek trebaju završiti stručni studij, kao i isti toliki broj koji je već završio, ostat će zakinuti. Osim toga, ako Europska komisija ocijeni da kršimo postulate EU o slobodnom protoku usluga, roba i radne snage mogu pokrenuti postupak povrede prava EU, koji posljedično može završiti i sankcijama – kaže nam Domagoj Hajduković.

>> Europska komisija i BiH 'na pola puta' do dogovora o bescarinskom uvozu iz Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:42 29.04.2016.

Pitanje: Zakaj drugarica Tea Romić ima plavu haljinu? Trebala bi biti crvena.

LU
lukivoda
19:36 29.04.2016.

nek idu rađe pomoći svojim drugarima brojat glasove u Srbiju jer ih nebu zbrojili do sljedećih izbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije