Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Tajna ostavke'

Bivši suradnici: Sanader se uvijek znojio, ne samo nakon Barrosa

Ivo Sanader
Foto: Željko Mršić/24sata
1/3
04.08.2014.
u 17:48

Sastanak kod Barrosa u lipnju 2009. bio je unaprijed dogovoren, normalan i bez tajni, tvrdi Bianca Matković

Je li tajna ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera zaista skrivena u sastanku s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom, koji se, prema tvrdnjama diplomata Andrije Raspudića dogodio pet dana prije Sanaderove ostavke i s kojega je bivši premijer izašao mokar od znoja i vidno uznemiren? Tadašnji Sanaderovi suradnici tvrde da nije. Bivša šefica kabineta premijera Sanadera Bianca Matković objašnjava da sastanak Barrosa i Sanadera, koji se dogodio 18. ili 19. lipnja 2009. (Sanader je ostavku dao 1. srpnja), nije bio ni po čemu neobičan, niti iznenadan, niti tajnovit.

– Meni je žao da se Andriji Raspudiću to događa – kaže Bianca Matković, referirajući se na spor koji taj diplomat vodi protiv Ministarstva vanjskih poslova gdje je javno optužen da radi 26 sekundi dnevno.

– Znam Andriju dugi niz godina, ali to što govori o sastanku Sanadera i Barrosa nije točno. Kao prvo, sastanci predsjednika Komisije, pa ni sastanci jednog premijera, ne dogovaraju se ad hoc i neplanirano, već se planiraju unaprijed. Tako je bilo i s ovim sastankom, a premijer se u hotel možda vratio oznojen jer je bilo ljetno vrijeme, a bio je u odijelu – dodaje Bianca Matković.

Naknadne teorije

Drugi izvor iz tadašnjeg najužeg Sanaderova kruga, upitan može li Sanaderova oznojenost značiti neku vrstu uznemirenosti sadržajem razgovora s Barrosom, otkriva da se Sanader zbog visokog tlaka često znojio na sastancima i na skupovima, na koje bi znao nositi i po tri iste košulje, pa se presvlačiti iz mokre u suhu. Takav je bio i kad je bio najsmireniji, jednostavno zbog visokog tlaka.

Andrija Raspudić, diplomat koji je u misiji RH pri EU u Bruxellesu bio zadužen za protokol, u razgovoru za nedjeljni Večernji list ispričao je kako je Sanader pozvan na sastanak kod Barrosa neplanirano, kako se vratio u hotel “orošen, voda je klizila s njega” te kako je, suprotno običaju da razgovara sa suradnicima, tada rekao da ne želi da ga itko smeta i povukao se u sobu.

– Pet dana kasnije dao je ostavku – rekao je Raspudić, koji je u intervjuu prezentirao sve svoje zasluge kako bi pokazao javnosti da nije neradnik kako ga se prikazuje nakon izbijanja afere o “zaposleniku MVEP-a koji je na poslu 26 sekundi dnevno”. – Danas svatko može imati naknadne teorije – kaže Bianca Matković koja je kao šefica kabineta pratila premijera na sastancima u Bruxellesu. Tih dana Sanader je imao niz sastanaka na marginama summita Europske pučke stranke. Prije Barrosa, susreo se i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Barrosu nosili karte

– Pokušavalo se riješiti hrvatsko-slovensko pitanje zbog kojeg su pregovori RH s EU bili u blokadi. Na tim sastancima pokazivali smo im karte, Božo Biškupić ih je nosio sa sobom. I Barroso i Merkel tražili su da se problem riješi na bilo koji način. Ali ništa neobično nije bilo u tim razgovorima, to se događalo nakon šest neuspjelih nacrta rješenja i bilo je normalno da se održavaju ti sastanci – kaže Bianca Matković.

Komentara 17

Avatar Getrib
Getrib
18:21 04.08.2014.

Kako se nebi znojio, ipak je on u duši vjernik a to što je radio nije baš u skladu s naukom vjere.

BA
bajo2
18:54 04.08.2014.

jadan covjek kako se znoji,vidi i u zatvoru se" snasao" za sat.tko zna ,zna!

BS
@bserver
19:46 04.08.2014.

Evo konačno smo doznali! Sanader je dao ostavku jer se stalno znojio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije