Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski sabor

Reiner primio predsjednicu Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske

Željko Reiner
Foto: Hrvatski sabor
1/4
11.04.2016.
u 16:27

U razgovoru je bilo riječi o dobrim prijateljskim i bilateralnim odnosima dviju država, te o velikom potencijalu za suradnju na područjima poput trgovine i gospodarstva, istraživanja i obrazovanja, turizma, kulture te parlamentarne suradnje

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sastao se u Hrvatskom saboru s predsjednicom Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije Christu Markwalder​.

Predsjednica i Nacionalno vijeće Savezne skupštine Švicarske Konfederacije putuje jednom godišnje sa delegacijom koja se sastoji od svih političkih stranaka, a za svoj prvi službeni posjet ove godine odabrali su Hrvatsku.

U razgovoru je bilo riječi o dobrim prijateljskim i bilateralnim odnosima dviju država, te o velikom potencijalu za suradnju  na područjima poput trgovine i gospodarstva, istraživanja i obrazovanja, turizma, kulture te  parlamentarne suradnje.

– Bilateralni gospodarski odnosi između Švicarske i RH su tradicionalno dobri. Prostor za unaprjeđenje postoji, naročito u području privlačenja švicarskih investicija, no za to bi bila potrebna provedba reformi i uklanjanje nepravilnosti u administrativnom poslovanju RH na koje se žale švicarski poduzetnici u RH, a na kojima sadašnja hrvatska Vlada upravo radi.U Švicarku je emigriralo u zadnjih 30 godina, te tamo živi i radi oko 35.000 hrvatskih državljana koji bi isto tako mogli doprinijeti dinamici gospodarskih odnosa između dviju zemalja. No, to bi možda bilo izglednije kada bi postojao okvir kroz koji bi se takva suradnja poticala. No, neslužbeno naše crkve i kulturni centri u Švicarskoj pokazuju da je broj Hrvata dvostruko veći - oko 80.000. Švicarska je po svim osnovama omogućila da se Hrvati integriraju ali i da ne zaborave svoj jezik i kulturu, te se u tu svrhu u oko 94 škola u 20 kantona uči hrvatski, sa  oko 1.750 studenata. Također, postoji značajan broj novina i magazina koji pridonose stalnom promicanju hrvatskog jezika i kulture.Također, podupirem Okvirni sporazum koji je potpisan u lipnju prošle godine između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko - hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije kroz koji je Hrvatskoj osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna CHF, odnosno oko 326,5 milijuna kuna, za projekte koji će se provoditi u razdoblju od 2016. – 2024. godine. Naglasio bih da je ukinuta i obveza putovnica za hrvatske državljane te da sada mogu u Švicarsku ući s osobnom iskaznicom. Tijekom analiziranja naše parlamentarne suradnje, zaključio sam da bi naši susreti trebali biti učestaliji, pa sam predložio da formaliziramo naše parlamentarne odnose kroz ''Memorandum o razumijevanju'', a što je predsjednica Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije Christu Markwalder​ danas prihvatila – izjavio je predsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

Komentara 4

Avatar superhik74
superhik74
18:23 11.04.2016.

35 tisuca sretnika zivi u Svicarskoj i ne pada im na pamet bilo sto raditi u Hrvatskoj jer znaju da ce biti opeljeseni od "domoljuba". Vjerojatno se samo dodju odmarati po koji put ljeti.

DU
Deleted user
19:44 11.04.2016.

Ma to on dogovara otvaranje računa za svoju ušteđevinu - zato se žena tak veseli

OK
okvarbudovič
22:20 11.04.2016.

jako važna vjest,bilo je i na cnnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije