Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rad i nakon ponoći

Sabor pozdravio mogućnost da lokalne samouprave produže radno vrijeme ugostiteljskih objekata

kafići
Foto: tomislav miletić/pixsell
08.05.2015.
u 13:17

Laburist Zlatko Tušak ipak upozorava da bi dulje radno vrijeme moglo otežati položaj sezonskih radnika

Saborski zastupnici pozdravili su danas tijekom rasprave o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti mogućnost da predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave da produlji radno vrijeme i izvan dosad propisanog razdoblja od 6 do 24 sata.

HDZ-ova Branka Juričev Martinčev ustvrdila je da je dosadašnja odredba koja je limitirala radno vrijeme ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta bila ograničavajuća za razvoj turizma, te dodala kako ipak treba propisati uvjete kome to dopustiti.

- Prema ovom prijedlogu zakona za duže radno vrijeme nije potrebno ni mišljenje turističke zajednice ni mišljenje sanitarne inspekcije, nije potrebno nikakvu dobru imati zvučnu izolaciju nego dobru većinu u gradskom ili općinskom vijeću - upozorila je Juričev Martinčev kojoj smeta činjenica da pojedini objekti rade cijelu noć iako nemaju sve uvijete potrebne za rad noću.

- Nakon već utvrđenih minimalnih uvjeta i ishodovanog rješenja za rad za primjerice caffe bar lokalno predstavničko tijelo izjednačit će ga sa onim objektom koji ima rješenje za disko bar. Time stvaramo nelojalnu konkurenciju svima onima koji su za rad noću trebali dodatno investirati – dodaje ona.

I HDSSB-ov Boro Grubišić vjeruje da je dobro da se pojedinim ugostiteljskim objektima može produljiti radno vrijeme.

-Mislim da je dobro da predstavničko tijelo odlučuje o radu ugostiteljskih objekata jer dobro poznaje mjesto, naseljenost ali i opasnost od buke – kaže Grubišić, a SDP-ova Tonka Ivčević dodaje kako nitko bolje od lokalne samouprave ne zna potrebe svake sredine.

- Na ovaj način jedinica lokalne samouprave ima samostalnost da vodeći računa prvenstveno o svojim građanima, ali isto tako i o potrebama gostiju, odredi drugačije radno vrijeme što je svakako potencijalno za razvoj turizma – kaže Ivčević.

Laburist Zlatko Tušak ipak upozorava da bi dulje radno vrijeme moglo otežati položaj sezonskih radnika.

- Sezonski radnici će raditi u sezoni po 60 sati tjedno po negdje i 250 sati mjesečno, onda će im isteći sezonski ugovor, i nikada neće ostvariti pravo na preraspoređeno radno vrijeme niti će im biti plaćen prekovremeni rad – tvrdi Tušak. S njime se slaže i reformistica Vesna Sabolić koja podsjeća da se nerijetko prekovremeni rad sezonskih radnika, ali i onih u stalnom radnom odnosu, uopće ne prikazuje.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca objasnio je i kako se pravnim osobama i obrtnicima omogućava pružanje usluga smještaja u objektima stambene namjene bez potrebe prenamjene u poslovni prostor. Također se omogućava pripremanje i usluživanje napitaka i pića koja organiziraju udruge umirovljenika za svoje članove u klupskim prostorijama, kao što se i dobrovoljnim vatrogasnim društvima dozvoljava pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka u svojim prostorima do najviše četiri puta u jednoj kalendarskoj godini. Izmjena zakona predviđa i osnivanje središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu koji će biti javan i obuhvatit će sve ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga.

>> U Hrvatskoj radi 1,566 milijuna ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije