Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stožer SDP-a

Milanović: Čestitam Holy, ne znam kako joj je to uspjelo

Milanović
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/14
25.05.2014.
u 00:34

Najviše preferencijalnih glasova osvojio je Tonino Picula koji je bio 5. na listi. U Europski parlament idu Tonino Picula, Ivan Jakovčić, Biljana Borzan i Jozo Radoš

Nakon što je DIP u 23 sata objavio prve, nepotpune rezultate izbora u stožeru SDP-a na Iblerovu trgu odahnuli su ama baš svi. Naime, iako su u SDP-ov stožer već od 20 sati stizali rezultati s terena koji su upućivali na to da će HDZ s partnerima osvojiti pet mandata, SDP s partnerima četiri, a ORaH i Savez za Hrvatsku svaki po jedan, SDP-ovci su iskreno strahovali da bi HDZ na kraju ipak mogao osvojiti i šesti mandat jer je Savez za Hrvatsku cijelu večer plesao po rubu.

Napetost nije prestala niti nakon DIP-ove objave prvih rezultata jer je i dalje postojala, i to poprilična, šansa da Savez za Hrvatsku ostane kratkih rukava, a HDZ podeblja broj zastupnika. (Do zaključenja ovog broja Savez za Hrvatsku još je držao jedan mandat). SDP-ovci su goovo molili nebesa da Savez osvoji mandat i time HDZ zacementira na pet mandata jer da je Savez za Hrvatsku pao s litice, taj bi se tresak osjetio i na Iblerovom trgu. Opća je ocjena kako je osvajanje četiri mandata vrlo dobar rezultat, s obzirom da je njihov najljući politički konkurent – HDZ sa svojim partnerima osvojio samo mandat više.

U SDP-ovu stožeru sinoć smo razgovarali s mnogim SDP-ovcima koji se slažu da je 30 posto osvojenih glasova samo po sebi odličan rezultat, tim više što im glasove nisu "pojeli" Nikica Gabrić i njegov Nacionalni forum ili Laburisti, već Mirela Holy – a na njezine glasove, smatraju na Iblerovu, danas-sutra ipak mogu računati.

Međutim, brine ih brutalna razlika kojom ih je u apsolutnom broju glasova jučer pomeo HDZ. Desna koalicija osvojila je čak 12 posto glasova više od Kukuriku koalicije. U SDP-u su svjesni – ako tako bude i na parlamentarnim izborima, HDZ će sam moći sastaviti Vladu.

Prilično dobru atmosferu koja je sinoć vladala u središnjici SDP-a ipak je konstantno narušavao izostanak njihova daleko najpopularnijeg kandidata Tonina Picule. Dok su njegovi stranački drugovi rezultate čekali na Iblerovu trgu, on je sa svojim najužim timom bio u svom stožeru na Zrinjevcu.

Svi su odahnuli kada se Picula u 23:20 pojavio na Iblerovu. Pred novinare izašao je malo prije šefa stranke, a Zoran Milanović mu je stiskom ruke – ali vrlo hladno – čestitao na odličnom rezultatom. Brzo nakon toga Picula se vratio na Zrinjevac, a na pitanje hoće li s Milanovićem nazdraviti čašom vina ili "žestice", rekao je: "Nisam vam ja protokol-majstor!"

U nastavku pročitajte kronologiju događanja u  stožeru Kukuriku koalicije

23.10 sati – Ovaj je rezultat poticaj da nastavimo s poslom. Ne treba nikoga kriviti. Iza nas su veliki izazovi, nema odustajanja, idemo naprijed još jače, odlučnije i odgovornije. Iz ovih izbora izvlačimo poruku. Čestitam svima onima u mojoj stranci koji su odradili veliki posao. Čestitam Mireli Holy koja je bez ikakve stranačke infrastrukture osvojila 10 posto – rekao je Zoran Milanović.

 – To je skoro pa nemoguće, ne znam kako joj je to uspjelo – rekao je Milanović.

23.00 sati – Kukuriku koalicija osvojila je 29,86% glasova, odnosno 4 mandata. Najviše preferencijalnih glasova osvojio je Tonino Picula koji je bio 5. na listi. U Europski parlament idu Tonino Picula, Ivan Jakovčić, Biljana Borzan i Jozo Radoš.

22.40 sati -–U Stožeru SDP-a, odnosno Kukuriku koalicije i dalje je više novinara nego stranačkog kadra. Rezultati se sramežljivo komentiraju, a SDP-ovci priznaju da će biti prezadovoljni ako njihova lista osvoji 4 mandata, a dva od toga da odu SDP-ovim kandidatima.

 – Ako bude manje od 4 mandata, nitko nema pravo reći da smo s tim iole zadovoljni – kaže jedan SDP-ovac. Trenutni rezultat od 4 mandata je super jer nismo imali nikakvu kampanju. Bili smo spremni na ovo – komentira drugi SDP-ovac. 

U jednom trenutku pročulo se da se postotak promijenio na 6-3-2 ili 6-3-1-1, a zajedno s tim rezultatom i ono malo SDP-ovaca se povuklo iz sobe u kojoj čekaju rezultate.

22.00 sati –Na uzorku od 84 posto izbrojenih glasova nema većih promjena – HDZ je blago povećao prednost te, prema novim informacijama, ima 41 posto, SDP je pao sa 30 na 29 posto, ORaH se sa 9  popeo na 9,5, a Savez za Hrvatsku ima nešto manje od prijašnjih 6,5 posto i pitanje je mogu li uhvatiti mandat. Ako se to dogodi, rezultat će biti 6 mandata HDZ-ovoj koaliciji, 4 mandata Kukuriku koaliciji, 1 ORaH-u, ali uz napomenu da je sada već toliko gusto da bi se lako moglo dogoditi da SDP i partneri osvoje samo 3, a da ORaH dobije 2. mandat.

22.00 sati – Na uzorku od 55 posto izbrojenih glasova HDZ i njegova koalicija su pobjednik izbora sa 40 posto, Kukuriku koalicija dobiva 30 posto, ORaH 9 posto, Savez za Hrvatsku je na 6,5 posto, a svi ostali pa i Laburisti ispod praga.

Prevedeno u mandate: HDZ i partneri imaju sigurnih 5, SDP sigurnih 4, ORaH 1, a za posljednji 11 borit će se HDZ i Savez za Hrvatsku jer procjena je da 6,5 posto zbog Dontove metode ipak neće biti dovoljno za mandat, a ako to bude doista tako, onda će HDZ i koalicija dobiti još jedan i ukupno će imati 6.

21.00 sati – Prema nepotpunim i neslužbenim podacima koje skupljaju članovi SDP-ovih izbornih komisija diljem Hrvatske, izborni pobjednici su desna koalicija predvođena HDZ-om koja dobiva 35 do 36 posto , Kukuriku koalicija dobiva oko 30 posto, ORaH je na iznenađujuće dobrih 12 ili 13 posto dok je Savez za Hrvatsku možda uhvatio 1 mandat jer su Laburisti podbacili i zasad su na oko 5 posto.

U mandatima to izgleda ovako: 5 mandata dobiva HDZ-ova koalicija, 4 mandata Kukuriku koalicija predvođena SDP-om, 1 siguran mandat ima ORaH, a za sada 1 je uhvatio i Savez za Hrvatsku, no s obzirom na razvoj situacije,SDP-ovci čak procjenjuju da bi Mirela Holy i ORaH mogli uhvatiti 2 mandata ako Lesarovi laburisti stvarno zabilježe već spomenutih 5 posto, a i Savez za Hrvatsku još nije siguran jer je malo iznad 5 posto, što, iako je iznad praga, ne garantira uvijek mandat. Sudeći prema svim relevantnim prognozama i analizama, za 1 mandat u EP bit će potrebno skupiti 7 do 7,5 posto glasova.

20.00 sati – Kandidati s liste Kukuriku koalicije polako su se počeli okupljati u središnjici stranke na Iblerovu trgu. Počele su kapati i prve neslužbene prognoze s terena. Neslužbeno doznajemo da je u Osijeku prema podacima s terena na ukupno 5000 obrađenih glasova HDZ-ova koalicija dobila 31 posto, Kukuriku oko 25, a treća je grupacija okupljena oko HDSSB-a Savez za Hrvatsku s oko 13 posto.

>> U HDZ-ovom stožeru već vlada euforija: Zadovoljni i rezultatom u Zagrebu

>> Izborni su pobjednici desna koalicija predvođena HDZ-om

>> Hrvatska izabrala zastupnike! SDP: Izborni pobjednici su HDZ-ova koalicija

Komentara 64

Avatar bucalo
bucalo
21:22 25.05.2014.

idite u istoriju sdp jer ne znate sto je povijest

DU
Deleted user
21:25 25.05.2014.

da savez dobije jedan, to je 5 + 1 šest od 11, što je super, više od njih svih skušpa

Avatar bok
bok
22:40 25.05.2014.

HNS = Hrvati Nemaju Sanse, Laburisti = Arbeiterpartei po engleski..., drugim rjecima skuzili su Hravti da se radi o cistim populistima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije