Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjenometar

Rovinj najskuplji grad: Trešnje 100 kuna, smokve 80 kuna

'27.07..2010.,Rovinj-Zelena trznica u Rovinju za neke skupa za neke nije.Grozdje po 40 kuna,Smokve od 60 do 80 kuna  Tresnje do 100 kuna. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
1/8
27.07.2010.
u 22:00

Rovinjska tržnica je krcata, a cijene su dvostruko više nego u Zagrebu, Splitu ili Puli

Iako se Pula već godinama spominje kao najskuplji grad u Hrvatskoj , primjerice, i za lipanj je SSSH izračunao da Puljanima treba gotovo tisuću eura za potrošačku košaricu četveročlane obitelji, Pula je samo sinonim za Istru i skupoću koja tamo vlada. U ljetnim mjesecima u Istri ima i znatno skupljih gradova od Pule pa time Istrani plaćaju danak turističkoj sezoni. Plaćaju ga i zato što poluotok ne želi biti jeftina destinacija. Kad je riječ o luksuznim restoranima, hotelima s četiri ili više zvjezdica, nacionalnom parku Brijuni, više se cijene i mogu opravdati. Kada je, međutim, posrijedi tržnica, teško se mogu opravdati neke brojke. Samo 40-ak kilometara od Pule, u Rovinju, cijene su i dvostruko više! Na pulskoj tržnici na Verudi, koja je skuplja od one u središtu grada, kilogram lubenice stoji 6 kuna, grožđa od 24 do 28 kuna, breskve su 14 kuna, krumpir 5, a radič 20 kuna.

Smokve za 80 kuna

Najjeftinija riba, srdela, može se kupiti za 20 kuna po kilogramu, kava se pije za 4 kune, veliki machiato za 6 do 8 kuna. Takve su cijene u našem službeno najskupljem gradu. U najromantičnijem gradu u županiji, u Rovinju, koji je u mnogočemu i dvostruko skuplji od Pule, cijene su ovoga ljeta poletjele u nebo. Na tržnici s koje puca pogled na more možete uživati u atmosferi Mediterana i u izboru voća i povrća, ali to ćete bogme osjetiti i na novčaniku. Grožđe je na rovinjskoj zelenoj tržnici 40 kuna kilogram, breskve su 50 kuna, lubenica stoji 8, krumpir 6, a smokve 80 kuna po kilogramu. Šok je cijena trešanja u kojima će uživati tek rijetki jer kilogram stoji nevjerojatnih 100 kuna. Međutim, kupaca ne nedostaje iako kupuju uglavnom turisti. One koji se bore s recesijom šokirat će i cijene gljiva. Sušeni vrganji prodaju se po cijeni od 120 kuna za 200 grama, dakle oko 600 kuna kilogram! Kilogram svježih lisičarki je pak pristupačniji, stoji "samo" 140 kuna. Narodna, najjeftinija riba srdela u Rovinju je 30 kuna kilogram. Malo dalje od tržnice brojni su kafići, uz more... Ondje esspresso stoji od 7 do 14 kuna, a cappuccino od 8 do 16 kuna. U jutarnjim satima i rano poslijepodne u restoranima je tek poneki gost, no kafići uz more puni su. Navečer, kažu Rovinjani, puni su i restorani.

– Nismo mi bilo kakav gradić, neka plate našu ljepotu. Što smo skuplji, to nas više cijene – kaže nam mlada Rovinjanka Nina. I gotovo je u pravu. Pitamo neke turiste, čak one koji nam nisu previše daleko, je li Rovinj skup. – Nije – odgovaraju. Valjda je skup samo nama.

Imaju i bolja primanja

– Baš uživamo šetati po zelenoj tržnici. Sve je lijepo, a cijene su ipak malo više nego u Sloveniji. Kod nas je kilogram trešanja 9 eura, a grožđe je u Sloveniji oko 6 eura. Isplanirali smo na dan potrošiti od 30 do 50 eura jer doručak i večeru imamo u hotelu – kažu Eva i Mišo Salkič iz Maribora. – Prošle godine boravili smo u Umagu. Tek su nas tamo cijene šokirale. Čak sam se pitao postoje li neke trgovine u kojima, po nižim cijenama, kupuju samo domaći ljudi. U Umagu nam je čak i Konzum, koji je inače jeftiniji, bio preskup – navode Salkiči.

Marija i Karmen Kasapović, vlasnice restorana iz Frankfurta, u Rovinj dolaze tri godine i toliko im se sviđa da razmišljaju ondje kupiti stan. Marija je danas u mirovini te prima oko 1500 eura.

– Kći i ja na dan kanimo potrošiti za hranu i izlaske od 50 do 100 eura. Ostajemo dva tjedna, nismo u hotelu, nego privatno. Nama ovdje nije skupo iako su u odnosu na Osijek cijene puno veće – ističe.

Zagrepčanin Damjan Franjević s obitelji u Rovinju ljetuje jer ondje imaju kuću.

– Rovinj je jako skup, cijene nisu normalne. Sve je sve puno skuplje nego u Zagrebu, posebno voće i povrće. Cijene su nerealne, a opet, oni računaju na strane goste, kojih ima. Sreća je da ne moramo i smještaj plaćati – kaže Damjan Franjević.

Koliko je Rovinj skup ovisi, naravno, o osobnom standardu turista. No, što kažu Rovinjani, kako se oni nose s cijenama na zelenoj tržnici, u kafićima?

– Za nas Rovinje tržnica je doista preskupa i mogu potvrditi da nije Pula najskuplji grad u Hrvatskoj, nego je to baš Rovinj – tvrdi Rovinjanin Ricardo Bosazzi. – Za turizam čak nije dobro da je nešto prejeftino. Tržnica je skupa ljeti, no ne bih se složio da si mnogi Rovinjani ne mogu priuštiti te cijene. Naime, Rovinjani imaju u prosjeku bolja primanja od građana u ostalim dijelovima Hrvatske, a imaju i veće mogućnosti zarade, izravno ili posredno upravo od turizma – zaključuje Bosazzi.

Zapazite li negdje veliku razliku u cijenama, javite nam na 01/6300 549 ili na e-mail kontakt@vecernji.net

Komentara 46

Avatar bok
bok
08:36 28.07.2010.

Pa sta. Odete 100 m dalje i tu je vec neki ducan s vocem. Jeftiniji je . 1 km dalje su razni Konzumi, a 2 km dalje su Plodine, pa Lidl. Pa svatko ima mogucnost biranja, zar ne? Usput recenoo na rivi Cappuccino stoji 7 kn, Pitte su u gradi isto izmedu 35-45 kn.

MI
miran
08:38 28.07.2010.

Ovo samo pokazuje mentalitet ... znaju oni sto cine. Zasto bas tresnje? Zato jer mogu duze stajat. Nek to pokusaju sa jagodama i malinama!!!

GJ
gdje-je-zito
00:15 28.07.2010.

100 kn kila trešnje??? Idem si zasaditi jednu trešnju pa ću i ja kao ti prevaranti prodavati tri mjeseca i onda živjeti ostatak godine kao bubreg u loju ne privrijeđujući ništa! Kakvi pametnjakovići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije