Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Sabolić:

"Reforma pravosuđa ključna je za reformu cijelog hrvatskog društva"

Vesna Sabolić
Foto: Iva Vidović Pocrnić
08.01.2015.
u 14:45

Započeli smo s novim zakonima, a jedan od bitnih je novi Zakon o sjedištima i područjima sudova u RH, kaže Sabolić

Vesna Sabolić, HNS-ova saborska zastupnica i članica Odbora za pravosuđe Sabora Republike Hrvatske, posjetila je danas Gospić u kojem je na konferenciji za medije ukratko iznijela što donosi nova reforma pravosuđa.

Kazala je kako je reforma pravosuđa ključna za reformu cijelog hrvatskog društva s obzirom da su građani izgubili povjerenje u sudstvo.

- Započeli smo s novim zakonima, a jedan od bitnih je novi Zakon o sjedištima i područjima sudova u RH. On stupa na snagu 1. travnja te će s radom će prestati 43 općinska suda, a od 1. srpnja i 39 prekršajnih sudova. Novim zakonom područje RH se dijeli na 15 pravosudnih područja i tako se ustanovljava 15 županijskih sudova, 24 općinska i 22 prekršajna suda. Reorganizirat će se i mreža trgovačkih sudova no to ne znači da će građanima biti onemogućen pristup sudovima. Oni sudovi koji se ukidaju nastavljaju svoju djelatnost kao stalne službe. Reorganizacijom se ustanovljava jedan općinski i jedan prekršajni na području svake županije, objasnila je Sabolić.

Istaknula je kako sadašnje stanje u pravosuđu nije dobro te navela njegove najveće minuse - sudski postupci predugo traju (sporost sudova), neujednačena sudska praksa, neuravnotežena opterećenost sudaca. Uvest će se specijalizacija sudaca, osigurat će se informatička povezanost i tehničko osuvremenjivanje sudaca, omogućit će se video konferencija što će racionalizirati troškove.

- To izaziva gubitak vjere građana u pravnu državu. To se mora rješavati jer su pravda i pravednost temeljne ljudske potrebe, bez njih nema dostojanstva ni pojedinca ni društvene zajednice i zato uvijek treba ponavljati - spora pravda je nepravda, istaknula je.

Nadalje, jedna od promjena je promjena nadležnosti županijskih sudova koji će postati nadležni u žalbama drugog stupnja protiv svih odluka općinskih sudova. Odnosno, bilo koji županijski sud može primiti žalbu, a to će dovesti do promjene u smislu da će se smanjiti utjecaj bilo kakvih moćnika ili utjecaja izvan sudova. Poboljšat će se kvaliteta jer se neće znati koji sud ni koji sudac će dobiti određenu žalbu te će se brže i kvalitetnije suditi u drugom stupnju.

- Imali smo više od 12 tisuća prijava za kršenje ljudskih prava na sudu u Strasbourgu, Hrvatska je isplatila više od 27 milijuna kuna građanima za sporost sudova. Ta spora pravda je doista nepravda ako se stavimo u poziciju građanina koji 10 godina čeka da mu se riješi neki predmet onda to nije pravednost nego izgubljeni novac, vrijeme, osjećaj za sigurnost u hrvatskom društvu i zato je nužno da se pravosuđe reformira. Vjerujemo da će reforma u skorom vremenu biti i završena jer se moramo prilagoditi i EU pravosuđu, a i previše novaca smo izgubili zbog sudova, a da ne kažemo koliku to štetu izaziva u gospodarstvu, zaključila je.

>> Netrpeljivost Vlade i sudaca nikad veća, odnos nikad lošiji

Komentara 4

LU
lukabulic
16:37 08.01.2015.

vesnice svi ste dali ivi po 30 tisuća zbo toga je pusićka zvala avio taksi iz turske dala ivi i zadnju kunu a vi sad čitate što je ive napisao -ja mislim da svih četvero lažete -radna mista investicije smanjiti smanjiti administraciju za 50 posto - kakve ustavne promjene o čermu vi-

DO
doktorica
19:06 08.01.2015.

a šta ste radili do sada,štrikali vestice za unučad?!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:12 08.01.2015.

Vratite pravnu državu! Vratite Habsburge!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije