Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neDisciplina

Samo 40% Hrvata plaća račune na vrijeme, Grka 69%

'za unutrasnju.....01.08.09. rijeka....porez na dodanu vrijednost pdv 23 posto na racunima od danas Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
Goran Kovačić/Arhiva VL
12.09.2012.
u 20:49

Plaće kasne pa i građani otežu s računima, a rokovi dospijeća u RH su dosta kratki.

Baš kao i njihove državne financije, i grčki su potrošači nepouzdani; tek ih 69,5 posto račune plaća na vrijeme, što je najlošija disciplina plaćanja među deset europskih država. No, u usporedbi s njima, hrvatski građani prava su propast; prema procjenama, samo nas 40 posto račune podmiruje u rokovima dospijeća.

– Istina je i da su rokovi dospijeća u Hrvatskoj prilično kratki, a plaće sve češće kasne pa građani ne uspijevaju biti uredni. Dodatnih 30-ak posto građana plati po prvom upozorenju, u sljedećih 30 dana – procjenjuje Barbara Cerinski, generalna direktorica tvrtke EOS, koja se bavi naplatom i otkupom dospjelih potraživanja.

Naplata je, priznaje, sve teža, a prosječan iznos koji dužnik plati sve manji.

– Što je iznos manji, a dug noviji, naplata je uspješnija. Ako je, recimo, posrijedi telefonski račun od 200 kuna star nekoliko mjeseci, uspjeh naplate je od 75 do 80 posto – kaže te napominje da je naplata puno lakša od građana nego od pravnih osoba. Za klijente, najčešće banke, telekomunikacijske tvrtke, leasing i kartičarske kuće EOS naplaćuje potraživanja nakon što ih oni u tri do četiri mjeseca sami ne uspiju utjerati.

– Naše su metode, u dogovoru s klijentom, telefonski pozivi, SMS poruke ili pismene obavijesti kojima podsjećamo korisnika usluge da dugovanje još postoji – ističe B. Cerinski.

Prema istraživanju "Navike plaćanja u Europi", koje je provela njihova matična kuća u Hamburgu, pokazalo se da bi usluge naplate potraživanja najviše mogle trebati grčke tvrtke koje posluju s najneurednijim klijentima. I dok više od 30 posto Grka ne plaća na vrijeme, najveću disciplinu pokazuju Rumunji, gdje tek 7,8 posto građana ne plaća račune uredno te su pretekli i tradicionalno uredne Ruse i Nijemce. Samo osam posto Rusa i 17,6 posto Nijemaca kasni s računima. Pokazalo se i da je porastao postotak dugova koji se otpisuju u svim zemljama osim u Španjolskoj. U prosjeku, zapadnoeuropske tvrtke otpisuju 3,1 posto dugova u odnosu na 2,4 posto u 2011., u istočnoj Europi to čini 5,8 posto tvrtki, gotovo dvostruko više nego lani, kad ih je bilo 2,8 posto. Također, 60,9 posto zapadnoeuropskih tvrtki koristi usluge vanjskih tvrtki u naplati potraživanja, a u istočnoj Europi 46,2 posto.

Ključne riječi

Komentara 60

DU
Deleted user
20:58 12.09.2012.

Ono što mene zanima je kolika su njihova davanja u odnosu na naša.

JA
Jamac
21:00 12.09.2012.

A 11 % Hrvata vjeruje SDP Vladi i Josipovicu !! Najvise vjeruju HR vojsci i Katolickoj crkvi !!

KO
korisnik3
20:55 12.09.2012.

zlocesti, prljavi hrvati. :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije