Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni simptom umor

S anemijom kakvu ima premijer Andrej Plenković normalno se živi

Andrej Plenković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
07.02.2017.
u 23:19

U slučaju premijerove dijagnoze riječ je o nasljeđivanju "talasemija gena" od jednog od roditelja i uzrokuje blaži oblik anemije

Bolesnici s talasemijom minor imaju normalan život vijek i ne trebaju liječenje, opisuje medicinski priručnik nasljednu bolest krvi koja je postala javna tema nakon što je ured predsjednika Vlade objavio kako je upravo ta bolest razlog što je premijer Andrej Plenković bio oslobođen vojnog roka.

Nasljedna anemija bila je medicinski razlog zbog kojeg premijer nije služio JNA što je pak postalo predmetom interesa nakon najave vraćanja vojne obveze u Hrvatskoj.

Glavni simptom te bolesti je umor, a liječnici će dakako reći kako je sve indivudalno no da nije riječ o teškoj dijagnozi za razliku od talasemije major koja je ozbiljan i težak poremećaj očit već u najranijoj životnoj dobi, koji zahtjeva transfuzije krvi i u konačnici presađivanje matičnih stanica.

U slučaju premijerove dijagnoze, međutim, riječ je o nasljeđivanju "talasemija gena" od jednog od roditelja i uzrokuje blaži oblik anemije. Suština ovog genetski nasljednog stanja jest poremećena proizvodnja hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik, a njegov manjak utvrđuje se analizom krvi.

Može također biti i simptom niza drugih bolesti no kada se dijagnosticira talasemija minor kao u premijera države tada su najčešći znakovi spomenuti umor i nedostatak energije. Izuzev što su nasljedne, talasemije su karakteristične kod ljudi mediteranskog ( pa se naziva i mediteranska anemija), ali i afričkog te jugoistočnoazijskog porijekla.

U Indiji je primjerice riječ o velikom zdravstvenom problemu od kojeg boluje šest posto ljudi, a svake godine se između sedam i deset tisuća djece rodi sa talasemijom major. Stručnjaci će napomenuti da se tim bolesnicima rijetko daju šanse za život dalje od pubertetske dobi.

>>Kako smo jeli prijesne krumpire da izbjegnemo JNA

Komentara 27

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
03:22 08.02.2017.

Zanimljivo, nije se umarao dok se bavio plivanjem, košarkom i nogometom. I to je premijer!!!

DU
Deleted user
23:36 07.02.2017.

Krasan jedan članak s puno lijepih detalja, samo ne odgovara na najvažnije pitanje: zašto je zbog te dijagnoze Plenković oslobođen vojnog roka? Ja sam s istom dijagnozom odgulio ukupno 3,5 godine vojske. To je Hrvatska!

TH
than
02:18 08.02.2017.

Mislim da je dosta prodavanja magle... Pogledaj mu sirinu ramena, vidi mu lice... Ne bi se cudio da nema nikakvu anemiju, a ne ovu sirotinjsku. Covjek je jednostavno slagao da ne ide u vojsku ili njegovi roditelji su to smjestili, ali sada bi druge slao. Nista, neka svi nabave nalaz talemisijom minor. Uopce nije tesko. Samo izbjegavati unos zeljeza nekoliko dana. Pa nitko nece biti sposoban sluziti vojsku kao nas vajni premijer...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije